България крадяла граждани на Сърбия

Сръбски вестник недоумява и възклицава, че това е невиждано
Обновена: 22 мар 2012 12:53 | 20 мар 2012 10:50, Елка Василева
113
България крадяла граждани на Сърбия
България крадяла граждани на Сърбия според сръбски вестник. Снимка: Архив Булфото

Невиждано! България краде граждани на Сърбия, възклицава сръбският вестник „Курир“.

По много кратка процедура сърби за една нощ стават българи, независимо къде са родени. За четири години над 2 000 души са получили тяхно гражданство, гласи подзаглавието на публикацията.

Българизация!, не спира с възклицанията вестникът. „Станах българин!“ - се обажда в редакцията на „Курир“ читател от провинцията в Сърбия. Той обяснява, че е успял да стане гражданин на България за много кратко време, макар че е роден – в Скопие. „На всички, родени в Македония и Източна Сърбия, България без проблеми дава свое гражданство. Заминах за София и приключих всичко за един ден. Смятам, че като български гражданин ще имам предимства при започване на работа в ЕС“, обяснява читателят, чието име вестникът не посочва, но изрично подчертава, че е известно на редакцията.

Читателят е цитиран още да казва, че българите дават гражданство и на молдовците, както и на всички, които живеят „на територии, към които преди Балканските войни България е имала териториални претенции?!“, продължава емоционално „Курир“.

Вестникът цитира Владимир Захариев, кмет на община Босилеград, в която мнозинството граждани са от българска националност, който потвърждава, че всичко посочено е истина.

„Всеки който желае двойно гражданство, го получава с наша помощ. За 4 години почти 2 000 души са получили българско гражданство. Сътрудничим си с българската държавна агенция за българите в чужбина. Преди имаше разни посредници, на които се плащаше солено, а сега всичко е легално. Няма значение дали сте родени в Белград или в Шид: ако докажете, че произходът ви е от тези краища, имате право на българско гражданство“, обяснява Захариев.

Той допълва, че България е отпуснала стипендии на цели 73 студенти от Босилеград.
„Белград е далече, а нашите студенти имат много добри условия да учат в София. Нещо повече, в тяхната ВМА през последните години са се лекували над 3 200 от нашите хора. Общината организира транспорта и всичко функционира перфектно. Правили са си операции на бедро, коляно, простатата. Нашите здравни центрове са далече, а за магнитен резонанс в София се чака две седмици. При нас – шест месеца“, казва Захариев.

Възмутеният „Курир“ е потърсил мнението на сръбското МВР, за да констатира, че всичко е по закон.

„Като държава нямаме проблем с това, че гражданите имат или искат още едно гражданство. Възможно е поради близки роднински връзки, поради близостта на границата и евентуално сключване на смесени бракове между граждани на Сърбия и България сръбски граждани, които живеят в този район, да искат и българско гражданство“. Това пише вестникът, като цитира Ненад Банович, началник на граничната полиция на Сърбия.

Нито дума за българското малцинство в Сърбия и че тези хора може би не само имат „близки роднински връзки“, а може би наистина искат да са българи.

МВР на Сърбия не води отчетност за броя сръбски граждани, които са взели българско гражданство, заключава вестникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
12
 
17
 
! Отговори
Българин преди 12 години
34 - под османския "геноцид" сме оцелели 5 века. Бойкоборисовият геноцид ще ни затрие за 4 години.База за сравнение просто няма.Факт - за 20 години демокрация Българите в България намаляха с 2.5 милиона.Факт - под турско от 16 до 19 век Българите от 600 000 са станали 6 МИЛИОНА.сРАВНЕНИЕ?
27
1
 
16
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
Нищо не крадем - те сами идват на талази. Македонци, сърби, молдовци и какви ли още не се редят сутрин от тъмно на опашка на ул.Аксаков за да стана ***....сал един паспорт да вземат и да избягат в Европата. А данъци като *** дали плащат - Дянкооооов, мизерникоооо или са с привилегии ;)
26
0
 
39
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ако "братята" срби негодуват, можем да им върнем същата бройка ***.
25
1
 
9
 
! Отговори
от Мюнхен преди 12 години
Добро утро............ от колко време сърби, босненци и всякакви други от бившите републики си набавят, легално и не чак толко легално, наши документи за да си направят фирми в Германия. Аз лично познавам повече от 10-тина такива "българи" . По стр. обекти е пълно с такива
24
0
 
