Политическа драма се вихри в Гърция

Призиви за предсрочни избори след решението за референдум
Обновена: 1 ное 2011 17:36 | 1 ное 2011 17:36, Елка Василева
111
Политическа драма се вихри в Гърция
Снимка: Reuters

Депутатката от управляващата в Гърция партия ПАСОК Милена Апостолаки напусна парламентарната група заради изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи, като по този начин социалистите останаха с мнозинство от само двама депутати в парламента.

Така управляващите социалисти остават със 152 депутатски места в 300-местния парламент.

Известният гръцки депутат от редиците на социалистите Васо Папандреу също се обяви днес против решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи и призова за правителство на националното единство и организиране на предсрочни избори след това.

Шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха също днес премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка.

Страната спешно се нуждае от политически легитимно правителство, от план за национален възход, се посочва в съвместно писмо на шестимата членове на партията.

Гръцката опозиция също призова за предсрочни избори.

Опозиционният лидер Андонис Самарас отхвърли идеята на правителството за референдум за новия спасителен план на еврозоната за гръцката дългова криза и призова за предсрочни избори.

Решението на премиера Георгиос Папандреу за референдум излага на риск членството на Гърция в Европейския съюз, каза Самарас. Той добави, че "Нова демокрация" е решена да предотврати всякакви подобни "опортюнистични експерименти".

От своя страна премиерът на Гърция Георгиос Папандреу подложи на остри критики опозиционните партии в страната, като ги обвини, че заради поискания от него референдум за европейските помощи са се съюзили, за да падне неговото правителство.

Изборът на референдум не е бягство, каза Папандреу и добави, че бягство би било да поиска предсрочни избори, които по думите му ще доведат до разединение на народа и ще обрече страната на некоординиран фалит.

Папандреу изненадващо обяви снощи, че ще се проведе референдум за пакета от спасителни мерки за гръцката дълговата криза, който беше договорен от лидерите на държавите от еврозоната миналата седмица.

Решението на премиера е опит за заглушаване на широката вътрешна опозиция за мерките за икономии, които Гърция трябва да въведе за прилагане на спасителния план.

То обаче доведе до потъване на финансовите пазари. Според анализатори референдумът може да се възприема и като вот за членството на Гърция в еврозоната.

Изненадващото решение късно снощи на премиера Папандреу за свикване на референдум доведе до спад на пазарите заради опасения, че европейският план за спасяване на еврото ще се провали.

Папандреу не посочи дата за референдума, който обаче се очаква да бъде свикан в началото на следващата година. Премиерът освен това поиска вот на доверие на правителството в петък.

На 26 октомври лидерите от еврозоната постигнаха споразумение за отписване на 50% от гръцкия дълг към частни кредитори и за предоставяне на втори спасителен пакет на Гърция в размер на 100 млрд. евро, което изисква нови строги мерки за икономии на висока социална цена. Първата помощ от ЕС и МВФ за Гърция от май миналата година е на стойност 110 млрд. евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
2
 
! Отговори
Пенко преди 12 години
В идеалистичната си основа идеията за Обединена Европа е ОК. Обаче... в ЕС има силни държави и периферия. Сетете се кой изгребва най-много печалби благодарение на Еврото? Защо в Западна Европа измислят "спасителни планове" преди да са направили одит как е натрупан този дълг? Кои са фирмите, банките, държавите, допринесли най-много за него? Май пенсиите и раздутия държавен сектор не са най-основната причина... Игрите на тъмно са били между гръцките правителства и сегашните "спасители". Помислете.
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
щуротии в гърция няма криза,ядем. пием узо.танцуваме сиртаки,кризата е в булгария
107
4
 
4
 
! Отговори
ринго преди 12 години
маляките са нация за разлика от нас .Ще се опънат на когото и да е щом става въпрос за личното им благосъстояние пък и не е ясно при какви условия им опрощават лихвите по заемите .Референдума е висша форма на демокрация а там я е имало отпреди скапаните евреи да завладеят финансите в цял свят.Прав е Геогито да пита народа ще плаща ли или не заемите които са отишли в нечий богаташки джоб под най различна форма.Чудя се на германците що им трябва на баир лозе...*** ти *** европа на банкерите
106
1
 
3
 
! Отговори
aide nema nishto преди 12 години
Tia garzi golemi diavole be...
105
2
 
11
 
! Отговори
уж преди 12 години
Гледайте внимателно какво правят гърците и на бързайте с изводите. През 1974-75 излязоха от НАТО и спечелиха много при повторното присъединяване през 1980. Тези маневри на политическите фамилии, която управляват държавата повече от 100 години, не са съвсем наивни. Намислили са нещо, което е в техен си интерес и ще го направят. После пак ще си пият узото и ще щракат с пръсти. Нито едно правителство там няма да застане срещу хората по улиците, а те не се примиряват с поставяне на условия отвън.
104
0
 
