Политическа драма се вихри в Гърция

Призиви за предсрочни избори след решението за референдум
Обновена: 1 ное 2011 17:36 | 1 ное 2011 17:36, Елка Василева
111
Политическа драма се вихри в Гърция
Снимка: Reuters

Депутатката от управляващата в Гърция партия ПАСОК Милена Апостолаки напусна парламентарната група заради изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи, като по този начин социалистите останаха с мнозинство от само двама депутати в парламента.

Така управляващите социалисти остават със 152 депутатски места в 300-местния парламент.

Известният гръцки депутат от редиците на социалистите Васо Папандреу също се обяви днес против решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи и призова за правителство на националното единство и организиране на предсрочни избори след това.

Шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха също днес премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка.

Страната спешно се нуждае от политически легитимно правителство, от план за национален възход, се посочва в съвместно писмо на шестимата членове на партията.

Гръцката опозиция също призова за предсрочни избори.

Опозиционният лидер Андонис Самарас отхвърли идеята на правителството за референдум за новия спасителен план на еврозоната за гръцката дългова криза и призова за предсрочни избори.

Решението на премиера Георгиос Папандреу за референдум излага на риск членството на Гърция в Европейския съюз, каза Самарас. Той добави, че "Нова демокрация" е решена да предотврати всякакви подобни "опортюнистични експерименти".

От своя страна премиерът на Гърция Георгиос Папандреу подложи на остри критики опозиционните партии в страната, като ги обвини, че заради поискания от него референдум за европейските помощи са се съюзили, за да падне неговото правителство.

Изборът на референдум не е бягство, каза Папандреу и добави, че бягство би било да поиска предсрочни избори, които по думите му ще доведат до разединение на народа и ще обрече страната на некоординиран фалит.

Папандреу изненадващо обяви снощи, че ще се проведе референдум за пакета от спасителни мерки за гръцката дълговата криза, който беше договорен от лидерите на държавите от еврозоната миналата седмица.

Решението на премиера е опит за заглушаване на широката вътрешна опозиция за мерките за икономии, които Гърция трябва да въведе за прилагане на спасителния план.

То обаче доведе до потъване на финансовите пазари. Според анализатори референдумът може да се възприема и като вот за членството на Гърция в еврозоната.

Изненадващото решение късно снощи на премиера Папандреу за свикване на референдум доведе до спад на пазарите заради опасения, че европейският план за спасяване на еврото ще се провали.

Папандреу не посочи дата за референдума, който обаче се очаква да бъде свикан в началото на следващата година. Премиерът освен това поиска вот на доверие на правителството в петък.

На 26 октомври лидерите от еврозоната постигнаха споразумение за отписване на 50% от гръцкия дълг към частни кредитори и за предоставяне на втори спасителен пакет на Гърция в размер на 100 млрд. евро, което изисква нови строги мерки за икономии на висока социална цена. Първата помощ от ЕС и МВФ за Гърция от май миналата година е на стойност 110 млрд. евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A,IZVESTNO LI VI E CHE USA SA MNOGO PO-ZLE V DALGOVO OTNOSENIE OT GARCITE NO SRESTU TIAH NIKOI NE KRIAKA ,ODGOVORETE SI ZASTO
48
5
 
10
 
! Отговори
vwv преди 12 години
Тези гърци са ПЪЛНИ *** ! ! ! Ядиха, пиха, чупиха чинии, а сега след като получиха парите ЧАО ! ! ! . ТЕ ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ, НИЕ ДА МУ МИСЛИМ ! ! !
47
1
 
10
 
! Отговори
KOKO do 40 преди 12 години
Ей давам ти мнението на английските и френски специалисти.Друг е проблема ако ти говориш само български и освен днес други европейски медии ги четеш като теле в железница.Гърция е виновна за това че е харчила повече от колкото печели,но банкерите са виновни също за това че продължават да им дават заеми при положение че те са наясно че няма как да ги върнат.Да,да,да след като в една държава се ръководи от банда банкери значи демокрация няма
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция няма полза от това да връща заемите, ако няма държавна независимост, не може да печати евро и някой друг като Германия или Франция им налага условия като ниво на лихви или спиране на парите. Тогава по-добре да излезе от Еврозоната, да обяви фалит по заемите в евро и да почне да печати драхми подобно на САЩ с евтини долари или Германия с евтино евро.
45
3
 
5
 
! Отговори
Малчо до Поля преди 12 години
41Нещо не разбрах!Какво значи "световните печатници за пари очакват остойностяване на безполезните хартиики"?С тези "безполезни хартиики" гърците ядоха и пиха 20 г. и си построиха по 23 къщи!Много полезни си бяха за тях хаптийките, ми се срува!
44
7
 
