Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"

Скопие пък се пита как да спре надпреварата за българско гражданство
Обновена: 26 дек 2011 13:54 | 26 дек 2011 09:57, Елка Василева
255
Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"
Снимка: Архив Булфото

Македония няма нито статистика колко македонци са се декларирали като българи, нито стратегия как да бъде спряна надпреварата за българско гражданство. Това пише македонският “Утрински вестник” в материал от поредицата за процеса, при който десетки хиляди души от Македония придобиват българско гражданство.

От външното министерство в Скопие уверяват, че следят ситуацията, но не могат да попречат на огромния интерес за придобиване на българско гражданство.

“Анализират се мотивите за масовите молби за гражданство на други държави. Конкретно за българското гражданство мотивите са от икономическо-социален характер, но нямаме механизми да установим точния брой на хората, които са взели или са в процес на получаване на двойно гражданство. Това е решение на всеки отделен гражданин”, каза Борче Стамов, говорител на министерството.

Още по темата

За по-малко от месец броят на македонците с български паспорт се е повишил от 35 808 на 42 372 души.

Най-голям беше напливът за българско гражданство в периода 2003-2008 г., в годините непосредствено преди влизането на България в ЕС.

През последните години кандидатите за гражданство са намалели двойно, но почти двойно нарастват и онези, които са придобили гражданство.

От 2014 г. за българите няма да имам никакви ограничения за работа във всички страни от ЕС. Предполага се, че точно това е причината за огромния интерес от страна на македонците към българското гражданство, особено откакто се заговори, че е възможно да бъдат върнати визите за македонските граждани, пише още “Утрински вестник”.

Случайно или не, македонците за разлика от останалите имат повече късмет и само за година получават българско гражданство. Най-много са кандидатите от Източна Македония, от районите, близо до българската граница.

Един от тях е Ане Арсов от Щип. “Чаках 12 месеца и ето – на 13-ия вече съм на опашката за указа на вицепрезидента Ангел Марин, с който официално съм обявен за български гражданин”, се радва 34-годишният Арсов, който работи във фризьорски салон в Щип. Готов е да прави същото и в София или “нещо по-добро”.

Заедно с него на опашката пред Министерството на правосъдието в София чака и неговият съгражданин 30-годишният Перо Несторов, който по професия е сервитьор. Перо вече е работил в България, на морето, в Златни пясъци. Сега иска да работи в София или в кафенетата и ресторантите по морския бряг като български гражданин.

“За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва. Важното е да има работа”, казват и Ане, и Перо, пише “Утрински вестник”.

Двамата обясняват, че не им е било трудно да си подготвят необходимите документи за българско гражданство, нито са имали проблеми с българските власти. Заявяват, че имат български корени – така са се представили в съответните документи в правосъдното министерство. Според тях още много техни съграждани от Щип искат да вземат българско гражданство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
236
4
 
8
 
! Отговори
геро преди 12 години
от мои роднини,потомци на бежанци от източна тракия знам че гоце делчев е бил изгонен от там при посещението си в одринско 1900 година,после той не смее повече да стъпи в тракияпричината е че е прокарвал сепаратизъм и при никакви обстоятелства не е желаел присъединяване към България, това е истината, обратно нашите тракийци са искали България и само България,никакви автономии никакве сепаратизми
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
dai be malku odmorete se eii, a pa ovie novinarite kako ve potpaluvaat i mestat, ... ovci ..
234
9
 
0
 
! Отговори
айде... преди 12 години
стана тя, каквато стана... сега ще има вместо "луно, луно, земльо македонска" - "българийо, българийо, земльо македонска". ай мерси, нема нужда!
233
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Sujalqvam, no mnogo se qdosah sled kato prochetoh tazi statiq. za men makedoncite sa edni izpolzvachi, ot opit go znam. Za tqh e vajno da te izpolzvat po edin ili dryg nachin, izkluchitelno inat narod, no ot tozi inat, na koito my vikame magareshki. trqbva da se napravi neshto i da se spre tova. na vsichki e qsno che makedoncite namirat falshifi dokymenti che sa bulgari i taka yspqvat da vzemat grajdanstvo.tova trqbva da spre!!!
232
3
 
49
 
! Отговори
Причината преди 12 години
Въпреки кризата, корупцията и подтискащите новини в медиите, истината е, че след няколко години има шансове България ще дръпне нагоре и да започне все повече да се приближава към средноевропейския стандарт на живот. Налице са редица предпоставки за това - корупцията в съдебната система и администрацията ще бъдат вкарани под натиска на Брюксел в контролируеми граници, страната ще бъде опасана от паневропейски пътни магистрали и газопроводи, тия обстоятелства ведно с ниските данъци и строгата фискална дисциплина ще докарат след края на световната криза значително повече външни инвеститори т. е. нови, по-високоплатени работни места, околната среда ще бъде екологично по-добра, тъй като всички първокласни курорти и областни центрове до тогава ще бъдат съоръжени с модерни ВИК пречиствателни инсталации ! Тъй че неслучайно нашите сънародници от Македония, Молдова, Украйна и Сърбия си спомнят за своите български етнически корени и тичат за българско гражданство ! В крайна сметка интересът, а не толкова родолюбието пак клати феса ! Тъй както в годините на просперираща Югославия, мнозинството вардарски българи се гордееха да бъдат югославски македонци ! Какво да се прави ? Всеки човек иска да живее по-добре тук и сега, а не след десетки години !
231
7
 
