Защо им е на македонците българско гражданство

Немотията ги карала да се редят за паспорти
Обновена: 23 дек 2011 13:12 | 23 дек 2011 11:01, Елка Василева
214
Защо им е на македонците българско гражданство
Снимка: Архив Булфото

Македонците са рекордьори в лова на български паспорти. В момента официално 42 372 граждани на съседната ни страна имат и българско гражданство, пише македонският „Утрински вестник“.

„Аз долуподписаният  К., декларирам, че имам българско национално самосъзнание и български произход, тъй като моите родители ...“. Това гласи една от декларациите, които отварят вратите за получаване на толкова желаното в Македония българско гражданство, пише изданието.

Някои го взимат, за да следват, но повечето, както самите те казват, за да припечелят за парче хляб в Европа. Въпросът е, че предимствата за тези, които имат български паспорт, са много – от това, че могат да следват за по-малко пари, отколкото в Македония, през облекченията за шофьорите на камиони, до възможностите за печалба чрез основаване на смесени българо-македонски фирми, за които вратите в Европа са отворени.

Българско гражданство взимат хората главно от Източна Македония. „Утрински вестник“ цитира хора от районите близо до нашата граница. Според тях причината да се взима български паспорт е немотията и желанието да се отиде на работа в чужбина, както и по-лесното и по-евтиното купуване на автомобил.

Цитиран е Велин М. от Македонска Каменица, чийто син е на гурбетчийство в чужбина с български паспорт.

„Не е никаква тайна, че много млади хора, между които и моят син, заминаха за Италия с български паспорт. Мотивът да си го извадят е немотията, а не поради това, че се е чувствал българин. Той е македонец, но с българския паспорт е гражданин на Европа. Може да получи работна виза и без никакъв проблем да работи в която и да е страна“, обяснява Велин.

Вестникът разказва още, че процедурата за получаване на гражданство е проста и за нея могат да се използват посредници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
5
 
26
 
! Отговори
петър ненов преди 12 години
е каквая тая държава македония .-.....това са БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ окопирани от ссср и тито ....
163
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
какви македонци :) идва нашия ред :) и то скоро , новия истински ръководител ще покаже на тези объркани българи що е България и какво е ред и дисциплина ;) гадни мижитурски македонски провинциалисти ще коленичите пред нас великите българи и ще миолите за прошка иде нашия ред -животни ниедни ;) слава на бЪЛГАРИЯ , СЛАВА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И МИНАЛОТО НИ , НЕ ПОТДАВАЙТЕ БЪЛГАРИ НАШ РЕД Е ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ ЩЕ ПЛАТЯТ ДОБРЕ ЗА ПРЕДАТЕЛСТОВОТО СИ , ДА ЖИВЕЕ ТАНГРА :)
162
3
 
13
 
! Отговори
DD преди 12 години
Деца на слънцето и цветето, да знаете че населих вашата майка Земя с три раси: бялата раса македоноиди, жълтата монголоиди и черна раса, която нарекох негриди. Всички останали хора са мулати. От вас македонците заченах бялата раса и я разширих чак до Японско море. Всички бели хора са ваши братя, защото носят ген македонски и всички преселения от вас почнаха, та тръгнаха на север.Това е част от обръщението на Бог към македонците в краткия филм Македонска молитва, който Македонската национална телевизия излъчи непосредствено преди новогодишната нощ. Според обясненията на Бог във филма, това откритие не е познато на света, защото зли дяволски души лъжеха и изкушаваха македонците повече от 1000 години. Автори на филма, който се излъчваше и по сателитния канал на Македонската телевизия, са Ниче Димовски и Владо Денчов.
161
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Господа македонисти докъде ще стигне ВАШАТА МАКЕДОНИСТКА ШИЗОФРЕНИЯ-в град Ресен Ристо ГуШТеров построил ЦРКВА и там по неговата воля е изографисан на икона Александър Велики,Филип Македонски,"етничките" македонци Кирил и Методиja/ja,ja,ja/ Климент Охридски,Наум Охридско-Преславски... свиделството на Тана Трайчова,БЪЛГАРКА ОТ НОВО СЕЛО ЩИПСКО,Отлична ученичка според учителят Гоце Делчев а Латас-удбашът иска да ги изкара и двамата "етнички" в поредната *** статия в "Вечер" от днес,***!!!
160
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ebahti plemeto sme, predi reviahme 4e ne sa se 4yvstvali balgari. A sega za6to sa im na6i pasporti.
159
4
 