10
 
! Отговори
Вероника преди 12 години
Как може толкова злоба да се лее тук, просто незнам! Какво е това нещо, някой от плюещите ходил ли е в Гърция, видял ли ги е как живеят, колко работят, получават и т.н. Какво са виновни хората за ситуацията, до която ги е докарала правителството им??? Все едно, отивайки да бере ягоди в Англия българския студент да го наплюят, защото идва от страна в дълбок мрак, с 120 евро мин заплата! Първо да се научим да пишем на български, после да се образоваме и чак тогава да разсъждаваме, некомпетентно!
43
2
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 12 години
Ами някой направил ли е сметка каква част от гръцкия борч е дошъл у нас от българите работещи там ?
42
4
 
15
 
! Отговори
Келешчо преди 12 години
Много хитър византийски ход. С този референдум Папандреу ще прехвърли цялата отговорност за фалита на държавата върху гръцкия народ. Ще стане мазало ако гърците решат да фалират държавата си. Еврозоната ще се разпадне, а германците със сигурност ще се върнат към марката, което е добре за нас българите защото ние сме вързани към нея.
41
3
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
EC, KAZA NESHTO MNOGO SMESHNO..CHE POMOSHTA KAM GARZIA E EDNOKRATNA I SAMO ZA NEQ ????NIE EC SME EDNO ZQLO I TRQBVA DA SE OCHAKVA I DRUGI STRANI DA ZAKASAT TOVA E SIGURNO, TAKA CHE ILI SI POMAGAME ILI SE RAZDELQME !50% oproshtavane na dalga ne e dostatachno trqbva 100% PLUS sredstva za da zapochnat otnachalo ! tova e reshenieto
40
4
 
21
 
! Отговори
поля преди 12 години
Гръцкия народ по принцип е прав. Защото причината за добър живот без покритие е бил грешките, корупцията и страха на политиците да не загубят благоразположението на електората. Само че раздаденото е изядено,световните печатници за пари очакват остойностяване на безполезните си хартии от работещия данъкоплатец. И каквото и да се случи няма начин стандарта на живот в Гърция да не се срине до основи. Избора е дали да е с цената на относителна независимост или да продължи да се надува балона
39
9
 
5
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 39: Или си ***, или си нагъл... Кое от двете е?
38
6
 
9
 
! Отговори
KOKO преди 12 години
Папаандреу знае много добре че друг избор нямат.Тоя пакет от 100 милиарда евро от ES e samo гаранция за да могат МВФ да им отпусне много пари и Гърция става собственост на ЕС + МВФ.Ирландия излезе от еврозоната и се оправиха набързо.Англетата им казват че след като Евробанката и МВФ диктутават на Папаандреу какво да прави това означава че в Гърция под международна диктатура и демокрацията не съществува.Да излезнат от еврозоната и може след 100 години да си върнат заема
37
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците нямат никаква вина, че заради кризата и фалитите в САЩ банкерите вдигнаха лихвите и гърците бяха принудени да плащат огромни лихви от по 20-30%. Българите като не са против и искат да плащат такива лихви, да продължат да си ги плащат.
36
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ес не е причинил кризата на гърците. Те са си виновни.. взимаха големи заплати а разчитаха само на туризъм. ГРЪЦКАТА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ ДА ПОНЕСЕ ТАКИВА ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ!
35
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ZA POLOZENIETO V GARCIA SA VINOVNI USA I KAPITALIZMA KOITO V STREMEZITE SI ZA UNISTOZENIE NA SVOIA ISKONEN VRAG SOCIALIZMA NATRUPAHA NEIMOVERNI DALGOVE I KOLOSALNA INFLACIA POTDARZAIKI ISKUSTVENO VISOK ZIZNEN STANDART KOITO SLUZESE ZA PRIMAMKA I FASADA KOIATO PODLAGA SOC-LAGERA ! V MOMENTA KAPITALIZMA ZANE TOVA KOETO E POSIAL !!!
34
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Папандреу е много прав и само гръцкият народ може да реши дали да понесе мизерията и да плаща дълговете или ще се откаже и ще обяви фалит с всички последици. Никой не може да изнудва или да притиска гърците с "договор" за да ги зароби с нови заеми да плащат заради кризата, която беше причинена от САЩ и ЕС.
33
2
 
13
 
! Отговори
До 28 преди 12 години
Абсолютно си прав човече. Също така и в Библията е писано "и ще дойде ден когато последните ще станат първи"!
32
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хитрите гърци ще принудят ЕС да им опростят на 100% дълговете!!!
31
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Каква Гърция бе, да я прекръстят на Циганландия и да я изхвърлят от ЕС. Тоя *** никога няма да се цивилизова.
30
1
 
7
 
! Отговори
ORCE преди 12 години
Mislev da napisam svoj komentar za Papandreu i referendumot no se vide deka nema potreba.Pa tie gi nadvisija site poimi na nesto normalno.Ednostavno se raboti i za drzava i za narod deka se fabricka greska ili poednostavno kazano treba da gi nema od popisot na naselenie.Tolku da lazat a lazat mnogu,tolku da kradat a kradat mnogu,zosto se na ovoj svet.GADOVI NADVOR OD EU PA NA SITE DA IM OLESNI VIE NE STE ZA DA VE VBROJAT VO CIVILIRIZIRAN SVET