Политическа драма се вихри в Гърция

Призиви за предсрочни избори след решението за референдум
Обновена: 1 ное 2011 17:36 | 1 ное 2011 17:36, Елка Василева
111
Политическа драма се вихри в Гърция
Снимка: Reuters

Депутатката от управляващата в Гърция партия ПАСОК Милена Апостолаки напусна парламентарната група заради изненадващото решение на премиера Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи, като по този начин социалистите останаха с мнозинство от само двама депутати в парламента.

Така управляващите социалисти остават със 152 депутатски места в 300-местния парламент.

Известният гръцки депутат от редиците на социалистите Васо Папандреу също се обяви днес против решението на гръцкия премиер Георгиос Папандреу за свикване на референдум за европейските помощи и призова за правителство на националното единство и организиране на предсрочни избори след това.

Шестима влиятелни членове на управляващата в Гърция партия ПАСОК призоваха също днес премиера Георгиос Папандреу да подаде оставка.

Страната спешно се нуждае от политически легитимно правителство, от план за национален възход, се посочва в съвместно писмо на шестимата членове на партията.

Гръцката опозиция също призова за предсрочни избори.

Опозиционният лидер Андонис Самарас отхвърли идеята на правителството за референдум за новия спасителен план на еврозоната за гръцката дългова криза и призова за предсрочни избори.

Решението на премиера Георгиос Папандреу за референдум излага на риск членството на Гърция в Европейския съюз, каза Самарас. Той добави, че "Нова демокрация" е решена да предотврати всякакви подобни "опортюнистични експерименти".

От своя страна премиерът на Гърция Георгиос Папандреу подложи на остри критики опозиционните партии в страната, като ги обвини, че заради поискания от него референдум за европейските помощи са се съюзили, за да падне неговото правителство.

Изборът на референдум не е бягство, каза Папандреу и добави, че бягство би било да поиска предсрочни избори, които по думите му ще доведат до разединение на народа и ще обрече страната на некоординиран фалит.

Папандреу изненадващо обяви снощи, че ще се проведе референдум за пакета от спасителни мерки за гръцката дълговата криза, който беше договорен от лидерите на държавите от еврозоната миналата седмица.

Решението на премиера е опит за заглушаване на широката вътрешна опозиция за мерките за икономии, които Гърция трябва да въведе за прилагане на спасителния план.

То обаче доведе до потъване на финансовите пазари. Според анализатори референдумът може да се възприема и като вот за членството на Гърция в еврозоната.

Изненадващото решение късно снощи на премиера Папандреу за свикване на референдум доведе до спад на пазарите заради опасения, че европейският план за спасяване на еврото ще се провали.

Папандреу не посочи дата за референдума, който обаче се очаква да бъде свикан в началото на следващата година. Премиерът освен това поиска вот на доверие на правителството в петък.

На 26 октомври лидерите от еврозоната постигнаха споразумение за отписване на 50% от гръцкия дълг към частни кредитори и за предоставяне на втори спасителен пакет на Гърция в размер на 100 млрд. евро, което изисква нови строги мерки за икономии на висока социална цена. Първата помощ от ЕС и МВФ за Гърция от май миналата година е на стойност 110 млрд. евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
7
 
! Отговори
до Поля преди 12 години
Не схвана пак!Мисълта ми е , че "хартийките" в Гърция можеш да ги видиш в огромни нови къщи например!Както и да е!Карай нататък!
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сипят се сипят едни "компетентни" мнения...Защо не погледнем гладните си пенсионери,мизерните си мръсни градове,обезлюдените си села и със същия хъс с който плюем гърците да се хванем да оправим собствената си държава ? Какво печелим от фалита на гърците? Печелим още 300 000 безработни и стотици хиляди семейства без препитание.Да не си мислим че европейските пари ще се насочат към нас...
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
A BALGARINA SME ROBI PO DUSA I NIKOGA NIAMA DA RAZBEREM TEZI KOITO PROMENIAT STATUTKVOTO!!!
66
9
 
22
 
! Отговори
1 преди 12 години
Гърците минаха всякакви граници на нормално поведение. Ако тези пари бяха инвестирани у нас - за 10 години щяхме да станем първа икономическа сила на Балканите. Защото българина при добро заплащане надминава по производителност всички останали. Не напразно в миналото са ни наричали "прусаците на Балканите". А гърците са глезльовци и мързеливци. Защо ли ги търпят още.
65
1
 
15
 
! Отговори
поля до малчо преди 12 години
Историята е дълга. 71 година Никсън освобождава долара от златно покритие. Това опростено означава, могат да се печатат неограничено количество пари без значение дали срещу тях седи реален ресурс.Само че, аз и ти ако печатим това е незаконно. Ако печати федералния резерв примерно това е за доброто на световната икономика. Но печатницата не раздава безвъзмездно тези хартийки, тя казва че това е заем, той има лихва. И тя може да раздаде толкова много пари, че никой никога да не може да ги върне.
64
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според мен,има два варианта за гърците-оптимистичен и песимистичен.Оптимистичният е да почнат да бачкат,бавно и полека да започнат да си връщат дълговете,и неизбежно да позатегнат колана(разбирай-без 13-та и 14-та заплата и др.благини,които ние отдавна от десетина години,забравихме).Песимистичен-да откажат да си връщат дълговете,и да я карат постарому.Тогава пак ще си връщат дълговете,ама и ще го ядат четвъртит!
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GARCITE SA PREDVESTNIK NA EDNA NOVA FORMA NA SAPROTIVA SRESTU SEGA6NATA FINANSOVA SISTEMA OSNOVAVASTA SE NA POLITI4ESKO ZAROBVANE 4REZ FINANSOVI INSTRUMENTI !!!! STE IMA I DRUGI POVIARVAITE !!!
62
3
 
