Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?

Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин
24 май 2024 13:28, Александър Попов
287
Тревога в Швеция: Хвърлил ли е Путин око на остров Готланд?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният главнокомандващ на шведските въоръжени сили Микаел Биден отправи предупреждение във връзка с руските амбиции в Балтийско море.

"Сигурен съм, че Путин е хвърлил не едно, а двете си очи на Готланд. Неговата цел е да наложи контрол над Балтийско море", заяви Биден пред германската медийна мрежа RND, цитиран от "Дойче Веле".

"Ако Русия затвори Балтийско море"

"Ако Русия поеме контрола и затвори Балтийско море, това ще има много силно отражение върху нашия живот - в Швеция и в другите крайбрежни държави. Не бива да го допускаме", казва още главнокомандващият. "Балтийско море не бива да се превръща в игрище на Путин, на което той да всява страх и ужас сред членовете на НАТО."

От Готланд Швеция би могла да помага за сигурността на другите натовски държави в региона, казва още Биден.

"Но ако нахлуе на Готланд, Путин би могъл да заплашва натовските държави по море. Това би означавало край на мира и стабилността в северните и балтийските региони."

Във връзка с присъединяването на Швеция към НАТО Путин беше заплашил с последствия. Засега заплахите не са били последвани от дела.

"От присъединяването насам не сме забелязали от страна на Русия по-активна дейност, отколкото преди", потвърждава Биден.

Швеция не изключваше вероятността Русия демонстративно да покаже мускули.

"Но към нито един момент не сме се опасявали от инвазия и навлизане на пехота", отбелязва Биден пред RND. Движения на пехота са били забелязвани, но не в непосредствена близост до шведската граница. "Те провеждат там учения, но само на очакваното ниво."

Но "невоенни провокации" като дезинформация, клеветнически кампании и кибератаки определено са били очаквани. "Имаше сериозни кибератаки, само че е трудно да се каже кой точно стои зад тях", посочва Биден.

Главнокомандващият на шведските въоръжени сили предупреждава и за друга опасност - за риска от голяма катастрофа по линия на старите руски нефтени танкери в Балтийско море.

"Русия може да причини природна катастрофа точно пред вратата ни и да се погрижи това да изглежда като инцидент. Последствията за природата биха били ужасяващи", посочва Биден.

Според него руските нефтени танкери са "истинска заплаха за природата в Европа". Но Русия би могла да използва тези кораби и по друг начин, смята Биден.
"За Русия няма по-добра възможност да се промъкне близо до нас. Под прикритието на тези стари нефтени танкери тя би могла да подслушва нашите комуникации, тайно да превозва едно и друго или пък да ги използва за подводен саботаж."

Страх от война

Още през януари шведският министър на гражданската защита Карл-Оскар Болин привлече вниманието, когато на конференция по отбраната заяви, че в Швеция може да има "война". Малко след това и Биден каза, че хората в страната трябва "психически да се подготвят за война".

След края на Студената война през 1990-те години Швеция поизостави задачите си, свързани с отбраната на страната - и започна да инвестира отново в сигурността си едва след руската анексия на полуостров Крим през 2014 година.

Миналата година правителството обяви, че през 2024 военните разходи ще надхвърлят целта от 2% от бюджета. По данни на шведската информационна агенция ТТ за тази година са предвидени разходи в размер на около 6,5 милиарда шведски крони. Но според шведската Агенция за извънредни ситуации е необходима тройно по-голяма сума, за да се покрият потребностите, съобщава германската обществена медия АРД.

