"Колко голям македонец е новият български президент?"

"Нова Македония": Плевнелиев да се произнесе по "македонския въпрос"
Обновена: 1 ное 2011 16:23 | 1 ное 2011 16:11, Елка Василева
220
"Колко голям македонец е новият български президент?"
Снимка: Булфото

„Колко голям македонец е новият български президент?“ – пита днешната македонска преса. От бъдещия български държавен глава съседите ни очакват да се произнесе по „македонския въпрос“.

„Новоизбраният български президент Росен Плевнелиев досега публично не е говорил за отношението към Македония, нито по въпроса за македонското малцинство в България“, пише вестник „Нова Македония“ в материал със заглавие „Колкав Македонец е новиот бугарски претседател?“

Още по темата
„Плевнелиев, който е родом от Гоце Делчев, тепърва трябва да заяви позиция по македонския въпрос“, изтъква изданието.

За незапознатите със западните български диалекти: думата „колкав“ или „колчав“ означава „колко голям“.

Въпреки въпросителния знак в заглавието публикацията създава впечатление, че има очаквания Росен Плевнелиев като президент на България да се „доказва“ като по-малък или по-голям македонец.

Що се отнася до понятието „македонския въпрос“: това е въпросът за принадлежността на територията, населението и историческото наследство на Македония по време и след разпадането на Османската империя в края на 19 и началото на 20 век. Македонският въпрос е съставна част от т.нар. Източен въпрос. За какъв македонски въпрос се говори днес, можем само да предполагаме.

Можем също така само да гадаем какво се има предвид под "македонско малцинство". По данни от проведеното тази година у нас преброяване на населението за македонци се обявяват точно 1654 души. Според външното министерство в Скопие пък македонците у нас са 750 000, както писа местен вестник.

Република Македония обаче не можа да преброи самата себе си – през октомври започналото преброяване на населението в съседната ни страна беше прекратено и засега не се знае дали и как ще бъде проведено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
0
 
0
 
! Отговори
xx преди 12 години
ccc
149
7
 
10
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Ще уважавам западното племе българи самонарекли се МАКЕДОНЦИ ,когато си признаят че са психично болни .
148
7
 
8
 
! Отговори
421 преди 12 години
В България турци няма, има турчеещи се *** и българи. Истинските турци са арабо-монголоиди с *** кожи и дръпнати очи.
147
3
 
11
 
! Отговори
qq преди 12 години
Иха добруджанците и шопите и те ли станаха етноси...какви "професори" само са се изказали тука. На балканите етносите са българи, гърци, турци, сърби и албанци, всичко останало са изкуствено създадени етноси от комунистите и великите сили.
146
7
 
5
 
! Отговори
az преди 12 години
plevneliev e 4ist pomak..az li4no go poznavam.ne znae turski ,no ispovqdva musulmanska vqra..
145
5
 
3
 
! Отговори
Last OTTOMAN^S преди 12 години
stiga sa ste karali po mejdu sivsicki ste bratyana vsickite bastite vi sa turcite ::)))a za maykite vi nama znacenie
144
1
 
1
 
! Отговори
OV4I KON преди 12 години
Kakvi sa tia prostotii tuk be . Pomak makedonec . Tova mi preli4a na Kon ovca te takova jivotno nema . V Makedoniia pomaci nema ima TORBESHI . Ot torba , znaestite se sestat koi sa noseli imustestvoto si vav torbata za neznaestite ste go napisha BOGOMILITE
143
2
 
1
 
! Отговори
DO HAN KRUM преди 12 години
27 .plemena ne narodi. Mejdu drugoto . Davam kursove bezplatno po ogramotiavane na TUR4EESTI SE BALGARI
142
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците са си македонци, а българи като етнос не съществуват. Българин е националност, а не етнос. Българската нация се състои от македонци, шопи, добруджанци, тракийци и пр.
141
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Село Плевня сега се нарича Петруса. Едва го намерихме преди две години, жена ми искаше да го види, щото е дете на изселници българи от това село. Сега няма кьорав българин, само гърци живеят там (или може би гръкомани).
140
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
shto e make vse e***no
139
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе,какви македонци-Македония си е българска от край време,просто ни я взеха в по-голямата си част! Айде да не правим ние един българин македонец,че ония само това чакат-някой да се обяви за македонец!
138
5
 
7
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
Хасане - каквото ти е името, такъв ти е и интелектът т.е. турски, т.е. никакъв.Македонска нация няма. Няма и турска нация или още по малко етнос. Турците са смесица / казвам го без да искам да обидя никого / от десетки народи. Когато сте преминали Босфора за първи път сте били 50000 бройки. Сега 90 000000. Голяма плодовитост, голямо нещо. да не сте скакалци бе Асане?Хайде замисли се малко. напъни си малко двете чертички в мозъка и ще разбереш, че съм прав.То бива слепота ама като твоята не би
137
4
 
9
 
! Отговори
стига глупости преди 12 години
Стига глупости...Проблемите на БГ не са в измислената държава Македония нито в имперска Турция, нито в шовинистична Сърбия, а в бедността, корупцията, слабата съдебна система, мафията и продажните ченгета и политици.Точно тези ***,които ни управляват вече 20 г. имат интерес да ни създават врагове, да ни карат в миналото, да се дърлим по форумите. Ние имаме нужда от свобода и демокрация, от законност и справедливост.
136
4
 
4
 
! Отговори
REAL преди 12 години
Драмското село Плевна дава 19 души участници в македоно-одринското оплъччение през Балканската война. Също дейци на ВМРО. Но има и ботеви четници от Плевна. Ботевият четник Сава Букурещлиев, например е от Плевна.Някакъв Хасан Гювен плещи за това, че революционери имало само от Панагюрище и Карлово!? А Гоце Делчев, който се е считал за наследник на Левски? Той да не е от Панагюрище? Или Сава Букурещлиев?
135
3
 
5
 
! Отговори
Real преди 12 години
От Гугъл: "Според Георги Стрезов към 1891 година Плѣвня има около 400 къщи - всички български. Населението се препитава главно от отглеждането на пшеница, тютюн и афион. Има две църкви - българска Света Богородица и гъркоманска Свети Атанас. В селото работят българско мъжко и девическо училище с 1 учител, 1 учителка и 70 ученици.[4]Към 1900 година според статистиката на Васил Кънчов (Македония. Етнография и статистика) Плѣвня (Плевна) е село в Драмска каза и брои 2 140 жители българи."
134
4
 
19
 
! Отговори
Хан Крум преди 12 години
До Hasan GuvenСпри да говориш срещу българите. Помаци не съществуват като етнос. Това са потомци на насилствено излямизирани българи. Само ревете против възродителния процес който ви върна към българско славянските ви корени и пищите да ви се извиним. Вие извинихте ли ни се за близо 500 г. окупация на земите ни и милионите избити българи? Извинихте ли се за 1500000 избити арменци през 20 век? Ами на десетките поробени от вас народи? Бах ти дебилната нация.
133
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Събор на откачалките ли има тук. Р. Плевналиев е един Българин, който мисли като германец.
132
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Real, на кого му пука?
131
6
 
20
 
! Отговори
Real преди 12 години
Предците на Плевнелиев са от с. Плевна в гръцка македония. Близо до Драма. След междусъюзническата война през 1913 г. и те както стотици хиляди българи, се преселват в пределите на България. От с. Плевна са български възрожденци, просветни дейци, революционери. Има участници в ботевата чета. Големият български художник Борис Ангелушев също е роден в семейството на македонски българи от Плевня, драмско. Какъв ***, господи, какви дрънканици тук. Пък и *** да е. Това обидно ли е?