31
 
! Отговори
македонобългарин преди 12 години
Има само един начин да се оправи тая работа . Който се смята за Българин да се откаже от македонското си гражданство. Така ще се разбере кой какъв е. И след време просто Македония ще изчезне от картата на Европа.
158
21
 
9
 
! Отговори
osman преди 12 години
Братя Македонци! Елате в България. Добре сте ни дошли! Елате и живейте с нас няма значение за какви се приемате. Ние уважаваме Вашата идентичност! Елате но сред приятели или на работа не казвайте, че сте Македонци - кажете, че сте българи вие поне сте християни какво значение има.. инак така ще се случи нашите *** ще се подиграват с вас както се подиграваха и с нас българските турци.Ще ви унижат и наскърбят..но елате.. България има нужда от вас и ви обича!
157
22
 
13
 
! Отговори
osman преди 12 години
То на вас Бай *** човек дупе да даде пак няма да харесате. Вместо да се радвате, че македонците искат да са българи ги плюете че и плюсове виждам по коментарите на плюещите.Какво искате и вие не знаете. Аз пък твърдя, че "славяни" е езиково понятие а не етническо (както твърдите за тюрките) ей така твърдя нарочно защото добро нещо не бива да се казва за вас.,,само с рогата напред пък квото ще да става..*** ама от най големите сте90% от вас са такива ***
156
4
 
18
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Тая смешка македония трябваше да бъде смазана,ама нашите политици са гъзолиз.и и им дават паспорти на тия *** македонски.
155
3
 
10
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
Тая смешка македония трябваше още 50-те години да ги смачкаме за да им дойде акъла,а не както сега да ни мразят,ама начите политици са *** и им дават паспорти на тия ***
154
2
 
9
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Вярно е. Никой не взима на основание бугарскиот си произход - взимат на основание БЪЛГАРСКИЯТ произход на техните предци.
153
7
 
22
 
! Отговори
Благоевградчанин преди 12 години
Македонците са наи долната и не благодарна *** на земята.
152
6
 
31
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Бъдете благодарни на България ,макета , благодарение на България ядете бял хляб из Европата! Не хапете ръката която ви помага !
151
2
 
9
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Ами аз само се надявам все повече и повече македонци да четът нашата местна преса, да учат в нашите университети и смятам че за по - малко от 45 години ще успеем отново да ги приобщим към "Горна България" - както те наричат сегашна Българя.
150
3
 
19
 
! Отговори
аспарух преди 12 години
ако знаех какви съседи ще ни се навъдят - крадливи румънци, пияни сърби, подмолни гърци, югословени и мънкедонци, щях да продължа още 2 месеца на запад, да приготвя лодки и да открия америка..поне техните индианци са по - истински от вардарските индианци.
149
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на мен родът ми идва от струга..там единствените хора, с които се разбирам чудесно са албанци. всъщност те са и единствените хора в този район. другото са сърби, зомбита и мънкедонци.
148
1
 
8
 
! Отговори
до българка преди 12 години
той чете 'местната българска' преса, защото това е родният му език, на който винаги са говорили баба му и дядо му...ако имаше лесно, щяха да четат старогръцки и югославски, ама няма как. а с албанския ще свикнат по един или друг начин. всеки престъпник се връща обратно да види какво е сътворил. така и тези 'македонци' - нямат вече нищо общо с България, но постоянно се интересуват какво са забъркали и дали не са отишли твърде далеко.
147
0
 
2
 
! Отговори
Българка преди 12 години
коментар 148 е до Macedoine
146
1
 
11
 
! Отговори
Българка преди 12 години
Аз обичам и Македония и македонците, считам че Вие имате право да се самоопределяте като каквито желаете. Общото ни минало е факт обаче, а дали ще имаме общо бъдеще един бог знае. Не ми стана ясно само едно, ти четеш месната преса във всички европейски страни или само в България и ако е само в България защо ли ?
145
2
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 12 години
Така само мисли само празната ти сръбско-комунистическа зелка