"Поход на мръсниците" в Букурещ

Жени протестираха срещу сексуалното насилие
Обновена: 10 окт 2011 14:54 | 7 окт 2011 10:02, Елка Василева
129
"Поход на мръсниците" в Букурещ
Снимка: Архив Reuters

Над 100 жени се събраха пред Букурещкия съд снощи, за да участват в протест срещу начина, по който са третирани жертвите на сексуално насилие, в рамките на проява, която в редица страни придоби известност под названието "Поход на мръсниците", съобщават румънските медии.

"Походът на мръсниците" е идея, зародила се в Торонто миналия април в отговор на сексистки думи на полицай, разследващ серия от изнасилвания в студентско градче.

Тогава полицаят беше приканил студентките да не се обличат като леки жени, за да избегнат поредното изнасилване.

Подобни демонстрации бяха организирани и в САЩ, Австралия, Великобритания, Франция, Германия и други страни.

Това е първият подобен протест в Букурещ, отбелязва телевизия Реалитатя.

Облечени в къси поли и мрежести блузи, участничките в демонстрацията в Букурещ носеха плакати с надписи: "Ръкувай се с мен, а не със задника ми" и "НЕ означава НЕ винаги", пише вестник "Журналул национал".

Те разказваха за ежедневните си сблъсъци с опипвания в автобусите, вербална и физическа агресия на улицата.

Сред тях имаше и няколко мъже, един от които носеше мини пола и руса перука в знак на солидарност.

"Едва бях слязъл от колата и четирима шофьори ми изсвириха с клаксоните. Петият ме покани на кафе. Още какви неща чух, няма да ви кажа, защото ме е срам", разказва мъжът.

На всеки четири часа в Румъния се случва едно изнасилване, според статистическите данни, посочва БТА.

Неофициално обаче жертвите на сексуална агресия са много повече, тъй като често те не подават жалби от срам или страх да не бъдат обвинени, че са предизвикали изнасилването.

"Не начинът, по който се обличаме, предизвиква изнасилването. В Румъния се изнасилват и 12 годишни момичета, и 80 годишни жени. Нима всички те са мръсници?", казва една от участничките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
3
 
! Отговори
поля преди 12 години
комплексиран мъж в съчетание с възпитано неуважение към жените и придобита омраза поради много откази = изнасилвач
125
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** недоебаните ***, чудят се с какво да се занимават
124
2
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
Аз ходя с телени ***!Никой не може да ме изнасили!Затов дрехите имат значение!
123
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
TOMAS DATI GO VKARAM V ANUSA *** TAKAV !!!
122
1
 
12
 
! Отговори
ловджийски нож преди 12 години
Изумително е , вие сте неандерталци , бе ! Особено такива като тоя уж набожния Томас. Дават ви примери как нормално изглеждащи жени всеки ден са тормозени от извратени ръбове , а вие пак " от походката било , сами си били виновни, имало много *** и затова" , *** сте! Дано някой *** дето пол не подбира да ви го наръмби и после да ви изкарат вас виновни ,че сте си го търсили.
121
0
 
0
 
! Отговори
До 122 преди 12 години
Ха ха ха ха ха ха да ти имам логиката и разсъжденията
120
2
 
4
 
! Отговори
До "стига бе&qu преди 12 години
"Стига бе", стига бе! Ти вярваш ли си? Злоба лееш ти и не ми се прави на специалист да ме класифицираш като жертва, ***. Няма да ти се съглася с престорения професионализъм колкото и да те е яд и да се опитваш да ми насаждат псевдо психологически портрети и да ме набеждаваш че говоря на всички мъже. То се подразбира кого визирам, умнико. Злобар със злобар и латентен изнасилвач!
119
2
 
2
 
! Отговори
stiga be преди 12 години
до 114Ето точно това също е типично "поведение на жертвата", никого тук не познаваш, но всички мъже в купом за изнасилвачи обяви и лееш ли лееш злоба и ненавист!А даже и кълнеш?!?Ти самата вече си се обявила за жертва!На никой нищо не му пречи, очите се опитваме да ви отворим, ама ти глуха и сляпа лееш злоба колкото глас имаш.
118
2
 
11
 
! Отговори
Томас преди 12 години
109Не е въпроса до коефициента на интелигентност - може човек да е много умен, но да е престъпник и да не му пука за другите - просто хората масово не слушаме какво казва Бог и от там идват всички проблеми. Ако човек обича ближния си няма да го окраде, няма да го убие, няма да го изнасили и т.н. Преди малко бяхме спрели с мои познати на тротоар - спря една кола - в нея две кифли - слезе едната кифла - другата кифла изтръска пепелник от колата на улицата - а е главна улица един мой познат й направи забележка там ли ще си остави *** на нея не й пукаше ама грам тръгна си най-нагло и си остави *** на асфалта ей това е целия проблем.
117
8
 
