Турция – частично свободна страна

Анкара отрича нарушенията на правата на човека
Обновена: 1 фев 2011 17:22 | 1 фев 2011 17:22,
119
Турция – частично свободна страна
"Правителството изпраща страшно послание: Не си търсете правата". Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Турция получи слаби оценки в две влиятелни проучвания, обхващащи демокрацията и правата на човека, съобщава Southeast European Times в кореспонденция от Анкара.

В доклада си „Свободата в света” за 2011 г. „Фрийдъм Хаус” определи страната като само „частично свободна” и й даде ниски оценки по отношение на политическите права и гражданските свободи.

Междувременно „Хюман Райтс Уоч” отправи критики срещу Турция за влошаване на свободата на изразяване.

Властите в Анкара не са впечатлени. „Тези доклади са фалшиви и безотговорни”, заяви Салих Капусуз, заместник-председател на Партия на справедливостта и развитието (на премиера Реджеп Тайип Ердоган).

„С всеки изминал ден Турция става все по-демократична и свободна. За много кратък период ние се превърнахме от страна със случаи на мъчения и нарушения на правата на човека в държава със свобода и демокрация”, каза той пред SETimes.

„Теми от този род се разглеждат по време на нашите преговори с ЕС и те виждат, че работим по тях”, добави той.

Международните правозащитни организации признават, че е налице положително развитие.

„Настоящото правителство на Турция изпълни редица важни реформи във връзка с принципите на правовата държава, правата на малцинствата, отношенията с кюрдите и административните въпроси”, казва директорът за проучванията на „Фрийдъм Хаус” Арч Пъдингтън.

Независимо от това, допълни той, все още има области, които пораждат безпокойство.

Йозтюрк Тюркдоган, председател на базираната в Анкара Асоциация за правата на човека, смята, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден, особено по отношение на кюрдския въпрос.

Той каза за SETimes, че през 2010 г. са били арестувани много политици, служители в местната администрация и членове на гражданското общество от етнически кюрдски произход.

„Под арест са задържани дори активисти за правата на човека и представители на неправителствени организации, които по никакъв начин не са свързани с насилие”, заяви Тюркдоган, като добави, че се нарушава тяхното право на справедлив процес.

Според него правителството изпраща страшно послание: „Не си търсете правата”.

Що се отнася до свободата на медиите, журналистът и активист Неджати Абай казва, че през 2010 г. са заведени десетки съдебни дела срещу представители на неговата професия.

„В момента в затвора има 43-ма журналисти, десет от тях – главни редактори, които получават много дълги присъди”, каза той за SETimes.

Абай, който е бил арестуван няколко пъти по различни обвинения, посочва, че турският наказателен кодекс и Законът за борба с тероризма дават основания на властите да преследват репортери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: човешки праваТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
2
 
1
 
! Отговори
Метин преди 13 години
Рано или късно България ще е вътре в границите на Турция .Това ще е така .Затова се спасявайте още от сега .Този път няма да е пет века , а ще е десет и нещо .
108
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
es se moli na turcia
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
hey amerikan boy li si layna li si ela i vij darjava a ne kato vas malo ımnitsi,vie trepahte tolkova hora v mirno vreme vse oshte govorite i sas kakvo pravo.ama skoro she va vidya gazovete vi
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
a be anonimen laynar demokratsiya ako ima to go ima samo v turtsiya i nikade drugade go nyama
105
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"турчин" е синоним на *** дума, защото всички по света знаят, че турците са една дивашка нация, подкрепяна от една армия, но никога от мозъка си. Справка - напъните и за ЕС, които продължават и сега, проблемите и с всички свои съседи, международни класации на държави според качеството на живот и много други. СРАМНО Е ДА СИ ТУРЧИН, синоним на ДИВАЩИНА. Още много поколения ще носите проклятието на народите като към ДИВАШКА *** !!!
104
1
 
4
 
! Отговори
ТУРЧИН преди 13 години
ПЛЮЙТЕ ПЛЮЙТЕ... ВЕЧЕ СЕ ДАВИТЕ В ТОЯ ПЛЮВАЛНИК НАРЕЧЕН ***. ВИЕ ЗА ДРУГО НЕ СТАВАТЕ. ЗЛОБАТА В ДУШИТЕ ВИ САС СИГУРНОСТ НЕ ВИ ОСТАВЯ НА МИРА И ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ НОРМАЛНИ ХОРА, ЖАЛКИ И СМЕШНИ СТЕ ТОВА Е
103
1
 