12
 
! Отговори
Малчо до Поля преди 12 години
102Отговора е следния:В политиката за чистоплътност е неуместно да се говори!В политиката има само интереси и това е нормално!Така е откакто същесвува човека!Нашите интереси са синхронни на Европейските!Другите интереси са Китайските напр. или Американските, или на Арабския свят /ОПЕК/!Китай е бъдещата свръхсила!Как можем да се противопоставим?Ако имаш друга идея освен Обединена Европа , кажи?
103
1
 
17
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
Парите в банките не са на банкерите, а на вложителите!Всички пари отпускани от ЕС на Гърция са на европейските данъкоплатци!Включително в някаква степен и наши!
102
0
 
3
 
! Отговори
Credit history преди 12 години
Те и от Енергото *** питат ша праиш ли рифирендум шот ди двигами току с или без ха ха хи
101
10
 
17
 
! Отговори
Леонид преди 12 години
Абе кво лаете по гърците бре? Какво лошо има да си правят референдум? Не беше лошо и нас някой да ни препита на референдум искаме ли в НАТО и ЕС! *** структури!И какво, като гърците са прецакали некакви алчни банкери и са ги оставили да страдат? Некакви *** ше гризнат дървото - чудо големо! Хак им е!Евала на гърците! За всичко - и за номера, и за смелите и отговорни политици, които мислят за народа си, и за самия народ, който не позволява да го превръщат в стадо!
100
3
 
12
 
! Отговори
поля до малчо преди 12 години
А ние сигурни ли сме в чистоплътността на мечтата за Обединена Европа? Това е също не е маловажен въпрос
99
1
 
4
 
! Отговори
topor преди 12 години
Но това не е всичко, което знаем!Ако паралелно с висшето си учиш и теология (или нещо подобно попско беше) - държавата намаля с 30-40% данъците на родителите ти. Не си длъжен изобщо да ставаш поп. Само да го учиш. Шоу!
98
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците извъртяха абсолютно просташки номер на Европа!Пробутвали фалшиви финансови баланси , за да станат членове на Еврозоната!После взимали заеми за да си плащат големи заплати и пенсии, като съзнателно са използували обстоятелството на взаимната зависимост на страните от Еврозоната!И сега за финал казват : "Нашият дълг не е само наш проблем! Той е общоевропейски!"Е в Европа не са *** ***!За всичко това ще съжаляват гърците!
97
3
 
15
 
! Отговори
Компетентен до Верон преди 12 години
94В Гърция има "Пенсия за стара мома"!!!Съвсем сериозно!Логиката е следната:Жената е самотна. Няма деца и следователно няма кой да се грижи за нея!Какво ще кажете?
96
1
 
8
 
! Отговори
topor преди 12 години
Спокойно, товарищи!Освен тези неща, направени са и промени на ключови висши военни.Така че се отваря евентуално бизнес за строителите - нови "гръцки" квартали край София!Иначе - утре ще има бой по манерките на византийците! Европата има да им връща още от времето на Кръстоносните походи! Тъй де!
95
7
 
35
 
! Отговори
Малчо до 91 преди 12 години
Не смятайте, че гърците са кой знае какви тарикати, защото цената, която ще плащат не е само финансова!От тук насетне отношението към Гърция и гърците никога няма да е същото!Гърците заслужиха всеобщото европейско презрение!Ето и сега съобщиха, че Меркел и Саркози ще набиват канчетата на Папандреу за референдума!Гърците се явиха гробокопачи на мечтата за Обединена Европа!Тежко им!
94
0
 
28
 
! Отговори
До 93 преди 12 години
Пропускаш нещо мноооого важно!Влез в който супермаркет си избереш и се огледай - какъв процент от стоките са българско производство а???Навремето си имахме такива хубави производители и стоки, сега какво? Купуваме на запада ***... А съвсем друг е въпроса, че и нашите производители се изтарикатиха и не правят продуктите така както ги правеха преди. Тъжно, но факт :(
93
0
 
4
 
! Отговори
до тъпия атакист 84 преди 12 години
Кви милиони си дал ве?Откъде ги взе,от лудия си шеф ли?
92
5
 
9
 
! Отговори
Вероника преди 12 години
Абе, много сте силни в простотиите си и много сте анонимни! Някой непросветен невеж тука знае ли, че 13 та заплата в Гърция има защото са на годишна договорена, която се разхвърля на 13 вместо на 12?
91
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всъщност е пълно с хора, които са привърженици на ЕС, просто ей така, без да имат сериозни основания.Добре.Какво реално даде на България ЕС?Освен дето скочиха цените на храните двойно?ЕС си един вид робство.Отнемат ти Националната валута.Даже СССР не смени лева с рублата.
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
91 +++++++++++++++