Български заплати няма да оправят Гърция

Няма да станем по-конкурентоспособни, заяви министър Сахинидис
Обновена: 5 апр 2012 14:51 | 5 апр 2012 12:57, Елка Василева
107
Български заплати няма да оправят Гърция
С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър Сахинидис. Снимка: архив, Reuters

С български заплати Гърция няма да стане по-конкуретноспособна, заяви финансовият министър на страната Филипос Сахинидис.

Пред местния телевизионен канал Мега министърът обяви, че няма да има нови намаления на заплати в Гърция, като изказа становище, че с "български заплати няма да се реши проблемът с конкурентноспособността на Гърция".

Преди два дни гръцки вестник писа, че тройката международни кредитори от ЕС, Европейската централна банка и МВФ, иска „български заплати" за гърците. Обявявайки, че Гърция принадлежи на Балканите, тройката настоява за ново намаление на доходите на гърците, за да може страната да стане също толкова мизерна, колкото останалите балкански страни. Тройката иска заплатите да станат, като тези в България, Румъния, бившата югорепублика Македония, Хърватия и Албания, писа „Етнос“.

Пред телевизия Мега министър Сахидинис спомена за ликвидиране и сливане на държавни предприятия и за постепенно редуциране на служителите в държавния сектор в рамките на правителствените мерки за икономии.

Още по темата

Ако всичко върви добре, през 2013 г. очакваме обрат към икономически растеж в Гърция, каза финансовият министър.

Филипос Сахинидис определи като хроничен проблем на Гърция ниската конкурентноспобност на страната.

Гърция се нуждае от стабилно правителство след изборите, за да се даде тласък на икономиката, заяви министърът на финансите, като се противопостави на евентуален нов вот, ако на предстоящите избори никоя партия не получи самостоятелен мандат.

Той оповести, че започват преговори с Швейцария по въпроса за банковите депозити на гърци в чужбина и че е възможно преди изборите в Гърция да бъде подписано споразумение за данъчно облагане на тези авоари.

В момента текат проверки, за да установим какво е движението на сметките по доходите, които не са били облагани с данъци в Гърция, каза още министърът, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
13
 
9
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
Офф.. Ама и вие сте едни. Аз просто казвам истината директно без иделистични възгледи, а тя е че българите, като цяло са мързеливи и икономически необразовани... Иначе за баба ти, като не може да си плаща парното да отиде в по-малък апартамент без парно. Чисто икономически това е най-правилното и просто решение. Емоцията пък, като се намеси се получава ситуацията с бабата в 200 кв. апартамент, която яде корени за да си плаща парното. Просто за мен проблема е бабата, не държавата...
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фалит на правителството на ГЕРБ ще стопи цените на всички имоти и фирми в София, така че ГЕРБ ще се опитат да се задържат на власт, даже и с още по-ниски заплати, още по-висока безработица и с нови заеми с рекордни лихви от банки от чужбина. Нов заем от МВФ също не е добре за ГЕРБ, защото ще трябва да вдигнат данъците върху имотите и фирмите в София и така ще загубят изборите през 2013 г.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата не са сложни.За да има ръст в икономиката и изобщо икономиката да работи,си трябва потребление. Няма ли потребление,икономиката едва крета. Доказателството - България след 1989-та година. За да има потребление,трябва да има нормални доходи. За да има нормални доходи, трябва съответната производителност на труда. За да я има тази производителност, трябва човешкия труд да е скъп за работодателя и той да използва високопроизводителни машини и технологии. А за да е скъп труда, трябват заплати
59
8
 
3
 
! Отговори
vassilis преди 12 години
EY BULGAROTO , GLEDAITE SI RABOTOTO , NIE SME GOLEMO NAROT .... NIE VINAKI 6TE SI PIEMO UZOTO I 6TE PRAIM KEF.A VIE BULGAROTO NIKOGAS NEMA DA VITITE BIAL DEN. VIE STE OV4E STATO. VIE NE STE NAROT
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До финансовият министър на Гърция Филипос СахинидисКажи го това на колегата си пишман финансита Дянкоффф а той да го каже на Б.Бащицата си!Щото са мислят за голема работа!
57
2
 
11
 
! Отговори
с. преди 12 години
Абе не знам дали бъркам,но май тоя Ивчо или какъвто е там не за пръв път ръси тъпотии!Довтасал в София да прави навалица и видиш ли взимал 3 бона и дава акъл на хората да си продават имотите!Аз за разлика от Ивчо не съм *** и имам баба,която е с голям апартамент в центъра!Има 43 години трудов стаж и ако не сме ние пенсията няма да и стига и за парното!И това е целенасочена политика за да останат хората без имоти!Там е живяла цял живот,а аз съм отраснал!Защо да го продава!?Тъпотии!
56
12
 
