Кой къде е след разпадането на Югославия

Словения води убедително, Сърбия за първи път на страната на губещите
Обновена: 31 яну 2011 14:44 | 31 яну 2011 11:43, Елка Василева
82
Кой къде е след разпадането на Югославия
След бомбардировките над Алексинац 1999 г. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Изминаха 20 години, откакто Социалистическа федеративна република Югославия престана да функционира като държава, след като независимост обявиха Словения, Македония, Хърватия и започнаха разрушителните войни. 
 
Досега шест и половина държави произлязоха от СФРЮ.

Косово беше последната страна, която обяви независимост през 2008 г, преди това Черна гора през 2006 г., а с оглед на политическите идеи в Босна и Херцеговина и в части от Сърбия няма гаранции, че тези процеси са приключили.

Словения е далеч напред, Хърватия е убедително на второто място, за бронзовия медал се борят Черна гора и Сърбия, а Македония изпреварва само полууредената Босна и Херцеговина и полупризнатото Косово, пише “Нова Македония” в материал по изминалите 20 г. от разпадането на  Югославия.

Сърбия: Сърбия за първи път е на страната на исторически губещите, което влияе на цялостната ситуация в държавата, казва сръбският политически анализатор Душан Янич. Имаме загуби от войната, от югосанкциите, загуби като население и със сигурност като международен авторитет, тъй като днес сме нежелана държава.
Ние не се отделихме от Югославия, а сме това, което остана от нея. Днес Сърбия е неефикасна държава. Напредъкът е, че тръгнахме в евроинтеграционна посока, но не със силна воля, а с двоумение. ОТ СФРЮ политически завършени държави са само Словения, Черна гора и Хърватия. Ние сме във втората група. Икономически без Белград като столица всичко останало /в Сърбия/ е на дъното, казва Янич.

Черна гора: Най-силно се промени начинът на мислене на хората, особено за икономиката и отвореността за чужди капитали. Икономически толкова напреднахме, че сега у нас идват да работят 45 000 души от региона. Най-големият успех ни е независимостта, казва Веселин Вукотич, ректор на университет в Подгорица, Черна гора. Като неуспехи той посочва неподготвеността на политическия елит да направи модерна държава, както и слабости в съдебната система.

Косово: Постигнахме главната цел – независимостта, но с това не се осъществиха очакванията на гражданите, че ще се тръгне напред, особено в икономическо-политически смисъл и върховенството на закона, казва Белюл Бечай, политически анализатор от Призрен, Косово. Тук не може да се говори за човешките права на отделни групи. На всички тези права са нарушени с оглед голямата бедност, казва Бечай.

Словения: Постигнахме много по-голям напредък, отколкото можеше да се очаква през 1990 г. Днес Словения е модерна, глобално интегрирана суверенна държава без граници с Австрия и Италия, което преди беше само мечта, казва Матей Лаховник, професор от Любляна, Словения.
В икономически смисъл нашият БВП е на ниво 90 % от средния в ЕС. Най-големият ни неуспех е неефикасната съдебна система. Много хора се чувстват неоправдани, тъй като приватизацията доведе до големи социални различия, а и защото съдебната система лови само дребните риби, а големите се измъкват, казва Лаховник.
Независимо обаче от недостатъците със сигурност сме най-развитата от всички страни от бивша Югославия, във всички области, казва Лаховник.

Босна и Херцеговина
: Днес Босна и Херцеговина е крайно разделено общество. В една държава има три отделни националности, със свои училища, медии, телекомуникационни системи, електрически компании, казва професор Уго Влаисавлевич от Сараево, Босна и Херцеговина. Националните общности за първи път в историята са „териториализирани“: ако пътувате с кола, веднага разпознавате в чиято територия навлизате. Трудно е да се говори за някакъв напредък. Ние сме със сигурност на последно място, по-долу дори от Косово. Там ситуацията с независимостта е ясна, а при нас все още не е ясна, казва Влаисавлевич.

