Файромия! Коя е тази страна?

Странни предложения за име на Република Македония
Обновена: 16 май 2011 14:44 | 16 май 2011 11:03, Елка Василева
276
Файромия! Коя е тази страна?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
10
 
2
 
! Отговори
Докога, бе? преди 12 години
Твърдите, че македонците са българи. Можеш ли да бъдеш нещо, което не съществува? Според данните от изследванията на швейцарския институт за генетични изследвания генният фон на някои балкански страни е следният:Albania:30 % Illyrians20 % Slavs18 % Thraker15 % Phoenician14 % Hellenen2 % VikingsGreece:35 % Hellenen20 % Slavs20 % Phoenician10 % Germanic10 % Illyrians5 % Macedonian (in north more than 18%)Bulgaria:49,5 % Thraker15 % Slavs15 % Hellenen11 % Macedonian8 % Pheonician1,5 % HunnenMacedonia:30 % Macedonian20 % Germanic15 % Hellenen15 % Slavs10 % Illyrian5 % Phoenician5 % HunnenЗА СПРАВКА:Inma PazosiGENEATel. +41 (0)43 233 81 51info***igeneaigenea Както се вижда от данните, македонците имат пълно право да твърдят, че тъкмо те действително са наследниците на Древна Македония и в този аспект да претендират и за името на своята държава Македония.В генните проучвания обаче български ген просто липсва, липсва той и във всички съседни страни, но затова пък българите (сиреч траките) могат да се гордеят, че са една от най-чистите, европейски нации, заедно с шведите. В това отношение само народите на Шотландия и Уелс са "по-чисти" нации.Интересни са и други данни за дълбоко съжаление на националистите генетически българите са по-близки с албанците и гърците, отколкото с македонците (процентът на македонските гени в България идва от Пиринска Македония и от голямата македонска емиграция в началото на миналия век), а неславянските народи гърци и албанци имат повече славянска кръв, отколкото българите и македонците.
153
0
 
6
 
! Отговори
х преди 12 години
Предлагам : Република Скопие, а столицата да се прекръсти Македония и всичките им проблеми са решени.
152
0
 
3
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 12 години
Аз предлагам да я кръстят Източна Албания - до 20 години максимум, ще е вярно. Защо да не свършим работата отсега и да спестим нови кръщелни мъки след 20 години :)))
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Обединени Балкански Щати
150
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Българската нация е продукт на нискокачествения остатак на всички етноси и народности на Балканския полуостров. Всеки етност и народност възпроизвежда определен процент *** който граветирал и създал българския (днешния български) Разбира се да е нация на Готи,Траки,Прабългари,Кумани, Славяни, Македонци, Гърци и що ли не ...но само *** от тези етноси. Ех, болен народ...Хората, които са се отказали от собствения си тюркски език и са приели за книжовен диалекта на чужд народ от чужда държава за литературен е несериозно да претендират за нещо повече от място в лудницата. НИКОГА не забравяйте, че вие българите си изхвърлихте родния език на бунището и взехте МАКЕДОНСКИЯ солунски говор за свой литературен, докато Република Македония не е взимала от никъде език, а си ползва своя собствен народен език с цялото му многообразие от диалекти от Шар до Пирин и Егей !
149
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние българите не се питаме българи ли сме, славяни ли сме, траки ли сме? А в Македония вечно ще търсят своята идентичност, защото не искат да признаят, че са българи.
148
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой са по големи българомразци? Сърбите и Гърците или Турците. Всеки който погледне какво представлява днешна Македония ще си отговори на момента. Ако Турците бяха направили с България това което Сърбите и Гърците направиха с Българите в Македония сега Българи и България нямаше да съществуват. Това само доказва, че един народ не може да се ликвидира физически но може да се заличи духовно и етнически доста успешно.
147
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къщата на една богата и набожна жена от Тиатир ( Мала Азия), живееща във Филипи (Македония), която св. ап. Павел обърнал към Христа, се превърнала в първата църква в Европа. Ето и свидетелството:ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ16. 9. През нощта се яви на Павла видение: стоеше пред него един мъж, македонец, който го молеше и думаше: мини в Македония и ни помогни!10. След това видение веднага поискахме да тръгнем за Македония, понеже разумяхме, че Господ ни е повикал да проповядваме там Евангелието.11. И тъй, като отплувахме от Троада, стигнахме направо в Самотраки, а на другия ден - в Неапол,12. а оттам във Филипи, който в тая част на Македония е първи град - римска колония. В тоя град престояхме няколко дни.13. А в съботата излязохме извън града при една река, дето имаха обичай да се молят, и като седнахме, говорихме на събралите се жени.14. И една богобоязлива жена от град Тиатир, на име Лидия, която продаваше багрени платове, слушаше; и Господ й отвори сърцето да внимава на това, що говореше Павел.15. А когато се покръсти тя и домашните й, помоли ни и рече: ако сте ме признали за вярна Господу, влезте и живейте в къщата ми. И ни придума.
146
2
 
