Румъния се опитва да сплаши Еврокомисията

Брюксел: Ние решаваме за контрола над правосъдието
Обновена: 4 яну 2011 15:51 | 4 яну 2011 15:50, Елка Василева
81
Румъния се опитва да сплаши Еврокомисията
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само Европейската комисия може да реши дали и кога механизмът за сътрудничество и контрол с Румъния и България може да бъде прекратен, решение за това не може да бъде взето от страните.

Това заяви във вторник говорителят на Европейската комисия Марк Грей във връзка с интервю на румънския външен министър Теодор Баконски, в което той заплашва Румъния да се оттегли едностранно от механизма за сътрудничество и контрол в областта на правосъдието и вътрешните работи, наложен от комисията след приемането на северната ни съседка и нас в ЕС.

Като отбеляза, че при приемането им в съюза Румъния и България са поели ангажименти да реформират правосъдната си система и да водят борба с корупцията, говорителят подчерта, че успехите в тези направления се дължат в значителна степен на изпълнението на механизма за сътрудничество и контрол.

След последната проверка на ЕК в Румъния в изпълнение на механизма през ноември миналата година и след посещението на председателя на Европейската комисия в страната и разговорите му с румънския президент Комисията е убедена, че сътрудничеството с румънските власти, включително в изпълнение на изискванията на механизма ще продължи, заяви Марк Грей.

Във връзка с друга заплаха на министър Теодор Баконски – Румъния да блокира приемането на Хърватия в ЕСслед приключване на предприсъединителните преговори заради издиганите спънки пред приемането на Букурещ в Шенгенското пространство, говорителката на Европейската комисия Наташа Бътлър отбеляза, че дали една страната ще бъде приета в съюза или не е въпрос единствено на оценка дали тази страна е изпълнила всички условия за членство.

А друг говорител на Европейската комисия добави, че механизмът за сътрудничество и контрол, разширяването на Европейския съюз и приемането в Шенгенското пространство са напълно различни проблеми и не трябва да се допуска смесването им.

Европейската комисия очаква да завършат успешно предприсъединителните преговори с Хърватия. След това ще се оцени готовността на страната да стане част от Европейския съюз.

Не трябва да се обръща толкова внимание на национални изявления. Нека не влизаме в националните политически игри, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
55 преди 13 години
А при нас и главните не струват..хаха...
58
1
 
18
 
! Отговори
55 преди 13 години
Браво!Тук не знаят нищо за днешна Румъния,как се работи там само,няма обезлюдени села,няма ограбени къщи...От три години ходя всеки месец до Алба Юлия,400км. навътре от Русе,още не ме е спирал полицай!Защо някой не реши да вземе 10 евро от мен,чужденеца?А от Русе до София ме спират поне два пъти....
57
1
 
8
 
! Отговори
ор преди 13 години
Аз съм съгласен с мнението на 6. За какво ние този ЕС? Прилича ми на ДСО, главка, от соца. Поздравявам румънците, необходимо е взаимно уважение, а не диктат. Аман от преразпределители, за своя полза.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Силна държава означава силна икономика,не силна армия.Каква е ползата за севернокорейците като имат многобройна и силна армия,но гладуват.Аман от ***.А милиардите ограбиха точно съпартийците и приближените на Тодор Живков.
55
5
 
5
 
! Отговори
g преди 13 години
Бивш военен си,бас държа...Каква силна армия имахме?От 5 машини 3 се чупеха на 20-тия километър....Ама пагонлийте крадяха и си лентяйстваха.
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
смеха ти е през сълзи ..
53
9
 
2
 
! Отговори
TR TURK преди 13 години
NYAMA DA PICHA NICHTO I SAMO CHTE SE SMEYA NA VAS, GLEDAM VECHE SE OSIZNYVATE ZA EC.
52
0
 
5
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 13 години
"Търпи и ще си спасиш душата" - ТОЗИ ДЕВИЗ НЕ ВАЖИ В ТОВА ВРЕМЕ.Че сме мишки,мишки сме си.Нещо повече: народа ни го смятат за аборигенски/туземски/.Ликувай народе. Кога ще вдигнат пенсийте?
51
3
 