Хърватия: Хърватия се върна назад в развитието си поради войната. От 2000 г. се отворихме за Европа, казва Влатко Цвъртила, професор от Загреб, Хърватия. Успяхме да изградим съвременна държава, която е член на НАТО и е напът да стане член на ЕС. Днес бележим най-голям напредък тъкмо в борбата с корупцията. Икономически и евроинтеграционно сме втори сред останалите (от бивша Югославия), но в много области делим първото място със Словения, казва Цвъртила.  

Македония: Ние сме нетипична страна в преход, която трудно може да се сравнява с останалите /от бивша Югославия/. Бяхме изправени пред много трудности,  непризнаване и други външни фактори, казва Илия Ацески, професор от Скопие, Македония. В Македония се създаде партокрация, всичко е политизирано. Мисля, че и междуетническата пропаст се задълбочи след 2001 г. Ако се сравним с останалите, сигурно сме на последното място, без Косово и Босна и Херцеговина обаче, които са специфични случаи, казва Ацески.

СРЕДНА ЗАПЛАТА (в евро)
Словения 964
Хърватия 717
Черна гора 463
Босна и Херцеговина 409
Македония 335
Сърбия 296
Косово 292

БЕЗРАБОТИЦА (процент)
Словения 9,2
Черна гора 14,7
Хърватия 16,1
Сърбия 16,6
Косово 16,6
Македония 32,2
Босна и Херцеговина 40

БВП  на глава от населението (в долари)
                       1990     2010    място в света
Словения       6.940   27.899     31
Хърватия        5.350   17.608     48
Сърбия           2.970   10.808     74
Черна гора     2.330   10.432     78
Македония     2.180     9.350     84
Босна и Х.      2.490     7.751      92
Косово            1.770     2.500    141
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
9
 
! Отговори
Апис преди 13 години
Именно за цените ме е много яд, че са толкова високи и сега например са вдигнали мерника на Замунда?!? Не стига, че шплащаме най-скъпия софтуер и хардуер, ако можехме да имаме и пиратски телеком да не плащаме на *** от Мтел, Виваком и Глобул! Единственото хубаво е, че все още някои комунални услуги са на добри цени. Абе поне още 5 години за да се надигнем, добре, че съм млад още та може и да доживея!
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бизнеса да плаща!!!!! Какво да плаща като 90% от фирмите в БГ са толкоз умряли, че печалбите са им колкото заплатата на един работник. Продуктивността в Бг фирмите е на ниво 1800 година в Англия, толкоз сме и назад от тях.
40
1
 
16
 
! Отговори
gtf преди 13 години
Хората са 2млн. но си направиха държава за чудо и приказ, уредена, спокойна, просперираща. Цените са подобни на нашите, заплатите в пъти по-високи (минималната е 550 Евро). Ключови за икономиката отрасли строителство, енергетика си останаха под държавно крило. Докато наще "политици" разпродадоха всичко на роднини или за жълти стотинки с-у комисионни.Сега бизнеса в БГ е собственост на родни екс величия или на техните потомци, назначенията на високоплатени длъжности са също на този принцип....
39
2
 
20
 
! Отговори
с.до 36 преди 13 години
Ами аз казах и това за бизнеса дето иска кадри и не плаща!Това е факт!Аз също взимам горе-долу колкото теб!Живея самостоятелно в собствено жилище с приятелката ми и на моменти и ние се скъсваме кофти!А и тя бачка и то не за 200 кинта!Бил съм и в Щатите и в Европа и съвсем отговорно заявявам,че цените ни са безумни!Особено на фона на доходите!
38
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А така братле... СМЪРТ за комнистите!!!! Ако не сме били поробени от Съветския съюз сега щяхме да сме по-добре и от Словения даже. Тези убийци са ни върнали 200 години назад от съвременните индустриални държави.
37
1
 
9
 
! Отговори
hristo_bsh@abv.bg преди 13 години
едни се обединяват "ЕС" други разделят ....защо ?защото "РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ"
36
4
 
19
 
! Отговори
Апис преди 13 години
Каквото и да си говорий тия 50 години под червения ботуш и след това поне още 10 инкогнито, ни разказват играта все още, ще трябва поне една петилетка за да се отлепим и да усетим, че вече сме европейци. Аз лично взимам чисто 550Е, което за България май е доста на средното (колко е?) и в края на месеца карам с последните 50-100 лв едва едва. С. е много прав за всичко, а надолу някой каза правилно нещо за бизнеса дето иска кадри ама не плаща. Добре, че *** и мислещи в тая държава! Това ни остана!
35
1
 
