Кой къде е след разпадането на Югославия

Словения води убедително, Сърбия за първи път на страната на губещите
Обновена: 31 яну 2011 14:44 | 31 яну 2011 11:43, Елка Василева
82
Кой къде е след разпадането на Югославия
След бомбардировките над Алексинац 1999 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изминаха 20 години, откакто Социалистическа федеративна република Югославия престана да функционира като държава, след като независимост обявиха Словения, Македония, Хърватия и започнаха разрушителните войни. 
 
Досега шест и половина държави произлязоха от СФРЮ.

Косово беше последната страна, която обяви независимост през 2008 г, преди това Черна гора през 2006 г., а с оглед на политическите идеи в Босна и Херцеговина и в части от Сърбия няма гаранции, че тези процеси са приключили.

Словения е далеч напред, Хърватия е убедително на второто място, за бронзовия медал се борят Черна гора и Сърбия, а Македония изпреварва само полууредената Босна и Херцеговина и полупризнатото Косово, пише “Нова Македония” в материал по изминалите 20 г. от разпадането на  Югославия.

Сърбия: Сърбия за първи път е на страната на исторически губещите, което влияе на цялостната ситуация в държавата, казва сръбският политически анализатор Душан Янич. Имаме загуби от войната, от югосанкциите, загуби като население и със сигурност като международен авторитет, тъй като днес сме нежелана държава.
Ние не се отделихме от Югославия, а сме това, което остана от нея. Днес Сърбия е неефикасна държава. Напредъкът е, че тръгнахме в евроинтеграционна посока, но не със силна воля, а с двоумение. ОТ СФРЮ политически завършени държави са само Словения, Черна гора и Хърватия. Ние сме във втората група. Икономически без Белград като столица всичко останало /в Сърбия/ е на дъното, казва Янич.

Черна гора: Най-силно се промени начинът на мислене на хората, особено за икономиката и отвореността за чужди капитали. Икономически толкова напреднахме, че сега у нас идват да работят 45 000 души от региона. Най-големият успех ни е независимостта, казва Веселин Вукотич, ректор на университет в Подгорица, Черна гора. Като неуспехи той посочва неподготвеността на политическия елит да направи модерна държава, както и слабости в съдебната система.

Косово: Постигнахме главната цел – независимостта, но с това не се осъществиха очакванията на гражданите, че ще се тръгне напред, особено в икономическо-политически смисъл и върховенството на закона, казва Белюл Бечай, политически анализатор от Призрен, Косово. Тук не може да се говори за човешките права на отделни групи. На всички тези права са нарушени с оглед голямата бедност, казва Бечай.

Словения: Постигнахме много по-голям напредък, отколкото можеше да се очаква през 1990 г. Днес Словения е модерна, глобално интегрирана суверенна държава без граници с Австрия и Италия, което преди беше само мечта, казва Матей Лаховник, професор от Любляна, Словения.
В икономически смисъл нашият БВП е на ниво 90 % от средния в ЕС. Най-големият ни неуспех е неефикасната съдебна система. Много хора се чувстват неоправдани, тъй като приватизацията доведе до големи социални различия, а и защото съдебната система лови само дребните риби, а големите се измъкват, казва Лаховник.
Независимо обаче от недостатъците със сигурност сме най-развитата от всички страни от бивша Югославия, във всички области, казва Лаховник.

Босна и Херцеговина
: Днес Босна и Херцеговина е крайно разделено общество. В една държава има три отделни националности, със свои училища, медии, телекомуникационни системи, електрически компании, казва професор Уго Влаисавлевич от Сараево, Босна и Херцеговина. Националните общности за първи път в историята са „териториализирани“: ако пътувате с кола, веднага разпознавате в чиято територия навлизате. Трудно е да се говори за някакъв напредък. Ние сме със сигурност на последно място, по-долу дори от Косово. Там ситуацията с независимостта е ясна, а при нас все още не е ясна, казва Влаисавлевич.

Хърватия: Хърватия се върна назад в развитието си поради войната. От 2000 г. се отворихме за Европа, казва Влатко Цвъртила, професор от Загреб, Хърватия. Успяхме да изградим съвременна държава, която е член на НАТО и е напът да стане член на ЕС. Днес бележим най-голям напредък тъкмо в борбата с корупцията. Икономически и евроинтеграционно сме втори сред останалите (от бивша Югославия), но в много области делим първото място със Словения, казва Цвъртила.  

Македония: Ние сме нетипична страна в преход, която трудно може да се сравнява с останалите /от бивша Югославия/. Бяхме изправени пред много трудности,  непризнаване и други външни фактори, казва Илия Ацески, професор от Скопие, Македония. В Македония се създаде партокрация, всичко е политизирано. Мисля, че и междуетническата пропаст се задълбочи след 2001 г. Ако се сравним с останалите, сигурно сме на последното място, без Косово и Босна и Херцеговина обаче, които са специфични случаи, казва Ацески.

