Турски учебници си заграбиха части от България

Вицепремиерът на съседите Бюлент Арънч каза, че това е грешка
Обновена: 6 юни 2012 12:05 | 6 юни 2012 12:00, Елка Василева
375
Турски учебници си заграбиха части от България
Бюлент Арънч. Снимка: архив, Reuters

В турски учебници е открита карта, на която части от България и от други страни са включени в състава на Турция, пише "Кавказский узел".

В публикацията не се посочва за коя част от територията на България става дума.

Уточнено е, че територии от съвременна Грузия и по-специално Аджария, а също и цяла Армения, някои региони на Ирак, гръцката част на Кипър са отбелязани като част от турската държава.

Авторите на учебника по история на Турция пишат още, че Батуми е изконно турски град, който сега е в състава на Грузия.

По информация на вестник "Миллиет" компактдискът, на който е тази карта, е бил изготвен в рамките на национална образователна програма, инициирана от образователното министерство.

Съгласно програмата властите раздават безплатни учебни материали и организират за родителите на ученици специални мероприятия като например ги канят да присъстват в часове на техните деца.

В момента грузинското външно министерство проверява информацията. Представители на грузинската общественост поискаха обяснения от посланика на Турция, а председателят на парламентарната комисия по култура, наука и образование Георгий Габашвили заяви, че въпросът трябва да бъде изяснен.

Турската страна оправдава факта като грешка. Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч заяви миналата седмица в Тбилиси, че "печатането на подобни книги е недопустимо" и поиска повече информация по въпроса, отбелязва "Грузия сегодня".

Арънч каза, че за първи път чува за този случай и е убеден, че това е грешка, съобщи News.ge.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
285
10
 
23
 
! Отговори
truth преди 11 години
Срамно е да си турчин! Да те мразят всичките ти съседи, да нямаш интелигенция, да нямаш личности с които да се похвалиш освен шепа главорези, да не си измислил за 1000 години съществуване абсолютно нищо, да не си построил нищо друго освен коптори, да нямаш собствена наука или техника, да имаш земята с най-изгодно географско положение на планетата и въпреки това да имаш населени места, където не знаят що е ток и течаща вода, да се природно глупав, тесногръд и мързелив, да имаш Ердоган за премиер.
284
6
 
6
 
! Отговори
do 199 преди 11 години
Хайде наследниците на еничарите да не се обаждат сега.Проверете си най после ДНК то и не ставайте смешни повече.
283
1
 
17
 
! Отговори
До 322 преди 11 години
Не е ясно какво са им преподавали в държавните училища в Бурса- ако се погледне картата, публикувана във статията на 'Агенция Фокус" излиза, че територията на половината България всъщност е турска територия.Ако ситуацията беше обратна- в български учебници по история територията на България обхващаше Одрин и Истанбул, как щяха да реагират Турция и турците?
282
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
Много ми е интересно защо като истинските турци в турция - не говоря за нашите потурчените,ни мразят толкова защо в БУРСА гробът на българската царица Марийче е винаги опсипан с цветя.
281
8
 
5
 
! Отговори
до 290 преди 11 години
от турчин войник не става---------------------------------------------голем виц е тва бе така да ти кажа сега всички знаем че турците си защитиха анатолията от бая държави , англия франция италия, гърция, русия а населението им в началото на века беше горе долу 12 милиона
280
5
 
14
 
! Отговори
до 301 преди 11 години
Аз китаец ще стана ама рязана бибуна НИКОГА....
279
8
 
16
 
! Отговори
Мамантос преди 11 години
Тучуля-*** да стягат багажа, и вън от България. За 48 часа. Тази *** *** *** никога не е била лоялна на България. Затова -- аут! Тодор Живков -- Бог да го прости -- беше мъдар държавник, и правилно им нарита свинските ***. Но,... евро-атлантически *** предадоха делото. Не е късно, обаче, процессът да се поднови.
278
5
 
