България крадяла граждани на Сърбия

Сръбски вестник недоумява и възклицава, че това е невиждано
Обновена: 22 мар 2012 12:53 | 20 мар 2012 10:50, Елка Василева
113
България крадяла граждани на Сърбия
България крадяла граждани на Сърбия според сръбски вестник. Снимка: Архив Булфото

Невиждано! България краде граждани на Сърбия, възклицава сръбският вестник „Курир“.

По много кратка процедура сърби за една нощ стават българи, независимо къде са родени. За четири години над 2 000 души са получили тяхно гражданство, гласи подзаглавието на публикацията.

Българизация!, не спира с възклицанията вестникът. „Станах българин!“ - се обажда в редакцията на „Курир“ читател от провинцията в Сърбия. Той обяснява, че е успял да стане гражданин на България за много кратко време, макар че е роден – в Скопие. „На всички, родени в Македония и Източна Сърбия, България без проблеми дава свое гражданство. Заминах за София и приключих всичко за един ден. Смятам, че като български гражданин ще имам предимства при започване на работа в ЕС“, обяснява читателят, чието име вестникът не посочва, но изрично подчертава, че е известно на редакцията.

Читателят е цитиран още да казва, че българите дават гражданство и на молдовците, както и на всички, които живеят „на територии, към които преди Балканските войни България е имала териториални претенции?!“, продължава емоционално „Курир“.

Вестникът цитира Владимир Захариев, кмет на община Босилеград, в която мнозинството граждани са от българска националност, който потвърждава, че всичко посочено е истина.

„Всеки който желае двойно гражданство, го получава с наша помощ. За 4 години почти 2 000 души са получили българско гражданство. Сътрудничим си с българската държавна агенция за българите в чужбина. Преди имаше разни посредници, на които се плащаше солено, а сега всичко е легално. Няма значение дали сте родени в Белград или в Шид: ако докажете, че произходът ви е от тези краища, имате право на българско гражданство“, обяснява Захариев.

Той допълва, че България е отпуснала стипендии на цели 73 студенти от Босилеград.
„Белград е далече, а нашите студенти имат много добри условия да учат в София. Нещо повече, в тяхната ВМА през последните години са се лекували над 3 200 от нашите хора. Общината организира транспорта и всичко функционира перфектно. Правили са си операции на бедро, коляно, простатата. Нашите здравни центрове са далече, а за магнитен резонанс в София се чака две седмици. При нас – шест месеца“, казва Захариев.

Възмутеният „Курир“ е потърсил мнението на сръбското МВР, за да констатира, че всичко е по закон.

„Като държава нямаме проблем с това, че гражданите имат или искат още едно гражданство. Възможно е поради близки роднински връзки, поради близостта на границата и евентуално сключване на смесени бракове между граждани на Сърбия и България сръбски граждани, които живеят в този район, да искат и българско гражданство“. Това пише вестникът, като цитира Ненад Банович, началник на граничната полиция на Сърбия.

Нито дума за българското малцинство в Сърбия и че тези хора може би не само имат „близки роднински връзки“, а може би наистина искат да са българи.

МВР на Сърбия не води отчетност за броя сръбски граждани, които са взели българско гражданство, заключава вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 58 това изследване кой го е правил и на какво е базирано , с какви документи е доказано , кой е провеждал тези преброявания , има толкова въпроси
47
22
 
6
 
! Отговори
X6 преди 12 години
Турция е велика държава! От Туркей внасяте хранителни и промишлени стоки,захарни изделия,текстил,прах за пране,печки,ел.уреди,злато,зеленчуци и т.н.Във всички бг тел.канали турски сериал гледате използвате над 100 турски думи в българския езики пак агите лоши Вие добрите:)))
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 57 това ние включва и останалите балкански народи та чак до Виена е не за толкова дълго.
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А колко хора в Сърбия взеха унгарски паспорт? За това пак ли "бугарите" са виновни? Тези още живеят в Титово време, жалка история.
44
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В края на 14 век в десетината български държави на балканите са живели около 3 000 000 българи, за сравнение в Германските територии по това време е имало население от около 1 500 000, сега Германците са 80 000 000. Правете си изводи. В края на завоевателни период на Отоманската империя около края на 17 век населението в българските земи се свито до 800 000. Това стряска султаните просто защото няма кой да работи и да храни войската и империята. За това се подхожда по далновидно, раята се развъжда като животни и правата са и същите. Ако някъде се пръкнат по умни и будни българи н амомента са помохамеданчвани а ако не щат са ликвидирани. В средата на 19 век българите са средно голям европейски народ наброяващ 9 000 000 население на юг от р. Дунав с територия на землището си от около 250 000 км.2. 7 000 000 са християни и 2 000 000 са мюсулмани.В това време турците са около 14 милиона а българите са втория по численост народ в империята. За сведения по това време гърците са с численост от 1 500 000 а сърбите около 1 000 000. Румъния около 2 500 000 като 2 000 000 са били с българско самосъзнание. До средата на 19 век официалния държавен език на тези територии е бил българския език, а румъската църква го е ползвала за официален църковен език чак до 1923 г. След освобождението се очертава да се роди нова супер държава на балканите, България. Това е в противоречие с интересите почти на всички, съседи, Велики сили, еврейски банкери и кой ли още не. Започва се тотален геноцид и преса срещу българите и България. Резултата е на лице и процеса не е приключил. Днес от най многобройния народ на балканите са ни всели до треторазрядна държава.Но напоследък май има светлина в тунела, само да не е от идващия влак.
43
1
 