СРЕДНА ЗАПЛАТА (в евро)
Словения 964
Хърватия 717
Черна гора 463
Босна и Херцеговина 409
Македония 335
Сърбия 296
Косово 292

БЕЗРАБОТИЦА (процент)
Словения 9,2
Черна гора 14,7
Хърватия 16,1
Сърбия 16,6
Косово 16,6
Македония 32,2
Босна и Херцеговина 40

БВП  на глава от населението (в долари)
                       1990     2010    място в света
Словения       6.940   27.899     31
Хърватия        5.350   17.608     48
Сърбия           2.970   10.808     74
Черна гора     2.330   10.432     78
Македония     2.180     9.350     84
Босна и Х.      2.490     7.751      92
Косово            1.770     2.500    141
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
12
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
navremeto georgi dimitrov e iskal da napravi konfederacia sas iugoslavia i ako beshe ia napravil dnes balgaria i iugoslavia shtiaha da sa nai mogashtata voenna sila na balkanite i na evropa.a sashto taka shtiahme da imame nai silnata ikonomika na balkanite i vav evropa.dimitrov e bil politik ot klasa toi e iskal sas tazi federacia da se reshi vaprosat sas zapadnite pokraini i makedonia koito avtomaticheski sled obiaviavane na federacia mejdu balgaria i iugoslavia stavaha balgarski.tova e politi
61
7
 
13
 
! Отговори
9999 преди 13 години
Абе писах ви че БГ е най бедната в Европа след Албания.Докъде ни докараха корумпираните ни комунистически политици.Продакявайте да ги подкрепяте роби и не излизайте на улицата
60
5
 
6
 
! Отговори
kaizer преди 13 години
Тито даде автономия,а САЩ независимост.Но ти си прекалено *** за да направиш разлика
59
3
 
29
 
! Отговори
с. до 55 преди 13 години
Абе не е точно така!Имали сме що годе читава икономика със силно развито селско стопанство!Италия,Ирландия,Гърция къде са били бе приятелю!?Емигранти из цял свят!Черноработници са били!Селяните са били имотни и са бачкали!След 9-ти септември насила им взимат всичко и ги набутват из ТКЗС-тата!Който се опъне-Белене!В резултат селата се обезлюдиха!Индустрията,която имахме през соц-а се крепеше на безумно евтини суровини от СССР и сигурен пазар в СИВ!Мда!
58
1
 
5
 
! Отговори
outsider преди 13 години
До 47 Не знам от къде са ти данните, които цитираш, но аз цитирам данни от сайта на министерството на икономиката и енергетиката. Линка е:mi.government.bg/ind/konk/docs.html?id=134451Искам да направя и това уточнение, че брутния вътрешен продукт е показател за икономическо развитие, а не за жизнен стандарт. Така че е напълно възможно на сърбите тук да им е по евтино и да пазаруват в България. Но те не си ликвидираха нито промишлеността, нито селското стопанство и по БВП са пред нас
57
4
 
7
 
! Отговори
ибааах преди 13 години
макетата взимат 7-800 лева средно ли? ибаах а тука е 500 едва едва
56
2
 
12
 
! Отговори
с. преди 13 години
Б.Б. навремето колко пъти целуна д-то на Бай Тошо за да го направи човек!??Нали го охраняваше!Помните ли през 90-те как баничарница не можеше да отвориш без протекции и без да дойдат да ти лепнат лепенчица и да им шариш Корона Инс,СИК,ВИС и подобни!А Б.Б си действаше с ИПОН и 5 пари не даваше!Случаен човек няма как да направи това!Иначе е голям антикомунист де!
55
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тука има разни хлапета или хора, които явно не са ходили никъде. Словения винаги е била 1. Те са друга култура и възпитание, хората са почтени и работливи.И стига сте обвинявали ония 45 години , защото ако не беше противопоставянето на двете системи, ние пак щяхме да сме задния двор на Европа като сега. Пука им на европейците за нас.
54
5
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
balgaria vlezna v evropeiskiat saiuz i vav nato zaradi predatelskata si politika spriamo iugoslavia.tia parva prizna bosna i hercegovina makedonia i harvatsko s koeto nanese udar s noj v garba na iugoslavia.scenariat za razpadaneto na iugoslavia se zadeistva ot balgaria crez zapadnite darjavi.dokato beshe jiv tito te ne smeeha da razcepiat iugoslavia a mu koziruvaha i evropa i amerika.po vreme na voinata v kosovo balgaria predava za 2 pat sarbia kato ot balgaria se bombardira v grab sarbia-es us
53
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Който е ЗА България да върви със Словения (+)Който е ЗА България да върви със Сърбия (-)
52
8
 
