Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"

Скопие пък се пита как да спре надпреварата за българско гражданство
Обновена: 26 дек 2011 13:54 | 26 дек 2011 09:57, Елка Василева
255
Македонци: "За нас Европа е България, тук ни харесва"
Снимка: Архив Булфото

Македония няма нито статистика колко македонци са се декларирали като българи, нито стратегия как да бъде спряна надпреварата за българско гражданство. Това пише македонският “Утрински вестник” в материал от поредицата за процеса, при който десетки хиляди души от Македония придобиват българско гражданство.

От външното министерство в Скопие уверяват, че следят ситуацията, но не могат да попречат на огромния интерес за придобиване на българско гражданство.

“Анализират се мотивите за масовите молби за гражданство на други държави. Конкретно за българското гражданство мотивите са от икономическо-социален характер, но нямаме механизми да установим точния брой на хората, които са взели или са в процес на получаване на двойно гражданство. Това е решение на всеки отделен гражданин”, каза Борче Стамов, говорител на министерството.

Още по темата

За по-малко от месец броят на македонците с български паспорт се е повишил от 35 808 на 42 372 души.

Най-голям беше напливът за българско гражданство в периода 2003-2008 г., в годините непосредствено преди влизането на България в ЕС.

През последните години кандидатите за гражданство са намалели двойно, но почти двойно нарастват и онези, които са придобили гражданство.

От 2014 г. за българите няма да имам никакви ограничения за работа във всички страни от ЕС. Предполага се, че точно това е причината за огромния интерес от страна на македонците към българското гражданство, особено откакто се заговори, че е възможно да бъдат върнати визите за македонските граждани, пише още “Утрински вестник”.

Случайно или не, македонците за разлика от останалите имат повече късмет и само за година получават българско гражданство. Най-много са кандидатите от Източна Македония, от районите, близо до българската граница.

Един от тях е Ане Арсов от Щип. “Чаках 12 месеца и ето – на 13-ия вече съм на опашката за указа на вицепрезидента Ангел Марин, с който официално съм обявен за български гражданин”, се радва 34-годишният Арсов, който работи във фризьорски салон в Щип. Готов е да прави същото и в София или “нещо по-добро”.

Заедно с него на опашката пред Министерството на правосъдието в София чака и неговият съгражданин 30-годишният Перо Несторов, който по професия е сервитьор. Перо вече е работил в България, на морето, в Златни пясъци. Сега иска да работи в София или в кафенетата и ресторантите по морския бряг като български гражданин.

“За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва. Важното е да има работа”, казват и Ане, и Перо, пише “Утрински вестник”.

Двамата обясняват, че не им е било трудно да си подготвят необходимите документи за българско гражданство, нито са имали проблеми с българските власти. Заявяват, че имат български корени – така са се представили в съответните документи в правосъдното министерство. Според тях още много техни съграждани от Щип искат да вземат българско гражданство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
176
3
 
7
 
! Отговори
22 преди 12 години
В една даржава има много етноси,България е била Мизия,Тракия и Македония.В нея са живяли и живеят,българи,гърци,тараки,македонци,албанци,турци,евреи,***,власи,арменци и т.н.Що трябва да се обиждаме на етнос,нека живеем в разбирателство,бизнеса ще ни направи богати и благородни,нека живеем в мир и да мислим за децете ни.
175
2
 
7
 
! Отговори
еднаквост с различия преди 12 години
Македонците, тракийците, шопите, мизийците, торлаците и отчасти добруджанците са сродни етноси със сродни езици. Поради тази причина мнозинствата от тези исторически балкански трако-илирийски етноси са се обединили в единна българска нация.Нациите са малко или много политически формирования на новото време - след 17 в. Чехите и словаците например са един народ,но историческата им съдба през вековете повече ги е радаличавала и дори за 80 години живот в единна дължава Чехословакия, те не се сляха
174
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 12 години
Македония е в НАТО и Европийския съюз. Само трябва да открият най краткия път но той е най труден за откриване.
173
0
 
9
 
! Отговори
как така веднага?! преди 12 години
...За нас Европа е България, не искаме да ходим в други страни от ЕС, тук ни харесва. Важното е да има работа, казват и Ане, и Перо....Не че нещо,ама до скоро друга песен пеехте македонците- едва ли не,че БГ била ваша по право.(как така,че не се сещам?!) В една Англия например само за да кандидатстваш за гражданство трябва да си работил ЛЕГАЛНО не по-малко от 5 години. Ако те одобрят отиваш на тест- англ език,англ история,англ право-задължения на гражданите. Издържиш ли -ставаш 'англичанин'
172
1
 
10
 
! Отговори
ТАКА Е 173.... преди 12 години
...ДОКАТО ИМА ГРАНИЧНИ ЗАБРАНИ И ЛИПСА НА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА ,СТОКИ И ИДЕИ---ВИНАГИ ЩЕ ИМА ХОРА , КОИТО ДА СИ ПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ ОТ ТАКСИ, МИТА И ДАЛАВЕРИ...!ТОВА СЕ ПРАВИ ОТ ....*** !ЕДИННА ЕВРОПА , ПРЕМАХВА ТОВА!!!
171
0
 