23
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
до РеалистРазбира се, че е било робство. Но дори и нещо повече. Да изброя ли сега всичките данъци наложени на християните? Може би са над 200. Девширме, джизие и прочие данъци?Това е повече от робство, тотална дискриминация на християните и масова ислямизация на населението, насилствено променяне на идентичността... Това е морално убийство. А ти явно си недоучил.
23
2
 
21
 
! Отговори
до тъпия релаист преди 12 години
Османската империя се е издържала от данъци на християните, които са плащали и за въздуха който дишат. Нали се сещаш, ако се избият всички или станат мюсюлмани, няма кой да плаща данъци и да се издържат турците.Ама се иска глава да го проумееш- това не е робство, а геноцид. За 5 века докато другите държави са изживеявали Ренесанс и възход, ние сме били принудени да живеем като скотове. Строежът на манастири, домове и т.н. започва малко преди Освоождението...От такива реалисти като теб ми се гади
22
2
 
35
 
! Отговори
Иван Митев преди 12 години
Мда, наглостта на този вестник явно е безгранична. Няма да се учудя ако списвачът на тази статия е роден в Р. Македония, а не в Р. Сърбия.
21
13
 
11
 
! Отговори
От Германия преди 12 години
Много македонци са ми казвали, че са взели БГ паспорт за да могат да дойдат в Германия. А колко българи се решиха да дойдат зад граница и да работят и да вземат малко повече пари за положения труд??? Българите само мрънкат и не правят нищо. Само като седнат на маса започват да обсъждат политиката и тн. Събудете се хора. След като не сте доволни от заплащането в България решете се на нещо. От 5 години съм в Германия. Всяко начало е трудно. в БГ целия живот е едно начало
20
30
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 12 години
Османската империя не е искала да унищожи българския народ!Ако са искали за 2 дена eдин жив човек нямаше да остане в Б-я.Българите са имали къща,земя и животни строяли са манастири и църкви.И това ако е било робство.
19
9
 
39
 
! Отговори
До 3 преди 12 години
Хората не се чувстват българи. Освен това ги боли за България. Просто вземат бг паспорти, за да могат да работят в Европейския съюз. Нали се дещате, че тия, които вземат паспорти не са супер квалифицирани нервохирурзи, мега добри компютърни специалисти и пр. Сулю и пулю *** се е запътил към Европейския съюз да влачи.Иначе се чудя кои от съседите ни са по-големи гадове - сърбите или гърците. Сърбите затриха цяла една част от България, наречена Македония. Нещо, което дори Турция не успя.
18
2
 
32
 
! Отговори
stg преди 12 години
имайки предвид населението на Сърбия, по вероятно е България да краде селяни , то къде граждани там
17
1
 
43
 
! Отговори
Апис преди 12 години
Сърбите се *** от страх. Минаха 40 години при Тито, когато лапкахка от всички и сега закъсаха мръсниците и те и гърците. Чакалите на сюзническите победи сега си получават заслуженото от гордите народи българи, хървати, унгарци, че и мизерните албанци им свиха перчиците.
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СЪРБЕ НА ВЪРБЕ !!
15
2
 
77
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Повръща ми се от сърби и македонци. След 5 века власт турците все пак оставиха 6-7 милиона българи. За 50 години власт в Македония сърбите не оставиха никакви българи. И едните и другите ни считат за татари ,монголи и не знам кви си и ни презират тъй че да вървят майната си.
14
0
 
20
 
! Отговори
хех:) преди 12 години
Скоро бях там и...абе говореха, все едно ще влизат в ЕС ей сега...доста уверено:)Не, че имам против, ама просто ме съмнява:)
13
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сърбите и Македонците ставатбългарски граждани за да работят в Европа!
12
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сърби и македонци,вие май се състезавате кой е по-голям комплексар.
11
0
 
27
 
! Отговори
BG преди 12 години
Рано или късно всичко ще си дойде по местата...
10
2
 
48
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Боли ги сърбите за разпада на сръбската империя наречена Югославия. Нека ви боли грандомани сърби. Дано скоро не влезете в ЕС, че да пообърнем дългия ви шизофреничен процес на македонизация на Македония.
9
16
 
11
 
! Отговори
лет. Холандец преди 12 години
Затова Шнеген на кукуво лято.После Цуци да ни обяснява колко добре ни била охранявана границата.