Файромия! Коя е тази страна?

Странни предложения за име на Република Македония
Обновена: 16 май 2011 14:44 | 16 май 2011 11:03, Елка Василева
276
Файромия! Коя е тази страна?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„Файромия“, „страна, която не може да се именува“, „Църна Македония“. Това са част от странните предложения за име на Република Македония, която поради дългогодишния си спор с Гърция все още няма международно прието име.

В опит да помогне за разрешаване на въпроса за името чужд дипломат поискал от македонската делегация да му каже как се казва най-дългата река, която извира и се влива на територията на Македония.

След като му казали, че това е Църна река, той съобщил гениалното си предложение за ново име на държавата: Църна Македония!

Това е само едно от абсурдните предложения за име на Македония, които са били сложени на масата пред последните двайсетина години, пише македонският вестник „Дневник“.

В списъка има над 200 имена, използвани за именуване на държавата в писма, на конференции и различни срещи, в медии, в изявления на премиери и президенти.
Едно от тях е „Република южноафрикански мравояд“, употребено от бившия американски държавен секретар Кондолиза Райс.

Умора от дългогодишния спор между Скопие и Атина демонстрира и шведският външен министър Карл Билд, който по времето, когато неговата страна председателстваше ЕС, нарече Македония „Файромия“.

Британският „Икономист“ пък използва по-различно име – „страна, която не може да се именува“.

За да избегнат употребата на „Република Македония“, през 90-те години гръцките вестници използваха термини като „републиката на г-н Глигоров“ или „безименна държава“.

Едно от предложенията, които според настоящия гръцки евродепутат Мария Елени Копа е било подкрепяно от албанците в Македония, е „Словено-албанска република“.

Предложения от гръцките среди бяха и „Централна албанска република“ и „Нова република (Скопие)”.

Също през 90-те години македонската страна отхвърли при преговорите гръцкото предложение „Словеномакедония“.

Повечето от предложенията за разрешаване на спора за името на Македония, които са били сложени на масата през последните две десетилетия, съдържат допълненията „нова“, „северна“, „горна“, „Вардар“ или „Скопие“.

Комбинациите, съдържащи тези добавки, са в над 15 варианта, пише македонският вестник, който допълва следния списък на най-отрицателните предложения:

Църна Македония
Безименна държава
Временно безиме
Република на Фуфотите
Словено-албанска Република
Нова Република (Скопие)
Македонославия
Независима скопска държава
Бивша Южна Южнословенска Република
Македония – Бивша Югословенска
Република Скопие
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
5
 
! Отговори
/w. преди 12 години
174 "Затоа денес ние имаме 20% тевтонска генетика." Затова в Македония цари германски ред, германски жизнен стандарт, германска култура. Es lebe Þeudanōz! Нали разбра какво ти написах, тевтонецо. Не е псувня. За съжаление на Балканите макар и да има следи от келтска, готска и германска кръв - няма положителните качества на швабите.
173
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а мияците и брсаците ги остави, щото ей сега ще почнеш да обясняваш, че Орфей е македонец, а торбешите ходели с торби и затова им викали така. дали имате немска, гръцка, българска или сръбска кръв, нас не ни интересува. Родени сте фиромци и ще останете завинаги фиромци..Друго не заслужавате..Ние трябва да съжаляваме, че изгубихме 250 км море в Северна Добруджа и още 300 км в Егейско..Да защитаваме вашите дядовци..Но не знаехме какви животни ще са внуците им..
172
3
 
0
 
! Отговори
До № 173 преди 12 години
Простено е да не знае човек, но да парадира с незнанието си е трудно обяснимо. До януари 2011 година 131 държави са признали Република Македония под нейното конституционно име.
171
0
 
