Защо им е на македонците българско гражданство

Немотията ги карала да се редят за паспорти
Обновена: 23 дек 2011 13:12 | 23 дек 2011 11:01, Елка Василева
214
Защо им е на македонците българско гражданство
Снимка: Архив Булфото

Македонците са рекордьори в лова на български паспорти. В момента официално 42 372 граждани на съседната ни страна имат и българско гражданство, пише македонският „Утрински вестник“.

„Аз долуподписаният  К., декларирам, че имам българско национално самосъзнание и български произход, тъй като моите родители ...“. Това гласи една от декларациите, които отварят вратите за получаване на толкова желаното в Македония българско гражданство, пише изданието.

Някои го взимат, за да следват, но повечето, както самите те казват, за да припечелят за парче хляб в Европа. Въпросът е, че предимствата за тези, които имат български паспорт, са много – от това, че могат да следват за по-малко пари, отколкото в Македония, през облекченията за шофьорите на камиони, до възможностите за печалба чрез основаване на смесени българо-македонски фирми, за които вратите в Европа са отворени.

Българско гражданство взимат хората главно от Източна Македония. „Утрински вестник“ цитира хора от районите близо до нашата граница. Според тях причината да се взима български паспорт е немотията и желанието да се отиде на работа в чужбина, както и по-лесното и по-евтиното купуване на автомобил.

Цитиран е Велин М. от Македонска Каменица, чийто син е на гурбетчийство в чужбина с български паспорт.

„Не е никаква тайна, че много млади хора, между които и моят син, заминаха за Италия с български паспорт. Мотивът да си го извадят е немотията, а не поради това, че се е чувствал българин. Той е македонец, но с българския паспорт е гражданин на Европа. Може да получи работна виза и без никакъв проблем да работи в която и да е страна“, обяснява Велин.

Вестникът разказва още, че процедурата за получаване на гражданство е проста и за нея могат да се използват посредници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
0
 
0
 
! Отговори
Блгарин преди 10 години
Тези македонци(по Националност) НЕ са станали българи(по Етнос)- те са станали Граждани на Република България и на...Европейския съюз!Тези нови български Граждани от Македония хич НЕ ги интересува България- а и НЯМАТ никакви Задължения към България( а и към ЕС), като нейни Граждани( НЕ участват в издръжката на държавата България- например, чрез плащане на данък "Доходи" в българския бюджет!)! Тези нови български Граждани имат само Права на български Граждани( и на Граждани на ЕС)- а Македония НЕ участва в издръжката на ЕС- съответно, и Гражданите на Македония НЕ участват в издръжката на ЕС
203
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, *** български кратуни с измити мозъци от бай Тошо, не могат да разберат, че от тези 42 372 граждани, дали поне 1% се чувстват българи.Въпроса е в това, че с леко издаване на паспорти България иска да асимилира и в същото време и отрича македонците за пред света да докажат, че не съществува македонска нация. Това може да направи само държавата, която има фашистки минало и стремежи за асимилация и анексия на Република Македония.
202
1
 
2
 
! Отговори
Кролик преди 12 години
Не мога да разбера защо една украинка или рускиня, която години наред живее в България, която нито една лоша дума не е казала по адрес на нашата страна, трябва да чака с години за БГ-гражданство, а на онези от Вардарско автоматично да им се дава гражданство само на някаква декларация, че са от БГ-произход. Моето предложение е гражданство се дава САМО след минимум 2 година престой (работа и др.) у нас и показан съвременен български език!
201
1
 
2
 
! Отговори
Кролик преди 12 години
Не мога да разбера защо една украинка или рускиня, която години наред живее в България, която нито една лоша дума не е казала по адрес на нашата страна, трябва да чака с години за БГ-гражданство, а на онези от Вардарско автоматично да им се дава гражданство само на някаква декларация, че са от БГ-произход. Моето предложените е гражданство се дава САМО след минимум 2 година престой (работа и др.) у нас и показан съвременен български език!
200
0
 
1
 
! Отговори
Bitola преди 12 години
(prodalzenie) ..intelektualci,a ne seljani na koito horizonta im e do blizkata gori4ka...
199
2
 
3
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Аз не мога да разбера защо толкова искат Българско гражданство след като според техните "историци" всички нации имат македонски корени и би трябвало да могат да си вадят паспорт от всяка една държава.
198
0
 
3
 
! Отговори
do 109 преди 12 години
Не може,в Германия турците са с предимство.
197
1
 