8
 
! Отговори
turkey-puika преди 11 години
Abe tur4olq a kato ste golema rabota q sa opanete na kitaiizite ili indiizite.xaxa tam ste s podvita opashka vashta mizernata armia sre6tu kitaiskata dosta se samnqvam.Golqmata lakomia nqma da ostane bezvazmezdena togava i alaha vi nqma da va spasi.TEROROSTI,IZ4ADIA NA SATANATA I DQVOLA STE.Nqma po karvava i Omerzena Religia ot Vashta..
277
0
 
5
 
! Отговори
До 311 преди 11 години
Да не започнеш да ми ревеш -"Г-жа, не ги карай да ме ...., аз само се пошегувах- ето и нашето Министерство на образованието само се пошегува...Станала е грешкааааааа- аааааа";)
276
3
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
А НАШИТЕ *** ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО КАКВО ПРАВЯТ ПО ВЪПРОСА,СЪЩОТО КАКВОТО И С ТОВА,ЧЕ МАКЕДОНСКИТЕ ВЛАСТИ НИ ПРЕПИСАХА ИСТОРИЯТА КАТО МАКЕДОНСКА.УТРЕ КОГАТО ВОЛЕН ПОВДИГНЕ ВЪПРОСА ПАК ТОЙ ЛИ ЩЕ Е ЛУДИЯ.
275
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коментар "До 301" е "От 301 до 311"
274
2
 
2
 
! Отговори
До 301 преди 11 години
Заповядай в София - само кажи кога идваш- да те посрещнем както трябва - ще запеят няколко калашници и други такива песни ще има;) Май нещо не ти стиска, а;) Нали беше много "курназ";)
273
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност какво е това "турчин' като народност? Има ли го, няма ли го или е просто политически продукт от 1924г., а не народност ;) Важно е и друго- има български граждани от небългарски етнически произход, но няма "българи от турски произход"- българите са отделна народност, турците- в момента се формират като отделна народност.
272
8
 
4
 
! Отговори
Rстреб преди 11 години
301 - Не знам що е радил Влад Цепеш, но ако продължавате да се ежите с гол *** на надървена ... карабина, после можем да чуем "Ама ага, що *** цепеш?!"
271
6
 
3
 
! Отговори
Turkey преди 11 години
не ми хареса тази карта!много е малка-в нашите планове и в нашите карти европа цялата и средния исток до китай се включва в турско!защото кадето живее и е живял едно време даже един турчин значи е турско!!!!редактора е прав сигурен съм че има някаква грешка
270
6
 
4
 
! Отговори
Turchin :D преди 11 години
Освен това ... Истанбул ни е по-близо като столица от София.
269
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Оставете Римската империя на мира- България съществува от 681г. През 681г. съществувал ли е народ, наречен на български език "турци" , а на друг- "тюрки", който да е създал СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА В РАМКИТЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА ТУРЦИЯ? Ето какво казва даже уикито "....През 1037-1109 г. съществува държавата на турците-селджуки с център Иран.През 1288-1320 г. започва създаването на Османската държава." Къде е 681г. къде е 1288-1320г....
268
4
 
3
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 11 години
TOVA SA POSLEDICITE OT RAZPADANETO NA ROMAN EMPIRE VIJDAME GI DO DEN DNECHEN NA BALKANITE I ARABSKIYAT SVYAT VSI4KITE DARJAVI SA IZMISLENI I SE YADAT PO MEJDU SI TRYABVA NOV RED RAZBIRASE NOVA ROMAN EMPIRE LEKA VI NOCHT SPETE SPOKOINO VSI4KO CHTE SE OPRAVI .
267
3
 
7
 
! Отговори
До 291 преди 11 години
Точно така е! Това е показателно за политиката на р. Турция спрямо съседите й! Отделно се доказва и неоосманизма като водеща ДЪРЖАВНА турска политика във външно политическите отношения на Р. Турция. А неоосманизъм като политическа доктрина + агресивно намесване във вътрешните работи на съседни държави + "умерен" ислямизъм е взривоопасна смес, която трябва да бъде навреме овладяна, да й се сложи американското юларче и да е под контрол!
266
2
 
1
 
! Отговори
istinata преди 11 години
kude mi iz4ezna komentara.kakto i da e bez omraza.tva sa gluposti