През април 2024 - месец след присъединяването на Швеция към НАТО - правителството оповести, че ще вложи 385 милиона шведски крони (около 33 милиона евро) в гражданската защита и възстановяването на бункерите за защита от въздушни нападения, като обоснова това с влошеното положение със сигурността. Има сведения, че средства ще бъдат вложени и в укрепване на спасителните служби, в натрупване на запаси от медикаменти, както и в киберсигурността на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от Книги
Над 140 издателства на Пролетния панаир на книгата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
3
 
1
 
! Отговори
Georgiev преди 2 седмици
Той Путин вече толко време не може се оправи с няколко села в Украйна, око ще хвърля на други земи. Русия потъва, а в човешко и цивилизационно отношение вече е 100г. назад.
265
0
 
2
 
! Отговори
gaga преди 2 седмици
До да ама не-KOY E TOYA BABAYITIN DA NAPRAVI RUSIA NA PEPEL,TO SE ISKA MIDURI ZA TAYA RABOTA.HA HA
264
1
 
2
 
! Отговори
МЕЦА ПУТИН НАКЛЕЦА преди 2 седмици
ХВЪРЛИЛ Е ОКО НА ЦЕЛИЯ СВЯТ ТОВА Е ЯСНО!
263
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин не е ***, той е хвърлил око на целия свят, но знае, че нема как да се пребори Чина и затова първо Черно море за вътрешно, после...
262
4
 
3
 
! Отговори
да ама не преди 2 седмици
дЕ ТОЗ КЪСМЕТ ЛИЛИПУТИН ДА НАПАДНЕ шВЕЦИЯ ТА ДА СТАНЕ НА РАДИОАКТИВНА ПЕПЕЛ
261
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо пишеш глупости бе Сашко? Хвърлил око на баба ти..
260
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
кремълското иска да нацвъка и там ядрени ракети, че да плаши гаргите с тях
259
6
 
13
 
! Отговори
Колев преди 3 седмици
На този остров с красиви и чисти средновековни градчета,,с викингски археологически развалини,идват туристи от цял свят иска да стъпи нашият Путин и да отздзърка с воени обекти ,и панелни общежития ,същи като анклава Калининградска област
258
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Глупости и измишльотини за заблудени, наивни лековерници!
257
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фърлил е око към поредната инжекцийка ботокс. ..
256
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 245Пий си хапчетата....умрели руснаците за някакви дебилнинации които са с затихващи функции...Русия контролира балтийско море със своите ядрени подводници отдавна...какви ги плещи тоя шведскидебил...
255
4
 
5
 
! Отговори
Хххх преди 3 седмици
Бегай тия са издухани още от 90-те....тия са едни от първите с промити мозъци....промивката при тях е започнала още 80-те...Потърсете в тубата за оная шведка дето защитаваше интереситенапучите въшки (това е сериозно не се майтапя)....не говорим за отделни индивиди с промити мозъци...говорим за цели поколения за цяла нация с промит мозък....същите са норвежците и финландците..неслучайно тунбергчето е от там....тотално изтрещелидебилни нации
254
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Освен за Шведска тройка за нищо друго не ги бива тия!
253
5
 
7
 
! Отговори
ама ха преди 3 седмици
Я запалете пак един коран да види света кви сте прогресивни!
252
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дрън-дрън, мрън-мрън. Разтревожили се, душиците мамини. От Карл XII още толкова бой са изяли, че и сега още като чуят "Рус", бягат в мазето с разтреперано cфинkтерче. А не стоплят, че проблемът им не е Меца, а 4-милионната тълпа от муслимигранти, която ще ги kлeца у кеца.
251
11
 
32
 
! Отговори
Тоест преди 3 седмици
Транс сексуалният швед говори несвързани глупости и това трябва да е сензация! Хвърлили око но не заплашвали. Тия северните преди ме кефеха сега са пълни лгбт
250
0
 
15
 
! Отговори
МНОГО ЛОШ ТОЗ ПУТИН преди 3 седмици
ДАЖЕ И ОСТРОВИТЕ ИСКА ДА ЗАГРАБИ > НЕГОВ'ТА ***----***
249
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Ако въобще сте били в армия, за което се съмнявам, са знаете че на АК-47 не се стреляше, освен при морските, все пак те са моряци, автомат не им трябва! Пехотата беше на АК -74" - Някой сме били в казарма преди 1980-а.
248
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И за къф им е на руснаците остров от скандонавския халифат.
247
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Шведите отдавна са изтрещялииии. За тях няма лекарство.