0
 
! Отговори
ДО;102 преди 13 години
ХА СИКТИР БЕ *** .... ТИ ДАНЕБИ ДА СИ ИЗКУКУРИГАЛ ИСТОРИК
102
1
 
1
 
! Отговори
Atilla Hunevlladi преди 13 години
Az sam za BALKANSKA FEDERAZIA bez granizi edin pazar edna valuta edna finansova stoliza i vseki da se pishe kakavto si iska.
101
0
 
2
 
! Отговори
do Gagauz преди 13 години
Ха наздраве, Гъзгъуз. Много хубаво си го написал. И след 3 водки и 4 ракии няма да мога да напиша такива мъдрости. Наздраве и вечна дружба !!!
100
3
 
1
 
! Отговори
Gagauz преди 13 години
Bulgarite i Turcite sa bratya po Tatarska jilka. Incredible but fact!!! V TR ni obichat no nie oshte se pravim na udareni i ne iskame dobri otnosheniya a i deredjeto ni e nayave.da se vazzpolzvame ot
99
3
 
3
 
! Отговори
american boy преди 13 години
Каква демокрация може да има в една мохамеданска страна?!? Какви са тези глупости!
98
5
 
7
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
Да знаят и помнят всички т. нар."турци"- БЪЛГАРИЯ Е НАЙ- СТАРАТА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА С ОГРОМЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА ЧОВЕШКИЯ ПРОГРЕС!!! Второ- повече от половината население на турция се състои от потурчени БЪЛГАРИ!!! Трето- въпрос на време е тези потурчени насила БЪЛГАРИ ДА СЕ ВЪРНАТ КЪМ ИЗКОННИТЕ СИ БЪЛГАРСКИ КОРЕНИ!!!
97
2
 
7
 
! Отговори
Атила Български преди 13 години
До т. нар. "ютия"- теб със сигурност някой те е суровакал с ютия по главата за християнския празник КОЛЕДА и ти е разхлабил много болтовете!
96
3
 
7
 
! Отговори
историк преди 13 години
до :) 93Истанбул не е Турция и Турция не е Истанбул. А какво произвежда Турция - за това си има световни класации. От това, което произвежда до сигурност, просвета, качество на живот има голяма разлика. Като се вземе всичко наведнъж България е на 58 място, Турция на 83.
95
4
 
6
 
! Отговори
светлина преди 13 години
Турция е много жалка държава.Докато се изповядва тази нечовешка и не хуманна религия там винаги ще царува "диващината" и жестокостта.Тази религия не уважава "жената" въобще.За България да не се пригеснават защото Русия и целия християнски сват ще застане зад България и ще смачка и Турция и другите "варварски" исламиски държави .Те са малцинство и да си свият опашката ,да не се налага да я *** както са резани патките им.В сравнение с християните те са долна раса.
94
0
 
2
 
! Отговори
как така преди 13 години
Приятели за да бъде и вълкът сит и агнето цяло трябва вълкът да изяде овчая. Толкова ли не го разбраха тези либерали?
93
0
 
3
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Сигурно за нещо си прав..., но икономиката им е "под пара" -нагорещена до червено!Времето ще покаже, но при тая нееднородност на самата Турция ...Лично аз мисля ,че тепърва им предстоят неприятности.
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все така става в Турция - аха, аха да стане демократична страна и утрепят един милион арменци, айдеее пак от начало, всеки ден все по-демократична, аха да станат демокрация, вземат та затрият малко кюрди, тю язък айде пак отначало... Ей мааму стара няма строене тая демокрация бе. Но аз мисля че целта им е да са една малка демокрацийка-и вълкът сит, и агнето цяло ако може хем да са демокрацийка, хем чат-пат да трепят някой дисидент, та и Европата и анадолците да са доволни-рахат.
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не завиждаме на съседите бе ние ще сме живи и тук а нашите съседи ще ни се молят да ги спасим след време помни ми думата .българия мрази турция заради крадеца доган дето изнеси парите на истрадалия народ в турция не обича и българските политици предатели и нашите съседи ще измрът не ние ще изчезнем като нация .
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
те си знаят те са мисиолмани не може да станат савсем свободни и свободията виж какво доведе българия .и аз съм за силна ръка но не да се прекалява да има правила те са си прави за себеси ние за нас си че не искаме да влизат в ес заради големия поток от турци който ще наводни България .иначе като съседи засега лошо ни ни правят българия е длъжна да защити това не означава че са враг по вероятно мръсното ще дойде от братята православни съби и гърци защото те ни завиждат за планините и морето .