0
 
! Отговори
ПАНАИОТИС ЕПИКУРИС преди 12 години
НА МАИКА ГЪРЦИЯ Е ОТНЕТ БЕЛИЯТ И ДРОБ -КОНСТАНТИНОПОЛИС--ЦЕНТЪРАТ НА ЕЛЛИНИЗМА И ПРАВОСЛАВИЕТО..ОРТА ДОКСА=НАИ ПРАВОТО И АВТЕНТИЧНОТО ИЗПЪЛНЯВАНЕ НА ИИСУСОВИТЕ ДУМИ..САМО ВОИНА С ТУРКИА СТЕ ВЪРНЕ ЕЛЛАДА В БИЗНЕСА...ДНЕС АРАБО-МОГОЛИ ЕКСПЛОАТИРАТ ИКОНОМИКАТА НА ВИЗАНТИОН=КОНСТАНТИНОПОЛИС....И ПЕЦЕЛЯТ ОТ СТРАТЕГИЦЕСКОТО МЕСТО НА СТАРИАТ ГРЪЦКИ ГРАД
55
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ивчо,нормалното е когато човек получава пенсия след като е работил цял живот, да продължи да живее в жилището, в което е живял и преди това. Ненормалното е пенсиите и заплатите да са толкова ниски както е в България. Защо 23 години след като бе извършена промяната и в България има демокрация и пазарна икономика, стандарта на живот за 90% от хората спадна в пъти? 200-300 лева заплата от преди 1989-та са горе-долу колкото 3000-4000 лева заплата сега, а ни убеждаваха, че тогава сме били бедни!
54
9
 
6
 
! Отговори
до 71 от Ивчо преди 12 години
Баце не позна... А в София съм дошъл сам, без нищо на 19 години... Но не съм стоял цялото следване в заведения по студентски град !!! Скоро ще стана на 30 и си имам собствен апартамент, верно на кредит но ми е според аршина... А ти сигурно си от хората, които по цул ден си бъркат по дупките, но са недоволни от всичко !!!
53
1
 
9
 
! Отговори
Петко преди 12 години
Апартаментите на пенсионерите са стари и амортизирани и ще рухнат. Даже и новите се строят с редица икономии и ниско качество на материалите, заради печалбата на частните строители.
52
0
 
13
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Ивчо,ти явно си отроче на видна комунистическа фамилия,само на такива се подаряваха имоти.Явно мнението ти за пенсионерите с подарени имоти се базира на личните ти впечатления от роднините ти.Средностатистическия български пенсионер има жилища придобити с труд.Подаръците са за определен кръг хора,както и заплатите от 3хил,като твоята.Ти да не би да си отрочето на Фидоска ?
51
8
 
6
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
А тия с по 270 лева заплата не ми говори за тях... 95% от тяй само на хартия такива... Другото е под масата... Аз по принцип съм от северозападна България, но живея в София. Дори там никой не взима 270 лева заплата... Никой. Виж за пенсиите съм съгласен, че са ниски, но пък държавата на много от тия пенсионери им е подарила имоти... Така, че сега ще продават и ще се местят другаде. От апартамент в центъра на София една баба ще живее, като царица 15-20 год, ако се премести в Нови Искър примерно.
50
5
 
10
 
! Отговори
Ивчо преди 12 години
Всеки трябва да живее според аршина си... Имам приятели, които взимат по 1000+ на месец и пак казват, че никога не им стигат парите... Еми как ще ти стигат, като си купил кола за 30 бона на лизинг, отделно даваш 300 лева за бензин на месец, пиеш уиски за 100 лева бутилката в заведения и винги си по кръчми. Или пък теглил голяма ипотека за тристаен, щото двустайния бил малък... еми като не можеш да си позволиш големия ще вземеш малкия... То и аз искам Порше, ама не си купувам налЕ....
49
1
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 12 години
"Ако си :супер хитър,супер талантлив и доста измамник ,тогава може и да си в 'Рая' на земята.Демек the best чичо САМ"обясни ни това, молим те
48
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
необходима е спешна промяна на трудовите закони. От мизерия работникът е принуден да търпи какво ли не от робовладелеца ..а последния му подхвърля нищожни пари, оправдавайки се с кризата, често не навреме.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците да се сърдят на банките им, които надуха спекулативно цените на имотите с ниски лихви и после леко се отдръпнаха, вдигнаха лихвите и си прибраха печалбите и сега въпреки множеството имоти, обявени за продан под пазарната си стойност, купувачи няма. Капиталистическата лакомия, спекулата и банкерите погубиха гърците. По същия път върви сега и България, защото ГЕРБ почват да трупат значителни потребителски заеми и ако банките вдигнат малко лихвите, ГЕРБ ще обявят нов фалит на България.
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
така наречените "шефове" в БГ се държат така с работниците си ,САМО защото законите им позволяват.270 лева мин.заплата....за какво говорим? Бизнес, които не може да си позволи поне 500 на работник е за фалит.Нормално ли е 5 работника да вземат 300-400 лева,а "бизнесмена" с лъскавата кола да гушва 5000 на месец..и това със забавените заплати..ако не даде парите на деня трябва да се дължи лихва,както е в банката!ако до 2 месеца не получим заплата- държавата да го разпъва на кръст-конфискации,затво
45
0
 
10
 
! Отговори
До ивчо преди 12 години
Ивчо, това баба ти ли е ? Не иска да те пусне да живееш в центъра, а тя да отиде в старчески дом, така ли?
44
0
 
4
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
До: vassilis ....Ти ако си грък то аз съм балерина на Балшойтеатър :-)).....няма грък, който да пише или говори така, бе човек! Не ставай смешен!...или се заблуждаваш, че знаеш чужди езици. Ако се опитваш да обиждаш българския народ, като го наричаш стадо и разни други епитети недей да се хабиш напразно с това единствено и само можеш да обидиш себе си.
43
0
 
10
 
! Отговори
До № 51 преди 12 години
51, бабата има право да живее където си иска. Ти ли ще си този, който ще заповядва кой къде да живее? Я се скрий в миша дупка!