6
 
! Отговори
селкор преди 13 години
ИКОНОМИКАТА ***!
34
1
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
Средните заплати малко сте ги пообъркали ама карай...
33
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те, социалистическата младеж, лъскат бастуни. Защо да лъскат Апостола? Лъскат бастуните по СерГЕЙевски :)
32
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Косово не е страна. Косово е поредният мръсен проект на американците за насаждане на войни и размирици в Европа, поредното използване на мюсюлмани за американски цели. Навремето създаването на изкуствената държава Югославия след Първата Световна доведе до войни чак през 90-те години. Това Косово също ще води войни след себе си дълги години.
31
4
 
24
 
! Отговори
с. до 25 преди 13 години
Веднака ти отговарям защо ми плякат минуси!Защото българската социалистическа младеж не спи!Като се каже или напише нещо лошо за БСП,СерГей,руснаците,Бай Тошо,социализЪма и така нататък и стой и гледай!Невероятно впечатление ми направи миналата година ден преди годишнината от обесването на Левски млади социалисти излъскаха паметника на съветската армия!Не на руската,която ни е освободила!На съветската,която ни е поробила!А и защо не излъскаха паметника на Апостола!?Жалка история!
30
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Еми историята се създава от ХОРАТА, а не тя хората. Може да си спечелил навремето Косовската битка, а сега да загубиш държавата си! Лошото е, че България губи Западните покрайнини и не и пука. Губи Македония и пак не и пука. Губи и загуби българите в Северна Гърция и пак не и пука. Докато не се пропука и тя самата. И тогава пук! - нема държава!
29
3
 
9
 
! Отговори
kaizer преди 13 години
Нали американците бомандираха Сърбия заради косово бе овца.И сега първи го признаха за държава.Егати ***......
28
7
 
5
 
! Отговори
Калин преди 13 години
Не те дадоха автономия на Косово.. а югославските болшевики тъй, че .. с тази болшевишка помия поливай другаде!
27
1
 
3
 
! Отговори
xaxax преди 13 години
Ти бълнуваш май.... ?
26
4
 
30
 
! Отговори
с.до 23 преди 13 години
Супер зле са били гърците!Дядо ми лека му пръст е бачкал известно време там през 40-те и ми е разказвал!Обаче хората са имали късмета да не си имат кой знае колко вземане-даване с любимите на мнозина в Бантустана братушки и съответно са доста по-добре от нас!Ще кажете били закъсали!Да!Ама наскоро гледах Отечествен фронт с интервюта на работещи в Гърция!Мъж от Чирпан!Миеше *** и беше доволен!Та Карбовски каза,че на най-закъсалите в Европа българите им мият кенефите!Какво да кажа повече!?
25
1
 
14
 
! Отговори
pissed off преди 13 години
хахахаххахаха ама колко сте прости само Кое не му е вярно на казаното от номер19,че му пляскате минуси.Хаиде някой капацитет да се обоснове защо е сложил минус!!!!
24
4
 
12
 
! Отговори
kaizer преди 13 години
Ислямско е защото на американските ти господари така им изнася.Нали подкрепят наркодържавата Косово.
23
2
 
20
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
До: 14Дали ще сме по - добре, ако съседите ни са зле?- 5. Според мен не може в района да е зле, а за БГ това да е добре. Общият инвестиционен имидж, ако е с лоша перспектива, това влияе на всички държави в региона.Най-добре са Словения и Хърватия , защото са най на запад.А ние сме най на изток. Добре че сме близо до една нова икономическа сила - Турция. По времето на Ст. Стамболов сме били най-динамично развиващата се държава в региона и сме поддържали приятелски отношения с Турция.Именно защото Ст. Стамболов е бил далновидна личност, българският лев е бил и се наричал златен. Та без да създавам каквито и да е дрязги, съм напълно съгласен с горенаписаното, защото родът ми е от гръцката граница и дядо ми казваше, че навремето гърците са били гладните и работещи за нас, а не като сега ние за тях.