Мартеницата /mărţişor/ била румънска

Румънците си приписват за свой традиционния български празник Баба Марта
27 фев 2008 10:42,
75
Мартеницата /mărţişor/ била румънска
Снимка: Булфото

Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март. Това пише в сайта Младежка седмица (www.youthweek.eu), който е проект на Европейската комисия /ЕК/.

Празникът се състои в даването на малък предмет като бижу, животно или абстрактен символ, овързан с бяла и червена нишка, пише в информацията на сайта.

В началото на 19-ти век мартеницата е била разпространена във всички региони на Румъния, където мартеницата се нарича mărţişor, която символизира годишното въже, което събира чрез преплитането на двете нишки всички 365 календарни дни.

Белият и червен цвят символизират двата противоположни годишни сезона – зимата и лятото, а пролетта и есента се смятат за преходни.
 
Ние българите пък твърдим, че Баба Марта е уникално българска традиция.

На първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Една от легендите за появата на мартеницата гласи, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници той написва писмо за победата си и го е вързва за крака на гълъб с бял конец.

Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили.

Въпреки че гълъбът бил ранен, пристигнал успешно в българския стан, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта на птицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Знаещ преди 14 години
Колкото и да си мислим, че някои неща са само български се оказва, че са общи за цели групи нот народи. Наистина има обичай да се връзват мартеници в Румъния, но мисля, че се връзваха на момичетата. Наричат се мартишор и ако отидете в Румъния ще видите сергии като нашите на които се продават мартеници. Същият обичай го има и в Молдова и също се наричат мартишор. Навярно обичаят е езически и се е рзпространил сред близките народи. Възможно да е останал още от траките а предците на румънците са да
74
0
 
1
 
! Отговори
Спокоен преди 16 години
А бе оставете сайта "Младежка седмица", гледайте какво пише в Answers.com - http:// .answers.com/topic/m-r-i-or. Едва накрая е споменато "Bulgarians also have an almost identical tradition on the 1 March, called "Martenitsa"."
73
0
 
1
 
! Отговори
vladi преди 16 години
tapata martenica
72
0
 
1
 
! Отговори
mean machine преди 16 години
дописватт си статията :( отнемат ни мартеницата!!!!!!някой знае ли как да я блокира?.... краи..... мартеницата е румънска..... според статията в БГ е от 19 век ....по някъкви романтични причини е взета от румъния :(
71
0
 
1
 
! Отговори
Баба Марта преди 16 години
Няколко пъти сменихме съдържанието на тази страница с определението което е за Мартеница и нейният първоизточник. Те също толкова пъти отново я корегираха. Сега, като че ли има компромис. Вече пише и за нашата легенда. Това е то.. регионален гугъл.. Виждаме мартеницата на гЪргъл само в региони на Гърция, Румъния и България. Анлгичаните имат логото по случай Св. Патрик.. А македонците нямат нищо. :-)
70
0
 
1
 
! Отговори
Фичо преди 16 години
Как може така нагло да крадат. Света май им верва обаче, защото в Google, както знаете за празниците се сменя Logo-то според дадения празник. На Първи март (днес), то бе сменено на Google с мартеничка... като кликнах на логото, то ме пренасочи на: http:// .google.bg/search?q=M%C4%83r%C5%A3i%C5%9ForЗАБЕЛ ЕЖЕТЕ: пренасочва ме на Google Search на Mărţişor, което е горе споменатата Румънска измислица... а не истинската "Мартеница".. А ние седим и нищо не правим.... крадат ни и ни прецакват отсички страни! >:(
69
0
 
1
 
! Отговори
Hi преди 16 години
Baba Marta oshte po vremeto na Han Asparuh...Ne si spomnqm dobre,no v legendata ima6e edin sreburen orel koito e prolql kravta si i nqkak bqha se saedinili beliq i cherveniq cvqt.I ot togava nie (Bulgarite)praznuvame Baba Marta!!!
68
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
naistina mnogo interesno kak rumancite praznuwat 1 mart s martenica ot 19 vek kato martenicata e vazniknala o6te po vremeto na han Asparuh - 7vek. Pri nas martenicata ima mnogo po-vajno zna4enie - obedinenie. I v kraina smetka nie sme otkradnali martenicata ot rumancite 12 veka predi te da zapo4nat da 4estvat tozi den!!!!!!!!!!!??????
67
0
 
1
 
! Отговори
Tereivs преди 16 години
Mom4eta da znaete ama rakiqta ne e bulgarsko 4udo ima q iv Galisiq, severozapadna ispaniq kudeto su6testvuva s i dvaneto na galigite nari4at q Uruho!
66
0
 
2
 
! Отговори
chefo0 преди 16 години
Nie da si imame 1 nacionalno simvolche i te da si go prepishat na tqh da sa ebat v gaza pedereasi matrenicata e BULGARSKA !!!!!!!
65
0
 
1
 
! Отговори
brujeria преди 16 години
Това чудо че била румънска мартеница аз за сефте го чувам. Много ме ядосаха тия мухоморки. Пишете протесна нота до сайтовете или напрво до еу то.
64
0
 
1
 
! Отговори
Баба марта преди 16 години
http://en.wikipedia.org/wiki/M%C4%83r%C5%A3i%C5%9F orЖиви и здрави. Плодотворна, топла и страстна година.
63
0
 
1
 
! Отговори
Баба Марта преди 16 години
:-)
62
0
 
1
 
! Отговори
Антонио преди 16 години
Ами, пишете и вие по сайтовете! Днес например банера на Гугъл дава линкове към мамалигарската мартеница. Ние сме си писали нещо в Уикипедията, ама няма линкове към статията в международните форуми. После ми плачете, че ни свили мартеницата. На нас и ракията и киселото мляко ни дигнаха, та една мартеница ли? Като не си мърда никой от така наречените "патриоти" пръста, така ще е! Така се губи национална идентичност!
61
0
 
1
 
! Отговори
Полина преди 16 години
Отново ли ще преглътнем и ще замълчим.Нужно ли е и последнта ни останала чисто българска традиция да подарим на някои друг.Нима не е по-добре да сме уникални и да учим другите на тази традиция,вместо те просто така да си е преписват като тяхна.Не остана нищо нескандализирано,неопетнено.....Ужас!!!
60
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Нахалството на нашите съседи стига по-далеч:"Мартеницата е традиционен румънски празник в началото на пролетта, който се провежда на 1 март."Това пише не само в youthweek.eu, а и на сайта на някаква си румънска група Martisor ( .martisor.ca), която отгоре на всичко твърди в логото си, че е: Multicultural Music Ensemble !Е, не ги ли е срам...
59
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 16 години
Няма смисъл да се оплакваме, че са ни откраднали мартеницата, а да реагираме. Статията в сайта е написана от румънка, която си е оставила мейла и мисля, че всеки от нас трябва да й пише на тази тема. За улеснение ето го:naminame_lucy***yahoo.com
58
0
 
1
 
! Отговори
Възмутен преди 16 години
Няма смисъл да се оплакваме,
57
0
 
1
 
! Отговори
Flo преди 16 години
То щом вече китайци изработват мартеници... Последното българско нещо ще ни откраднат, ей!!! Нямат срама, проси народи!
56
0
 
1
 
! Отговори
зъбатия преди 16 години
мамалигата знам,ама мартеницата да е от тия ***, нещо ми се не връзва.