14
 
! Отговори
ВСЕКИ НА БАЛКАНИТЕ преди 12 години
...МОЖЕ САМ ДА РЕШАВА--,КАКЪВТО ИСКА ДА БЪДЕ....ТОВА СИ Е НЕГОВО ПРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!....НЕ Е РАБОТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** ...ДА ОПРЕДЕЛЯТ --КОЙ-КАКЪВ ДА БЪДЕ!!!!КОМУНИСТИТЕ ОТ МАКЕДОНИЯ И БЪЛГАРИЯ......В СИБИР ИЛИ СЪРБИЯ!ТАМ ИМ Е МЯСТОТО!
230
3
 
38
 
! Отговори
Ильо Войвода преди 12 години
Избирайте:Българи,каквито сте или Албанци коквито не сте!
229
2
 
39
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Климент Охридски е изпратен и назначен за епископ лично от българският цар Симеон Велики,за когото надявам се макетата все още не са изявили претенции!
228
1
 
26
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Климент Охридски е изпратен и назначен за епископ лично от българският цар Симеон Велики,за когото надявам се макетата все още не са изявили претенции!
227
1
 
40
 
! Отговори
македонец до orce преди 12 години
е по Род Българин!Това са факти исторически неоспорими.Затова Ви приканвам,преди да бълвате огън и пепел срещу Българите и България първо да прочетете малко Световна ИСТОРИЯ!Не се ограничавайте само с Македонската.Тя важи само за Македония.Не се обиждайте,това е самата истина!Мога да ви приложа много други неопровержими доказателства ако искате.За Цар Самуйл например! обадете се ако искате!!!!
226
1
 
40
 
! Отговори
македонец до orce преди 12 години
Ако Св.Св.Кирил и Методий са македонци и са измислили македонската азбука,питам:защо тогава не използвате "македонската"кирилица,а използвате сръбската?Ако сте македонци защо използвате в говора си много сръбски думи-би трябвало да ги махнете и да използвате собствените македонски думи!Вашите национални герои до един са се самоопределяли като Българи по Род и Родина!Защо тогава Климент Охридски,който е бил ученик на Кирил и Методий,пишейки"Пространно житие" на Кирил Философ споменава,че Кирил
225
3
 
25
 
! Отговори
македонец преди 12 години
"До маке"Събуди се от зимен сън Брато.Първо трябва да уважите националното самоопеделение на националните си герои,които до един са се определили като българи, та чак тогава ще изисквате от нас да уважим сегашното Ви национално самооптеделение.И наистина трябва задължително да прочетеш немалко Световна ИСТОРИЯ преди да пишеш тези смешки!!!!
224
1
 
16
 
! Отговори
македонец преди 12 години
Прочети малко Световна ИСТОТИЯ момчето ми! От сърце ти го пожелавам!!!
223
2
 
9
 
! Отговори
македонец преди 12 години
Прочети малко ИСТОРИЯ бе моето момче!От сърце ти го пожелавам!
222
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва."Ами набийте го в КАНЧЕТАТА на древните дрисльовци!Може и на антибългарския *** Хелзински Комитет!
221
16
 
3
 
! Отговори
гурбетчия до 206 преди 12 години
ами "славни" са българите ! Нали цял свят ги вижда какво представляват! Човек какъвто е бил на младини ,такъв е и на старини ! Същото се отнася и за държавите ! Паисий може да си е писал каквото иска и едва ли някой му е държал сметка за това ! Не е важно кво е писал Паисий , а е важна действителността , та то и сега има учени ,които изкарват ,че Бг. едва ли не е благоденстваща държава , е да , ама не !
220
6
 
6
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
На тези двамата да им се отнеме гражданството ,ако не останат в Бг. , а духнат някъде на запад ! И ако се процедира така с всички кандидати за бг. гражданство , убеден съм ,че броят на македонците "чувстващи се българи " и желаещи бг. гражданство ,ще бъде 0 % !
219
4
 
28
 
! Отговори
.... преди 12 години
Великите агресори искаха България разделена и го постигнаха , но ВМРО няма да забрави !!!
218
0
 
37
 
! Отговори
В.Черноземски преди 12 години
На всеки образован човек е ясно че България е единствената страна в Европа която от всякъде граничи със себе си ! Македония е била , е и винаги ще бъде част от България !
217
4
 
17
 
! Отговори
тракиец преди 12 години
Въобще не ме радва , че македонците уж се натискат за българско гражданство.Тяхната държава винаги е изливала кофи със помия срещу българите.Те винаги са мразели българите.Има една поговорка "интереса , клати феса" и това се отнася за тях.