Румъния се опитва да сплаши Еврокомисията

Брюксел: Ние решаваме за контрола над правосъдието
Обновена: 4 яну 2011 15:51 | 4 яну 2011 15:50, Елка Василева
81
Румъния се опитва да сплаши Еврокомисията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само Европейската комисия може да реши дали и кога механизмът за сътрудничество и контрол с Румъния и България може да бъде прекратен, решение за това не може да бъде взето от страните.

Това заяви във вторник говорителят на Европейската комисия Марк Грей във връзка с интервю на румънския външен министър Теодор Баконски, в което той заплашва Румъния да се оттегли едностранно от механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, наложен от комисията след приемането на северната ни съседка и нас в ЕС.

Като отбеляза, че при приемането им в съюза Румъния и България са поели ангажименти да реформират правосъдната си система и да водят борба с корупцията, говорителят подчерта, че успехите в тези направления се дължат в значителна степен на изпълнението на механизма за сътрудничество и контрол.

След последната проверка на ЕК в Румъния в изпълнение на механизма през ноември миналата година и след посещението на председателя на Европейската комисия в страната и разговорите му с румънския президент Комисията е убедена, че сътрудничеството с румънските власти, включително в изпълнение на изискванията на механизма ще продължи, заяви Марк Грей.

Във връзка с друга заплаха на министър Теодор Баконски – Румъния да блокира приемането на Хърватия в ЕСслед приключване на предприсъединителните преговори заради издиганите спънки пред приемането на Букурещ в Шенгенското пространство, говорителката на Европейската комисия Наташа Бътлър отбеляза, че дали една страната ще бъде приета в съюза или не е въпрос единствено на оценка дали тази страна е изпълнила всички условия за членство.

А друг говорител на Европейската комисия добави, че механизмът за сътрудничество и контрол, разширяването на Европейския съюз и приемането в Шенгенското пространство са напълно различни проблеми и не трябва да се допуска смесването им.

Европейската комисия очаква да завършат успешно предприсъединителните преговори с Хърватия. След това ще се оцени готовността на страната да стане част от Европейския съюз.

Не трябва да се обръща толкова внимание на национални изявления. Нека не влизаме в националните политически игри, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
GMG преди 13 години
В допълнение към # 81: Понеже говорим за недостатъците на съдебната система и нейните топкадри,бих желал да покажа как сега се става генерал-лейтенант във Военно-апелативен съд на БГ и кои преди 9-и септември 1944 г. са ставали генерали.Става въпрос за шефа на Софийския апелативен съд ген.Пенгезов.САС разглежда апелациите на СГС, касаещи дела с особена важност и същевременно контролира 8 окръжни съдилища в цяла Западна България.
78
1
 
0
 
! Отговори
GMG преди 13 години
Генерал-лейтенант от Прехода В.Пенгезов: Роден в 1959 г. Завършил техникум по речно корабоплаване Русе; през 1985 г. Право в СУ. Започва работа като следовател към Софийската военно-окръжна прокуратура през 1986 г. През 1991 г. става наказателен съдия в Софийския военно-окръжен съд. През 1998 г. преминава на работа в Софийския военно-апелативен съд ВАС. Обича рок на Пърпъл и лов, отглежда рози. Девет години работа във ВАС му стигат да стане чак генерал лейтенант: през април 2007 г. В.Пенгезов,шеф на Военно-апелативния съд, е предложен за повишаване в чин ген.лейтенант и на Гергьовден 48-годишният юрист става ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕН АНТ.Да направим сравнение с генерал,станал генерал-лейтенант преди 9-и септември 1944 г. : ген.Колев командир по време на I-та световна война на железната 1-а конна дивизия.Завършил военна академия в Торино.Н-к щаб на V армия,сетне инспектор от конницата; по време на I-та световна война е бил командир на легендарната 1-а кон на дивизия,победила ромънските войски при Доб рич,Куртбунар,Карапелит,Кюстенджа, Черна вода,Мачин. Гене ралът винаги в битките е бил начело,той е водил прославената си конница в атака. За 30 години служба е ползв ал само 7 месеца отпуск средно по 7 дни/ годи на.Ген.Колев става ген.майор на 51 години, а ген.лейтенант на 54 години. От 1912 г. е непрекъснат участник в сражения; многократно награждаван. Ген.Пенгезов става ген.лей тенант на 48 години; не е бил участник в експе диционните военни поделения нито в Ирак, нито в Афганистан. Бил е военен юрист,последна военна длъжност шеф на Военно-апелативния съд ВАС. Повишен в чин ген.лей тенант от президента, когато армията ни броеше по-малко от 30 хил.щика и висш офицер с такъв чин може да командва цялата БА , а не ВАС. Интересно защо г-н президентът е повишил в такъв висок генералски чин военен съдия. През 2009 г., в интервю пред в-к Стандарт, ген.Пенгезов изплюва камъчето: Бих се гордял да съм човек на президента.
77
0
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Rumunia zaplashva ES a bulgaria kakvo pravi za da moje da vleze vuv sushtiya????????
76
4
 