9
 
! Отговори
Малчо до Поля преди 12 години
58Извинявай, но те попитах нещо съвсем просто:Защо наричаш милиардите евро хартиики?Опитай се да ми отговориш!Интересно ми е?
61
11
 
13
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
Разликата между нас и гърците е, че българите ходята да просят при гърците срещу 18 часа работа и мизерна надница, заради "успешната" стопанска политика на икономии на СДС и ГЕРБ след 1989 г. В резултат българското население или емигрира, или измира.
60
4
 
22
 
! Отговори
Малчо преди 12 години
Не трябва да плюем гърците , а да ги съжаляваме!Заради левичарски популисти в управлението на страната им стигнаха до тук!Освен чисто финансовата страна има и друга, а именно че те вече са дълбоко презирани от общественото мнение в Европа!Вие какво си мислите, че се върти в главата на обикновенния германец, който бачка от сутрин да вечер и знае че част от парите му се изливат в бездънната гръцка каца?!?!?Аз мисля че основните чевства са презрение и гняв!Меркел ще падне!
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
DA GARCIA NIAMA RESURS ZA POLITICESKI I FINANSOV 6ANTA6 NAD DRUGI STRANI I REGIONI I NE MOZE DA SI POZVOLI DA ''OSVOBOZDAVA'' I DA RAZNASIA IZMISLENA ''DEMOKRACIA''
58
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не разбирам хората, които говорят с такова уважение и почитание към Гърция. Гърците буквално се изплюха на цяла Европа и помощта, която получиха в размер на милиарди, а после им беше опростена. Някога са имали велики философи и творци, но за съжаление съвременните гърци са много далеч от тях. Абсолютни *** номера въртят на цяла Европа.
57
2
 
16
 
! Отговори
поля до малчо преди 12 години
Защото политиците им така го направиха. Дадоха им да ядат пият и живеят на воля с харийки, за да са доволни и да си траят докато политиците крадат. Сега обаче това трябва да се плати от народа. Защото ако на теб например държавата ти даде заплата от 8000 лв няма да идеш да стачкуваш, че ти дава хартийки и това един ден може да довете до крах, нали? Няма да се тръшкаш че политиците крада милиони, нали? Ще си пиеш и ядеш и гласуваш за тия дето те покваряват. Те са го измислили тиа с печатниците
56
9
 
19
 
! Отговори
Таласъмчо преди 12 години
Гърците дадоха урок по демокрация на всички народи от Балканския полуостров и на техните управляващи политици. Нас българите никой не ни е питал дали да влезем в ЕС или не, дали да се присъединим към НАТО или напротив, дали да бъдем *** на САЩ или на Русия и т.н.
55
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50, има една огромна разлика между Гърция и САЩ! САЩ може неограничено да печата долари и да си върне дълговете в долари, докато гърците не могат да печатат Евро!
54
5
 
15
 
! Отговори
Шрек преди 12 години
В Гърция управляват социалистите- тамошното БСП. Какво очаквате?
53
1
 
12
 
! Отговори
Инкогнито преди 12 години
До 48: Значи си *** - чел си нещо, но нито си го разбрал, нито си го запомнил, та сега и да го преразкажеш не можеш... Тъжна картинка.Я само ми кажи кога, аджеба, Ирландия е излязла от Еврозоната. След това вече можеш да продължиш да сипеш глупостите си. ;)
52
0
 
19
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Принципно същата ситуация, която ние преживяхме в началото на 90те години!При нас обаче беше похард!Луканов обяви фарит /мораториум по външния дълг/!Последваха зверски мерки: режим на тока и купони!Народа беше по улиците и не си поплюваше! / За сведение на онези, които казват че "ето гърците се бунтуват, а ние си мълчим"!/1994 г. имаше частично опрощаване и на нашя дълг!Но го изплащахме до 2005 г./Тошовите заеми!/Така че ние се връщаме от там където гърците отиват!Да знаяткофти е
51
0
 
17
 
! Отговори
поля преди 12 години
Алетнативите на заробване със заеми са безцеремонна финансова политика за затягане на коланите, което минимизира корупцията за сметка на държавни пари и увеличаване на данъците и тяхната събираемост. Знам,че мнозина ще ме нападнат сега, но това е най-силната позиция на управляващите у нас в момента и единствено правилната. Живеем в свят, на корумпирани (от световни изедници) политици, които покваряват народите си с несъществуващи пари и тихо ги вкарват в ада. И този свят се разпада
50
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
38, защо заради кризата в САЩ ние не плащаме толкова високи лихви? Причината е, че сме си направили домашното и сме си вързали бюджета!Основният проблем на гърците е не кризата, а това че години наред манипулираха счетоводството и се показваха много по малко задлъжняли! С хитрините си успяха да заблудят доста дълго и ЕС и много големи международни банки! Сега когато истината излезе на яве, естествено е, че никой не иска да ги финансира!