9
 
! Отговори
На инат? преди 12 години
Западно българска република македония.
145
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заличаваме от картата тази държава и вече няма да има спор за името и. Това са български земи с български народ.
144
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Югозападна България, Скопски, Битолски и Охридски области.
143
4
 
12
 
! Отговори
Петьо-Еврей преди 12 години
македония е Българска
142
11
 
17
 
! Отговори
вили преди 12 години
Елините са гадно племе. Какво им пречи името Македония? Как бихме се почувствали ние, ако Турция реши че не харесва името на България и предложи да се казваме Северна Турция, Словенотурция, Бивша Българска република, Българомохомедания или нещо подобно. Само помислете. Пак Ви казвам елините са мръсно, гадно племе.
141
3
 
7
 
! Отговори
Килъра преди 12 години
Не е смешно след 15 години западните доипломати ще се чудят дали да ни прекръстят на *** или на Мангалия, те точно това целят де...
140
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А вие така наречените българи и българоманите от Македония, с неистова злоба беснеете, че един къс от македонската земя най-сетне е свободна и независима държава, и по всякакъв начин се мъчите да го унищожите, обслужвайки по този начин гръцките интереси. Вие наистина сте достойни продължители на делата на дедите си, които разделиха със сърби и гърци македонската земя, за която претендирате, че е българска. Тъжни ***! Човек дели хляба си със съседа, но не и земята си! По този начин само показвате, че владеете нещо, което не е ваше.
139
1
 
9
 
! Отговори
но комент преди 12 години
така че-учете албански, братя македонци.ще ви се наложи, щото вие ще живеете в Албания, не ние.А нас не ни мислете-добре-зле, ние сме си в собствената държава, в нашата си България, и така ще бъде.
138
0
 
13
 
! Отговори
но комент преди 12 години
А по форумите пишат разни сърби или сърбомани, да ни смразяват.като се пишат за македонци.познавам много македонци, истински, от тях лоша дума за България не съм чул.
137
0
 
16
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Най-добрите българи и до днес живеят в македония.но 70 години сръбски терор са си казали думата.та там ебило в течение на десетилетия смъртно опасно да кажеш, че си българин.
136
7
 
3
 
! Отговори
alabala преди 12 години
На България само Македония и е ексик!Изменниците да стават албанци,не ни трябват!Македония да минава към Албания!За тази прокажна *** само това им се пада!Стотици години не сме се заличили,под какво ли не въздействие,гадните "бъдещи-шиптъри" били "македонци"...щом ша сте македонци,да ви праскат албанските карабини "момите" маааави *** гадна
135
1
 
10
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Сръбските шпиони внушават на македонците , че българите ги мразят.Няма такова нещо-кръвния си брат можеш ли да мразиш,па ако ще да се отрича от тебе?