3
 
! Отговори
ВСЕКИ НА БАЛКАНИТЕ.. преди 12 години
...МОЖЕ САМ ДА ОПРЕДЕЛЯ ,КАКЪВ Е И КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ!..НЕ Е РАБОТА НА *** КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛАВИ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ---КОЙ, КАКЪВ Е ...И КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ!НИЕ СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕС....ПРИЗНАВАМЕ ПРАВОТО НА "СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ, ХФОРА И ИДЕИ"....!КОМУНИСТИЧЕСКАТА ***---В СИБИР...ИЛИ СЪРБИЯ!
196
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Що не пробват макетата да си извадят немски паспорти?
195
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а Василий Македоноубиец
194
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички македонци са българи. Както са българи в Добруджа и Тракия.Македония е била отделена от България от чужди сили,а сърбите написаха и "македонска" история.Сега младите македонци наистина вярват в лъжата ,че са наследници на Александър Велики,въпреки,че той е говорил на гръцки,а пък те говорят български.Съветвам всички македонци да научат истинската си История,а не тази измислена от сърбоманите и македонистите.Ако цар Самул е бил "македонец" ,гърците нямаше да казват Василий ***,а
193
2
 
13
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Въпреки кризата, корупцията и подтискащите новини в медиите, истината е, че след няколко години България ще дръпне нагоре и ще започне все повече да се приближава към средноевропейския стандарт на живот. Налице са всички предпоставки за това - корупцията в съдебната система и администрацията ще бъдат вкарани под натиска на Брюксел в по-прилични граници, страната ще бъде опасана от паневропейски пътни магистрали и газопроводи, тия обстоятелства ведно с ниските данъци и строгата фискална дисциплина ще докарат след излизане от световната криза значително повече външни инвеститори т. е. нови, по-високоплатени работни места, околната среда ще бъде екологичночно по-добра, тъй като всички първокласни курорти и областни центрове до тогава ще бъдат съоръжени с модерни ВИК пречиствателни инсталации ! Тъй че неслучайно нашите братя от Македония, Молдова, Украйна и Сърбия тичат за българско гражданство ! В крайна сметка интересът, а не толкова родолюбието пак ще клати феса ! Нормално е ! Всеки човек иска да иска да живее по-добре тук и сега, а не след десетки години !
192
2
 
9
 
! Отговори
Оптимист преди 12 години
Въпреки кризата, корупцията и подтискащите новини в медиите, истината е, че след няколко години България ще дръпне нагоре и ще започне все повече да се приближава към средноевропейския стандарт на живот. Налице са всички предпоставки за това - корупцията в съдебната система и администрацията ще бъдат вкарани под натиска на Брюксел в по-прилични граници, страната ще бъде опасана от паневропейски пътни магистрали и газопроводи, тия обстоятелства ведно с ниските данъци и строгата фискална дисциплина ще докарат след излизане от световната криза значително повече външни инвеститори т. е. нови, по-високоплатени работни места, околната среда ще бъде екилигично по-добра, тъй като всички първокласни курорти областни центрове до тогава ще бъдат съоръжени с модерни ВИК пречиствателни инсталации ! Тъй че неслучайно нашите братя от Македония, Молдова, Украйна и Сърбия тичат за българско гражданство ! В крайна сметка интересът, а не толкова родолюбието пак ще клати феса ! Нормално е ! Всеки човек иска да иска да живее по-добре тук и сега, а не след десетки години !
191
1
 
5
 
! Отговори
depytat преди 12 години
daite i na drygite pasporti zashto samo na tia makedonci makar che taia provincia e bila predi na balgaria ima i drygi provincii okolo garcia tyrcia pymania sarbia zashto samo na makedonia no da se proveriava po bashta ili maika edin ot tiah da e bil balgarin predi tova ne shiptar s balgarski pasport .oligofreni takiva .
190
1
 
7
 
! Отговори
Петър преди 12 години
Явно сърбоманите вхърлят много пари за омраза не само в Македония но и в България. Няма такова плюене в коментарите.
189
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Македонците с придобиване на бг-паспорт се превръщат в кенефиканци. В най скоро време ще се проведе конкурс за най смръдливото ГОМНО от Македония
188
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 12 години
интереса клати феса...!
187
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България е в ЕС!Тия безпрепятственно ще ходят,където си искат!Като ***!
186
2
 
18
 
! Отговори
Макето преди 12 години
Аз сум си роден Македонец но виждам че сичко е промито след комунизма. В Македониа има 3 учебници Историа и сички са 1991 (Независна Република Македониа) издание като 2-3 *** са правени промени че неможат да свуржат приказките. (Ниамам Булгарски шрифт тука но знам че се разбираме) ;).
185
1
 
0
 
! Отговори
Сашо Радев - ДИВ ДЯД преди 12 години
Нека си гледаме хала. По КОЛЕДА провеждаме Шоково потребление, което помага на Микроикономиката. Това е добре за държавата и Вълка, който събира непотреблените покупки като ***!?! Сега Бай Борисов трябва да ни възмезди като възстанови чл. 100 от КЗСО - "...Пенсиите се осъвременяват ежегодно върху СМОД, ако това е по-благоприятно..."!див дядо