8
 
! Отговори
до 4457 преди 12 години
какви са босненците бре? българи патарени и богомили..я прочети малко история.. И ако се чудиш как са се появили - любимата ти Сърбия 500 години е българска и управлявана от нас. Еретиците са били допускани да живеят на запад и юг в планинските райони - затова и албанци и 'босненци' приемат друга религия толкова лесно..Тази нация я исмисли Тито, както измисли и македонците и югословените, а Сталин създаде украинците и молдовците.
170
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-големите българи живеят в Бесарабия, а не в македония. Българите от Македония отдавна дойдоха в България, Ляпчев от Ресен даже беше министър председател. Там, у вардарско, има само деца от смесени сръбски бракове, албанци, власи и ***. Никъде по света няма токова много българомразци, събрани на едно място, колкото във Фиром!! Абсолютно подкрепям Гърция и Албания и Сърбия, че това недоразумение трябва да се заличи от картата на Европа. Комунизмът няма място на Балканите!!
169
1
 
8
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ха ха ха! Излъгали са го чуждия дипломат! Самите македонци са го излъгали.Църна река е приток на река Вардар. Река Вардар е 301 километра само в Македония, а Църна река е само 207 километра!Изводът - Как трябва да се нарича Македония официално?Република Вардарска Македония. Толкова е просто!
168
12
 
1
 
! Отговори
4457 преди 12 години
До 170Пред Брсаците да се населат во Македониа , живееле на териториа на денешна источна Германиа. Затоа денес ние имаме 20% тевтонска генетика.
167
1
 
2
 
! Отговори
вили преди 12 години
Нека обяват Референдум .Щях да кажа, че са една суверенна държава и това е намеса във вътрешните и дела, но си спомних че е призната само от 27 държави в света. Така че положението им е малко нестабилно. Но за сметка на това самочувствието , себелюбието и как да кажа самобожанието - е там са ненадминати братята македонци. Въпреки нестабилното положение и статут на държавата Македония, остава неприятен привкус всяка външна намеса по този деликатен и чувствителен въпрос.
166
1
 
3
 
! Отговори
до 166 преди 12 години
фиромски хунзе , можеш само да му ядеш главата
165
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние българите не се питаме българи ли сме, славяни ли сме, траки ли сме? Всички знаем че сме ***!
164
1
 
5
 
! Отговори
do Докога бе преди 12 години
30 % Macedonian ?? такова животно нема 20 % Germanic -къде ги видя тия германци на балканите ??? Палячовци и циркаджиии които са готови да се пишат роднини със пакистанците /античните македонски хунзи от ПЕНджап / и да се отрекът от своите корени
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз предлагам да се казва ЖК България мисля че това е истинското име ;)
162
1
 
5
 
! Отговори
до БДЖ преди 12 години
Вечна, ама скоро албанска.
161
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
името е ясно - БЮРМ или Българска Югозападна Република Македония..Кому е нужно да се сменя?
160
19
 
1
 
! Отговори
БДЖ преди 12 години
Ганчовци-***, пак са *** фопума тук. Чуите ГАНЧОВЦИ от мен,,,,, МАКЕДОНИЯ Е ВЕЧНА и можете само да го ДУ-хаТЕ
159
2
 
9
 
! Отговори
... преди 12 години
Македония завинаги БЪЛГАРСКА!
158
1
 
9
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Когато американците разделяха Югославия, имаше идея Македония да се раздели на две: една част да отиде към Албания, другата - към България. Добре че не се реализира този проект - само ядове щяхме да берем.
157
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
?До кога бе? Как научи така добре български???? Поздравления наистина аз цял живот го уча и пак пиша с правописни грешки.
156
0
 
4
 
! Отговори
до Докога бе? преди 12 години
Абе докога ще ме занимавате с тая Игенеа бе? Когато правеше изследване за гърците, тя доказа че македонците са наследници на гърците, а когато правеше изследване за македонците, доказаха че гърците са наследници на македонците. И не забравяй че родовата принадлежност не се определя от генетиката, а от социалната среда, според правото ми на самоопределяне аз може да съм и марсианец, дори и да нямам марсиански гени. Друг е въпросът че всички хора са роднини, другото са подробности.
155
1
 
4
 
! Отговори
S.w.o преди 12 години
Фироме бегай от тука с тия измислици, такова изследване не същесвтува. Скапани клоуни.