12
 
! Отговори
ha ha преди 12 години
В повечето нормални страни се иска минимум 5 години РАБОТА и плащане на данъци, и после кандидатстваш за паспорт, и ако те одобрят тогава го получаваш, Тук усещам "врътка", някой пак си пълни джобовете. Ако един от родителите си е Българин, то тогава нещата стоят по съвсем друг начин за децата им.
170
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Macedonia is Bulgarian!Makedonia is Bulgarian!Masedonia is not Bulgarian
169
3
 
9
 
! Отговори
до 170 преди 12 години
"ЕДИННИ И СВОБОДНИ ,БАЛКАНИ! " браво браво ядене и пиене и сръбска скара сички заедно (без турците обаче!!!)
168
17
 
10
 
! Отговори
ЕЙ, ТЪПАЦИ.... преди 12 години
МАКЕДОНИЯ СЕ ДЕЛИ НА 4-ЧАСТИ :1/ГРЪЦКА МАКЕДОНИЯ...ПО БЕЛОМОРИЕТО 2/ТУРСКА.... /ЧАСТ ОТ БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ/3/БЪЛГАРСКА ЧАСТ....С ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ И БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ 4/...И ...ДНЕШНА МАКЕДОНИЯ /БИВША СРЪБСКА РЕПУБЛИКА/НЯМА ЧИСТИ БЪЛГАРИ, МАКЕДОНЦИ, ТУРЦИ ИЛИ ГЪРЦИ......ВСИЧКИ СТЕ *** БРАТО...!КАТО ВЛЕЗЕМ В ЕС, НЯМА ГРАНИЦИ......ИМА СВОБОДЕН БИЗНЕС И СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ТРИ МОРЕТА......ТОВА Е ИСТИНАТА!!!!СВОБОДАТА Е ВСИЧКО.....ДОЛУ, ГРАНИЦИТЕ НА БАЛКАНИТЕ!ЕДИННИ И СВОБОДНИ ,БАЛКАНИ!
167
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ще ви го напиша и на гръцкиИ ейнай Македония и булгарикиМакедония е българска
166
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
abe kato zapo4nat da kradat rabotni te mesta vav bg i parite zapo4na da otivat za makedoniq toga va 6te govorim koi e po lo6iq bg mangala ili makedoneca .za6toto bg *** vnasqt parite vav bg banki magazini vob6te vav bg ot zapadna evropa
165
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПИСМО НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ДО НИКОЛА МАЛЕШЕВСКИ: "КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО СМЕ СИ БЪЛГАРИ"ВОЙВОДАТА ХРИСТО МАТОВ ОТ СТРУГА- ТАЕН ПЛАН ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА МАКЕДОНСКИТЕ БЪЛГАРИДИМИТЪР МИЛАДИНОВ:" Две Бугарски приказми од Прилеп" Ванче Михайлов "Като съм Българин ,не съм ли Македонец?"
164
4
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
160Никой не те е вързал в сайта - горе вдясно има един Х - ако нещо не ти харесва можеш да го натиснеш
163
4
 
3
 
! Отговори
До мангал № 2121 преди 12 години
Баба ти е чалгарка била в с. Габрово, плели са кошници там и се родила под върбите, но това не значи че е от Македония. Болна работа хей!
162
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОТ ЧЕРНО МОРЕ ДО ОХРИД! ОТ ДУНАВ ДО БЯЛОТО МОРЕ! ТОВА Е БЪЛГАРИЯОД ЦРНО МОРЕ ДО ОХРИД! ОД ДУНАВ ДО БЕЛОТО МОРЕ! `ОВА Е БУГАРИJА
161
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македония е Българска! Скоро ще бъде съединението! Скоро ке биде соединението!
160
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Някои страни в Европа, да не кажа повечето забранили прием на работници от страни , като Румъния и България по една елементарна логика- в тези страни има безработица. У нас явно , че не само , че няма безработица , но и недостига работна сила , за да раздаваме българско гражданство по..... социално-икономически мотиви. Естествено те и толкова са ''''' български граждани. Поданство само за тези , чиито деди и родители са се наричали БЪЛГАРИ.
159
0
 
5
 
! Отговори
2121 преди 12 години
До 159Идиот! Селото се казва Габрово.
158
5
 
7
 
! Отговори
До томас преди 12 години
Ти не намери ли друг сайт където да пропагандираш своите болни възгледи. Влизам тук все по рядко заради психопати като тебе. В тая статия всеки 2ри коментар е твой. Не мислиш ли е е време да си намериш живот............
157
23
 
2
 
! Отговори
до 2121 преди 12 години
Ако баба ти беше македонка от "Гевгелииското "село, то ти сега ще му знаеше името.Но явно баба ти е била чалгарка там, затова не го знаеш :))))))))))