6
 
! Отговори
до 56 преди 12 години
Ние сме били богата провинция и част от Европа- всеки се е натискал от турските гуернатори да ъде разпределен тук и е било наказание ако те пратят някъде в Азиям например.
42
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
49 завиждам ти на самочувствието , то и моето е голямо , но защо си мислиш че сме били чак толкова важни вярно в центъра на балканите сме но България едва ли е имала и 5% от територията на Османската империя , а за населението който знае да каже. Дори мисля че и дадох много проценти нали съм родолюбец
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХАХАХА ооооо, колко са сладки сълзите им!!!!
40
0
 
6
 
! Отговори
До от Германия преди 12 години
Прав сте като казвате, че обичаме повечко да мрънкаме и по - малко да правим усилия за каквото и да било. Но си мисля, че усилията ни трябва да бъдат насочени да си оправим държавата, а не да бягаме. А българинът е доказал и нещо друго, че на вън работи, а тук не иска да го прави и все бяга по тъча.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз бих искал журналистите да боравят с фактологията тачно- няма Р Македония, а БЮР Македония, което се оказа едно съризирано недоразумение
38
6
 
12
 
! Отговори
Тъжно и смешо преди 12 години
До "Българин"Какво ще кажеш един *** да дойде и да оноди дъщеря ти пред теб и жена ти и после да ти плюе в лицето и да му се кланяш като минава по улицата?Кажи бе *** турско, кажи? Като обичаш *** карабини, хващай към анадола!Тук е България и ние сме българи, точка!
37
4
 
6
 
! Отговори
до попа преди 12 години
Попе,абе не знам колко милиона българи са изклали турците за пет века, ама факт е че през 14 в. при падането на българските земи под османско,населението ни е било общо не повече от 1,5-2,0 млн. души /без да го разбиваме по народности/.В края на 19 век т.е.към момента на Освобождението ни от турско, ние етническите Българи по целия Балкански полуостров и Молдовата сме 6,5 милиона души!А това е бройката само на етническите Българи на Балканите.Та турците не са баш виновниците за днешния ни хал
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция е наследник на Османската империя-това го заявяват навсякъде след разпадането й след ПСВ. Ей, взехте да писвате туркофилите- вземи си чантата и си ходи в Анадола....
35
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Сам ти си *** като д`ска.Преди падането под турско робство сме били в период на феотдален сепаратизъм - оттам до капитализма крачката въобще не е малка. Англичаните ни дишали прахта... кога те са навлезли в капитализма - 15 век ли? След Освобождението сме били милион, но... САМО в Княжеството - а аз говоря 6 милиона за широките Български предели - Санстуфанска България.А Балканската война сме воювали с Османската империя и ние сме я съборили, за да се роди съвременна Турция, невеж простако.
34
0
 
7
 
! Отговори
BG преди 12 години
Am kato te e sram varvi v anadola i stani musulmanin,Kelesh takav,nikoi ne te kara da jiveesh v Bg i da se 4uvstvash bulgarin Bezsrodnik takz.........
33
0
 
22
 
! Отговори
до тъпия българин преди 12 години
Как така не сме воювали с Турция?? Нещо забравяш Балканската война, където им разказваме играта на турицте при Одрин... Марш обратно в час да учиш история, че само ни срамиш. Адски си ***, ама честно, че и неучил
32
0
 
15
 
! Отговори
до тъпия българин преди 12 години
Нещо не си в час, ама така е кати си бягал от час по история и си е останал неграмотен. До падането ни под турско робство сме били около милион и сме били една от най-развитие икономически в Европа страни, на прага сме били на капиталистически отношения. Англия са ни дишали прахта. След Освобождението сме били не повече от милион- не броя турци, ***, евреи и други такива небългари.***..Сметни, ако можеш- за 5 века ние сме останали на същата цифра, както от преди заробването-това е геноцид
31
12
 
7
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Попе - това не го отричам. Но и което аз написах, също е вярно.Сега не ни колят турци, колят ни ***, а управляващите се правят, че няма нищо - не е ли същото?41 - единствената съседна държава, без да броим недоразумението "македония", с която не сме воювали, е Република Турция.Не пристрастие от моя страна - както и в долните постове, говоря с ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, пък вий ми слагайте и милиони минуси, ако искате.
30
2
 
14
 
! Отговори
попа преди 12 години
Аверче, само да те поправя - и ако турците не бяха изклали няколко милиона българи за 5 века, на края нямаше да сме 6 милиона, а поне 10. Това е.
29
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
България дава гражданство на хора с български произход.