8
 
! Отговори
КЪДЕ Е БЪЛГАРИЯ.... преди 13 години
...ПО СРЕДНА ЗАПАЛАТА, БЕ....!!!!ТЕЗИ КОЙТО СКЪСАХА С КОМУНИЗМА ----СЕ ОПРАВИХА!!!!!БЪЛГАРИЯ ,КРОТКО И МИРНО СИ СТОИ В КОМУНИСТИЧЕСКИЯ "***"!ТОВА Е СЪДБАТА ,НА ВСИЧКИ ОВЧКИ МОЗЪЦИ И ТЕЗИ КОИТО ВЯРВАТ НАПРО-РУСКАТА , ТУРСКО-ЧЕРВЕНА МАФИЯ ОТ ПОЗИТАНО -20!ИЗ СЕ РЕ СЕ ,ДС.....И БЪЛГАРИТЕ , ИЗПАДАТ В УМИЛЕНИЕ....!ПОСЛЕ.........МАТряла, БИЛ ЛОШ...????!!!АМИ , ТО СИ ЛИЧИ........СРАВНЕНИЯТА СА ЗА ВАС!!!!!!!!!!!
51
1
 
3
 
! Отговори
bupsy преди 13 години
socialisto, герб от кои са? мислех, че сме наясно, че всички от последните 20 год са от същото активно мероприятие. да се твърди, че ББ не е от 'тях' е все едно да си казваме, че 10 ноември е ден на спонтанна народна революция..
50
1
 
14
 
! Отговори
Марк преди 13 години
До 14 и 23Лидерството на една държава в региона в който се намира е от значение за иввеститорите. Освен това самочувствието, което евентуално ще си възвърнем също е от голямо значение!Когато в началото на 20 в. България е играла подобна роля, младите българи са заминавали за Европа само за да получат образовение и са се връщали в страната, защото са имали увереност в бъдещето и. А сега виждаме какъв е емигрантският поток - заплашено е самото съществуване на нацията!
49
5
 
8
 
! Отговори
Socialisto преди 13 години
Не се лъжете от тези данни, уверявам Ви, че България е богата страна. Ако не вярвате, моля отидете в Бояна, или ако не можете вижте снимки от интернет. В интерес на истината, българският преход върви така, както го планирахме по време на онзи *** Виденов. И на следващите избори, имаме намерение да коригирама каквито и да било грешки въведени в плана от некадърното управление на герб.
48
2
 
12
 
! Отговори
ВЪПРОС !!! преди 13 години
В БГ има около 600 000 души *** ,от които съвестно работят не повече от 5 процента ,А ОСТАНАЛИТЕ СА САМО ПОТРЕБИТЕЛИ НА ОБЩЕСТВЕН ПРОДУКТ / не казавам ,че живеят добре.../!! Как искате да имаме ВИСОК СТАНДАРТ ,КАТО ПРАКТИЧЕСКИ НИЕ ГИ ИЗДЪРЖАМЕ ,освен НАШИТЕ СИ КРАДЦИ...
47
1
 
5
 
! Отговори
космонавт преди 13 години
До 44 БВП на глава от населението е 12600$
46
6
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
югославската социааналистическа перверзия .. си замина и без бомбадировки.. много по рано.... факт ***.. с болшевишките чаршафи.. повивай.. останалите сектанти като тебе.. !изселвахте сърби.. избивахте българи.. албанци .. хървати .. дадохте автономия на Косово.. Тито .. я даде .. не САЩ.. Гоце праскаше писма до Милошевич да хвали.. социанализма.. после натовец стана .. та нали ви е Вожд .. врътки болшевишки :)
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Информацията не е вярна! Средната заплата в Сърбия е два пъти по-висока от тази в България, в евро! Но покупателната способност на сърбите е същата 1:1, защото съответно и всичко е два пъти по-скъпо! Затова сърбите пазаруват в България, защото им е по-евтино тук! Баща ми е сърбин, живял съм в Сърбия и на 100 процента съм сигурен, че съм по-запознат от вас! Друго което ми се вижда странно, е че в Макеония заплатите били по-високи от тези в БГ! Това е абсурд! БГ 318 евро (според google), МК 335...
44
2
 
12
 
! Отговори
outsider преди 13 години
Според мен по интересно е не къде са републиките от бивша Югославия, а къде сме ние. При брутен вътрешен продукт за 2010г от 4123 евро на глава от населението, mi.government.bg/ind/konk/docs.html?id=134451 което е приблизително 5890 долара, зад нас е само Косово. И причината за това не е от преди 1989г, защото тогава Югославия беше на нашето ниво, а в криминализирания в икономиката и просто абсурден в селското стопанство преход от държавна в частна собственост. Но това е дълга тема
43
2
 
7
 
! Отговори
gtf преди 13 години
..бизнеса собственост на необразовани хора, свикнали само да вземат без инвестиции в модернизация никога няма да бъде конкурентноспособен на външните пазари. Разчита се предимно на вътрешно потребление финансирано от хората намерили по-добри условия за работа на запад и изпращащи пари на гладните роднини. България в момента е жалка картинка с некадърното си управление и още по-некадърните "бизнесмени". Слава богу, че имаме все още образование, даващо възможност на младите за реализация ..на зап