2
 
! Отговори
ДА преди 13 години
тези скъсани парцалани българия и румъния вън...от ЕС .....САМО ДА ЛАПАТ ....И ДРУГИТЕ МЪРЗЕЛИ ВЪН...ПОЛША ,УНГАРИЯ ,СЛОВАКИЯ, ВСИЧКИТЕ ПРОСЯЦИ ВЪН....!!!
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
само така Румъния и България трябва да ви подкрепи .
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Za kvo ni e ES tq 6te se razpadne skoro
73
0
 
2
 
! Отговори
b преди 13 години
Koy vatre6en ministar osven na6iq 6te se opla4e v Bruksel 4e Bg ne e bila gotova za ES.Ne se 4udete nie sme si vinovni
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 74 Ти първо го попитай кои са " те" и за какво виси в български интернет форум,после в кое търговищко училище учи и защо не можа да се научи що-годе да пише на български и чак тогава му се трогвай на глупостите
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Що се натискате и вие за ЕС?Ама и вие сте едни "умни".
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
за твое удоволствие и присмех над нас (кои нас е отделен въпрос като гледам знаеш български ) че се осъзнаваме за ЕС, държа да ти напомня че имате молба за същия този ЕС от 1967 г и едва ли в този век тя ще бъде утвърдена,за мое удоволствие и присмех над вас (кои ли вас).
69
0
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 13 години
Ние Българите сме овце.Нас не ни уважават даже собствените ни управници пак поради същата причина защото сме овце.И как искате да ни зачитат в измисления ЕС като си траем като овце.Не се ли дигнем ще живеем и мрем като овце БЕЗГЛАСНО.
68
3
 
2
 
! Отговори
seyhan преди 13 години
ako byah gilgarin, styah si zamenya nacionalnosta s puminskiya. po 1 vreme turcite gi upravlyavaha, posle rusnacite, i sega ES, i v bide6te ruminiya, ili turciya. bilgarite sa pleme da ostanat vinagi robi, s tozi tehen mantalitet.
67
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А боко защо не пал6и а мълчи
66
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Ама изобщо не са *** искам да ти кажа. ние сме по-*** от тях. И аз мислех така докато не отидох миналата година. И наистина са по-добре. Зплатите им са по-високи, а цените им са същите, даже някои неща са малко по-евтини. Единствено магистрали си нямат. Но явно са преценили че не стават за ядене, за разлика от Боко
65
0
 
0
 
! Отговори
стг преди 13 години
до 48 kireza , мога да се хвана на бас че не си служил в армията преди 1989 щом ти се е виждала толкова силна :)
64
0
 
1
 
! Отговори
miroslav преди 13 години
Pone te da pokajat zabi nie kato sme mi6ki samo kato piem 2 rakii stavame golemite maje a sme si mi6ki
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия *** били доста по добре от нас, поне така разправят. От бая време не съм бил там, но каквото беше преди 15 години и ако са ни изпреварили наистина сме живи за оплакване.
62
0
 
2
 
! Отговори
стг преди 13 години
опитвам се да си представя , как американския посланик казва на ББ, айде да вземеш албанците в България и той му казва , няма да стане, ама не се получава
61
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
е...ние не плашим никого ...и как ще стане това..нали сме послушковци и правим даже и това което не ни карат....та нашето правосъдие си го няма никакво и няма какво да решаваме сами в тази посока
60
1
 
7
 
! Отговори
стг преди 13 години
около 2001 бяхме доста пред Румъния но от тогава минаха едни 10 години, мен ако питате загубени 10 години , който не вярва да се разходи близо е