9
 
! Отговори
Томас преди 12 години
112Ти на жена обяснявал ли си нещо - един мой учител казваше - да е *** да й го набиеш, а то акъл как да й го налееш. На една моя бивша баща й постоянно й приказваше да не ходи в едно село известно с насилието, което става там - тя не слушаше, аз й говорех да не ходи там - тя не слушаше и ходеха двете с нейна приятелка там. Ходи докато изнасилиха приятелката й - обаче не чуват и това е. По *** ще излязат на улицата обаче няма да слушат като им се говори - вчера една позната ми обяснява, че можело и по прашки на улицата да се ходи а ***, че им обяснявай.
116
7
 
8
 
! Отговори
Томас преди 12 години
116Що приказваш глупости - нямало го в "белите държави" - първо ония държави не са бели - а дяволски черни и второ има го и там - нали постоянно изниква по някой скандал, че някой високопоставен *** някоя си. Трето - човек трябва много да внимава с кой се събира и с кой какво прави - много от изнасилванията са от хора, които жените са смятали за близки и не са очаквали да ги напънат. Истина е, че много от жените въобще не подбират хората около себе си, търсят си мачовци, лоши момчета, а когато тия лоши момчета ги ***, бият и се държат гадно с тях тия същите жени (патки) почват да дигат олелия а преди това що не мислихте с кой излизате и кой е около вас???
115
6
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
60Огледай се как вървят повечето жени и ще видиш какво значи да ходят както *** - изрязани пъпчета, къси поли - до *** им и т.н. - да не говорим, че самите жени страдат от голите си пъпчета - ама повечето го разбират като станат на 30 и ги заболят яйчниците - тогава разбират, че имат такива органи. Не те знам защо говориш за момиченца - аз винаги съм бягал от по-малки от мене. Според мен ако има нещо между двама човека трябва да е по взаимно съгласие - казвал съм го много пъти ясно. Но някакви не е нормално да се подмятат голи ***, цици, бедра и т.н. когато е лято и е много горещо някакви по-става ама целогодишно жените да ходят като *** не е приятно. Разбира се не оправдавам по никакъв начин, че някой е изнасилил някоя, защото тя е ходила облечена като *** просто е гадно. Една интелигентна жена никога няма да се разголи като ***. Имам такива, познати, които са умни и красиви никоя не си е позволила да си показва голотиите.
114
4
 
14
 
! Отговори
друго момиче преди 12 години
Така е! Съвсем нормално си ходя облечена, изобщо не съм фръцла и пак са ми подмятали глупости. Веднъж даже КАТ-аджия ми каза да съм му платяла рушвет в натура! ***! Това го няма в белите държави.. Простаци мръсни! Че и нагли да спорят! Просто знаят че е безнаказано!
113
2
 
13
 
! Отговори
do stiga be преди 12 години
Ми дай да се забулим и никой да не ни вижда, за да не ПРЕДРАЗПОЛАГАМЕ НАСИЛНИЦИТЕ... айде стига бе, в 21 век живеем ... всеки има право да изглежда както си иска, аз ти казвам че си ходя по улиците и не изглеждам предизвикателно и пак съм попадала в *** ситуациите, чак да се притесня да изляза облечена като ЖЕНА, с пола и риза ... тва на какво прилича ?!?!?
112
5
 
12
 
! Отговори
всичко ви пречи май преди 12 години
Жените ви били виновни, предизвикателно се обличали, не сте знаели "да" ли казвала или "не", к*рвенски се били обличали, пък маймуни били, пък какво ли не!! ЕЙЙ, как пък всичко ви криво бе, да ви се не види! Вие сте толкова мили, възпитани и морални!!! Еххх, що ви е майка родила!?
111
3
 
1
 
! Отговори
Пичага преди 12 години
Искам и аз.
110
8
 
5
 
! Отговори
stiga be преди 12 години
"Няма значение с какво е облечена една жена, "ИМА! И не само облеклото, а цялото поведение, дори и самата походка!И не го казват "господата със странните разбирания" а специалистите по криминология!Има си "поведение на жертвата" което предразполага насилницитe, били те изнасилвачи, обирджий или побойници!Обикновено 2-те крайности - "твърде свит" и "твърде наперен(предизвикателен)" пробуждат агресията!Случва се и на другите , но вероятността да се случи на късата пола е МНОГО по-голяма!
109
3
 
12
 
! Отговори
до Ангуа от момиче преди 12 години
Именно това се опитвам да обясня на господата със странните разбирания ... Няма значение с какво е облечена една жена, тя има правото да изглежда както си иска и това да не й пречи ... И аз не харесвам фолк-тупалките, но уви ги има много, но дори и те не би трябвало да предизвикват действия от стрна на вечно разгонените мъже, които могат да си мислят и да си фантазират колкото си искат, но до там !
108
2
 
2
 
! Отговори
пичка преди 12 години
до пич, Ако искаш мога да те науча на някои неща :)
107
2
 
17
 
! Отговори
Ангуа преди 12 години
До момиче: Такива съм ги чувала и когато съм в костюм. Не е въпросът в какво си облечена, а какъв е коефициента на интелигентност на индивида отсреща.