14
 
! Отговори
zz преди 13 години
Евала на Румънците.Ето това е национално отговорна политика!
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Samo Bg e zle na Balanite vervaite mi. Niama chovek koito da e bil na zapad na rabota ili pochivka i da iska posle da jivee v Bg.Mizeriata e navsiakade okolo nas .
49
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
ами само поразгледай коментарите под всяка новина. Без значение за какво е новината, важното е да се плюем! Омраза и злоба! В това сме много силни... за съжаление.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"злобни мишки" ... interesno ... :)
47
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 13 години
Никой не ни е виновен!!! Сами сме си виновни, защото сме злобни мишки и ни е страх да се борим за по-добър живот за децата си, а ни е по-удобно да изливаме агресията и неудовлетвореността от живота си анонимно във форумите!
46
12
 
7
 
! Отговори
kireza преди 13 години
За каква силна държава може да се говори,когато *** съсипаха и държавата и главно армията за да могат да грабят милиарди!Около 250-300 милиарда лева са ограбени за тези 20 години от всички политбандити.Може да се плюе по Тодор Живков,но тогава имахме наистина силна армия с която се съобразяваха в Европа.Помня че Украйна,за членството си в ОНД беше поставила като условие да бъде поканена и България,това го заяви Кучма!!!А сега даже кокошките не ги е страх от нашите няколко батальона:)))))))
45
4
 
14
 
! Отговори
канара преди 13 години
BG отново станахме роби,този път на ЕС,НАТО и САЩ. Мафията ни вдига цените както намери за добре: хляба,олиото,сиренето,тока и всичко останало, с повече от 20%. Народа става още по-беден и още по-примирен - мълчи и търпи.Незнам докога ? Румънците имат куража да реагират, а нашите *** седупят на ЕС. Народе български ! Докога ще мълчиш и търпиш. Малко ли ти е това досега. Ножа е опрял до кокала. Мисли с умът си, а не с петите си.
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като нямаш независима политка не можеш да твърдиш, че не си роб.А ние вече нямаме такава.500 г. турско иго.200 г. византийско.45 г. комунистическо.И след 2007 г. започна ново робство.
43
2
 
4
 
! Отговори
Mery преди 13 години
При власт,подчинена и съобразяваща се, та дори изпълняваща нарежданията на политико-криминогенните кръгове, при съдеб на власт,която все още "живее" в средата-края на 90-те години, при топсъдии и топпрокурори, останки от соц-режима и/или дълги ръце на президента,при ВСС, формиран на квотен принцип от Тройната коалиция и който де факто е политически, а не екс пертен орган; при "независими" и несменяеми магистрати, при липса на контрол на техните присъди, които напоследък все по-често са направо екзотични; при неефективни и корумпирани Гранична полиция и митничари и при 500-600 хил.***,които са готови веднага към десант в Средна и Западна Европа, на как во можем да разчитаме? На Шенген? Та нали френският и немск ият външни министри ни го казаха в прав текст: без ефективни мерки с/у престъпността, без борба с/у корупцията, без реформ ирана съдебна власт и без строги мерки с/у потока емигранти -Шенген само през крив макарон! А ние говорим,че причината са прокапалите навеси на митницата в Капитан Андреево ??!!
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяка държава трябва да се грижи най-напред за собствените си интереси, за своето бързо икономическо развитие, за повиаване стандарта на своя народ. Само силна държава може да отстоява правата си, без да хленчи и да се подмазва, каквото прави нашето правителство. ОТСтъпването на някаква част от суверенните права, не бива да се превърне в ликвидиране на държавността и пълно подчиняване на решенията на Еврочиновниците, които заради големите си заплати и др. благинки са се превърнали в ***
41
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do24:и ужасно крадлив
40
3
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 13 години
И кво?Ходя в Румъния редовно и то до Плуещи,Питещи,Брашов ииии..разкошни пътища нови магистрали строени с европари.Няма база за сравнение с БГ въобще.На теб някой ти е разправял неща от преди 10 години.Ей няма да ги догоним румънците забрави.