Файромия! Коя е тази страна?

Странни предложения за име на Република Македония
Обновена: 16 май 2011 14:44 | 16 май 2011 11:03, Елка Василева
276
Файромия! Коя е тази страна?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: Македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
11
 
! Отговори
но комент преди 13 години
Братя македонци, нямате никакъв шанс да се справите с албанизацията , освен да се опрете на България.Че нали затова ни разделиха душваните ни, и ни държат разделени вече 130 години-да сме разделени, да сме слаби.И вие , и ние.
133
6
 
29
 
! Отговори
но комент преди 13 години
След 5-6 години, като станат албанците мнозинство нещата ще се решат от само себе си.Македония, както впрочем и Косово ще станат част от Велика Албания.Като не щете да учите български, ще учите албански,братя македонци.
132
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А не е ли по-добре никой да не ни беше освобождавал, а хубаво ни беше както си бяхме към Хитлер, просто да го бяхме помолили да ни прочисти от *** проказа !!!
131
6
 
3
 
! Отговори
alo brakia преди 13 години
... vashte si *** problemi ne moite uprava,tragnale ste nazi akal da radite ,ade sas zdrave brakia balgare,makedonie e bila i ke bude,vaz si gledaite
130
5
 
6
 
! Отговори
зевзек преди 13 години
Сигурно "МакеДонълдс" е македонска фирма? Звучи еднакво. *** ще е най-добре да се кръстят "МейкДюн" - а и това ще е доста красиво име и ще развие туризма.
129
6
 
36
 
! Отговори
do 119 преди 13 години
твойте прадядовци бяха Българи твойте дядовици станаха южни сърби твоя баща беше югославянинти си Фиромецтвойте деца ще са шиптари
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
РЕПУБЛИКА ИЛИРИДА!!!
127
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И на Новия завет ли ще нацвъкате минуси?Цитирам:ДЕЯНИЯ НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ16. 9. През нощта се яви на Павла видение: стоеше пред него един мъж, МАКЕДОНЕЦ, който го молеше и думаше: мини в МАКЕДОНИЯ и ни помогни!10. След това видение веднага поискахме да тръгнем за МАКЕДОНИЯ, понеже разумяхме, че Господ ни е повикал да проповядваме там Евангелието.12. а оттам във Филипи, който в тая част на МАКЕДОНИЯ е първи град - римска колония.20. 1. Като утихна вълнението, Павел повика учениците и, след като им даде наставления, опрости се с тях и излезе да иде за МАКЕДОНИЯ;2. а като премина ония места и даде много наставления на вярващите, дойде в ЕЛАДА;3. там престоя три месеца. И понеже иудеите направиха против него заговор, когато щеше да отплува за Сирия, той взе решение да се върне през МАКЕДОНИЯ.27. 2. Качихме се на един адрамитски кораб и тръгнахме, като щяхме да плуваме около асийските места. С нас беше Аристарх, МАКЕДОНЕЦ от Солун.ПЪРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО СОЛУНЯНИ1. 7. тъй че станахте образец за всички вярващи в МАКЕДОНИЯ и АХАИЯ.4. 10. защото тъй и постъпвате с всички братя по цяла МАКЕДОНИЯ.ПЪРВО ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ТИМОТЕЯ1. 3. Както на тръгване за Македония те молих да останеш в Ефес,
126
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
о 'велика"Хунзо,наследник на Клеопатра дори на Евровизията всички държави с изключение ЕДНА ЕДИНСТВЕНА бяха с "малките" си имена Германия,Франция,БЪЛГАРИЯ,а само ЕДНА ЕДИНСТВЕНА беше изписана с едно дъъъъъъълго уточняващо име а именно F.I.R.O.M!!можете ли въобще с промития си мозък или с липсващия такъв да проумеете какво означава БИВША ЮГОСЛАВСКА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЯ???съзнавате ли изобщо какъв е смисълът на това словосъчетание НЕЧИЯ БИВША КОЛОНИЯ НАРЕЧЕНА МАКЕДОНИЯ и то 0т 1944г.насам!смешници
125
9
 
9
 
! Отговори
юнака преди 13 години
Ла*нария добре звучи.
124
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Средно 10 000 македонци годишно се бутат за български паспорт. Що бе нали бяхте македонци защо ревете за гражданство. Нали ви е много хубаво там, ама тука щото сме в Европейския Съюз а вие гниете там. Виждате ли няма къде да ходите рано или късносами си идвате вкъщи
123
2
 
9
 
! Отговори
До 119 преди 13 години
МАНУ така ли решиха последно ?"Република Македония не е взимала от никъде език, а си ползва своя собствен народен език с цялото му многообразие от диалекти от Шар до Пирин и Егей"Тоест български и гръцки ? :))))
122
3
 
6
 
! Отговори
зевзек за 119 преди 13 години
С извинение, но Българският Език, съществувал далеч преди макетата, да дойдат с персите от югоизток, тюркменските нашествия, викингите от Север и други. А, колкото до книжовнината на Кирил и Методий, тя не е тяхно творение. Методий е сподвижник на Кирил, но азбуката му бе предадена от йеромонах Севдий, пратеник на богомилската общност. Така,ч е има и знайни и незнайни неща. Стига сте се карали и обвинявали за народи и езици! Има много несправедливи неща и сред всякакви народи.
121
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ИЗТОЧНА АЛБАНСКА РЕПУБЛИКА НАЙ ПОДХОЖДА!!
120
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
е то Истинските Българи са на Волга у град Казан и всяка седмица гледат Местния Рубин тъй Наречените Българи на Балканите и макетата са просто грешка на Генетиката!!
119
2
 
7
 
! Отговори
зевзек преди 13 години
Предлагам: щуромаке - звучи карсиво, достоверно е и ще се хареса на всички по света. Особенно на мадамите по рекламните плакати.
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
McDoniaИ спонсор ще си намерят.Шегичка :)
117
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Подставените от Белград УДБА-шки Скопски управници направиха всичко по силите си да отвратят ЕС и НАТО от тяхната новоизлюпена държавица ! "Загрижени" уж за идентичноста ! Дали ще се нарича Република Вардарска Македония или Скопска Република Македония - това няма нищо общо с идентичноста ! Във всеки случай е далеч по-достойно от "Бивша" Югославска Република Македония !
116
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хората, които са се отказали от собствения си тюркски език и са приели за книжовен диалекта на чужд народ от чужда държава за литературен е несериозно да претендират за нещо повече от място в лудницата. НИКОГА не забравяйте, че вие българите си изхвърлихте родния език на бунището и взехте МАКЕДОНСКИЯ солунски говор за свой литературен, докато Република Македония не е взимала от никъде език, а си ползва своя собствен народен език с цялото му многообразие от диалекти от Шар до Пирин и Егей !
115
26
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
а бъдещото име на България е Държавата на *** хахах