Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
13
 
10
 
! Отговори
за 60 преди 11 години
Заговор срещу България няма, просто ГЕРБ не могат да управляват и това си личи съвсем ясно.
48
6
 
13
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Това е любимата теза на чугунчетата от БСП/ДПС и избирателите на Атака, срещу България имало световен заговор ! Глобален световен план за унищожението на България, не знам какъв слаборазвиващ се *** трябва да си да вярваш на подобни глупости, защо точно срещу България а не срещу Чехия или Словения? Междудурогото последните минаха Португалия по стандарт.
47
14
 
20
 
! Отговори
Тея сърби преди 11 години
война, война и 400 евро заплати, а при нас мутри, мутри и 300 лева заплати
46
4
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Господинчо, МВФ идва там където безсъвестни социалисти са изсмукали от съответната държава и последната стотинка. И ставаш роб не заради МВФ ами заради управлението на родните ти социалисти. Аз не знам МВФ да се е натискал да дава заеми на държава която има пари и според твоята глупава логика да я зароби. Понеже ти си чел Маркс и Ленин и си станал по умен от останалите непросветени може би ще ме опровергаеш.
45
1
 
20
 
! Отговори
Професора преди 11 години
И какво значи крайност.20 години гледаме отблизо как мафията и олигархията си разиграва коня и ни ограби.Е цветя няма да получат.Да връщат парите и да се разпределят по затворите иначе така в мизерия може да си караме до безкрай.
44
4
 
9
 
! Отговори
Професора преди 11 години
До 35 Прав си и цитирам частта,в която се съгласявам с теб"Иска се работа, а не хленчене и безсмислено политиканстване".В този цитат описваш едно към едно диктатора мутра-Борисов.Нищо не работи само реже ленти,играе футбол и плещи глупости,а като му зададеш неудобен въпрос отговаря в два варианта-или строи магистрали или предишните са виновни.
43
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбофобията в България се пропагандира от два вида хора - турци и обикновени маргинали.
42
4
 
10
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Кой филм е излезнал?/ Как се казва, кой го е снимал и т.н. с лъжи и изказвания "вече излезе пълния филми изобличаващ западната пропаганда" няма кой да ти повярва... затова корецйите от севера под риск за живота си бягат в южна Кореа нали? Защото в царството на др. Ким се живее супер.... Затова в САЩ живеят няколко милиона рускаци нали? Защото в Русия се живее супер? Тези лъжи ги разправяй в клуба на пенсионера в Червен Бряг тук хората имат интернет и няма кой да ти се върже...
41
17
 
13
 
! Отговори
варненец преди 11 години
Боли ме фара за тия селяни сърбите ! Империята им се разпадна, имат само Белград а всичко останало е дива селяния ! Нямат вече море, взеха им косово, дано и унгарците си вземат войводина, а румънците банат ! Пет пари не давам за тях
40
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде и тия пред фалит. На когото е хвърлил уроки българинът, не е прокопсал :) Да видят друг път ще ни прецакват ли.
39
0
 
5
 
! Отговори
do 37 преди 11 години
oh izwinqwaj, iskah da ti cykna edin +.To4no tozi primer i az sym go izpolzwal mnogo 4esto. Samo 6te te dopylnq. Qponiq!!! Tq rqdko se spomenawa we4e, poneje tozi period e otdawna zad gyrba i. A edin koswen primer e Kitaj. Poneje Kitaj e towa w momenta, blagodarenie na malkite 4i4o Samow4eta, koito investirat w neq. I NAJ-WE4E blagodarenie na Honk-Kong. Znaem wsi4ki, koj stoe6e zad Honk Kong.
38
6
 
12
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
В периода 1997-2000 в КНДР умряха над 2 милиона души от глад, но за пожизнения диктатор от династията Ким е по-важно да правят атомни бомби отколкото народа му да има храна....
37
2
 
6
 
! Отговори
do 31 преди 11 години
Bednostta nqma ni6to ob6to s fiskalnata stabilnost. Towa trqbwa da se razbere ot mnogo bylgari, koito prodyljawat da razsyjdawat kato teb. Naj-prostiq primer e Kitaj. Ikonomi4eskiq raztej e towa, koeto prawi naroda bogat. I toj ne idwa s 6traikwane na prysti. Ako si misli6, 4e pri koeto i da e uprawlenie bylgarite za edin mandat 6te stanat Germaniq po zaplati ili dori polowinata, to se lyje6 jestoko.
36
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държавният служител е ***- той не произвежда нищо полезно за обществото- той е там, на работното си място, за да служи на държавата, която го храни почти безусловно. Държавният служител знае само да иска и да получава. Понятието "трудова етика" за него не съществува, производителността на труда не го касае, тъй като той е оценяван според своята лоялност към началниците. Колкото по-малко СЛУЖИТЕЛИ на държавна копанка има, толкова по-добре е съответната държава.
35
1
 
15
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Сърбите няма да...фалират;най...много,да станат сръбски...партизани и да...фанат горите.
34
3
 
6
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Да бе затова преди да дойде 1997ма година МВФ в България заплатите и пенсиите бяха по 2-3 долара на месец, ако бе бяха дошли сега щяха да са по 10-12...
33
4
 
9
 
! Отговори
БРАД МИТ преди 11 години
Които не взимат пример от нас умират ..! Това един 4овек да уцелява с 200 лв в на6ата мила родина си е екстремно..! Хеи тарикати от цял свят у4ете се ние сме УНИКАЛНИ..
32
6
 
16
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Където стъпил чичо самовският ботуш трева не никне, нека да сравним чичо самовският и руският ботуш на 2 напълно еднакви народа. Пример номер едно ФРГ и ГДР, едните правят трабанчета от пластмаса другите мерцедес и БМВПример номер две КНДР и Южна Кореа, едните гладуват и ядат корени другите имат фирми като Самсунг, Хюндай, Киа и т.н. Наистина където стъпи чичо сам трева не никне, питайте *** те ще ви обяснят, защо...
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Жоро - МВФ не идва с цел да помага на който и да било, идва с цел да заробва държави и всички като теб и твоето поколение след него да са роби (макар да са толкова промити мозъци че да не го осъзнават)
30
1
 
18
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Професоре, с тия фронтове ще я докараме до още по голяма беднотия. Не видя ли какво стана с ОФ та продължаваш да правиш фронтове. Иска се работа, а не хленчене и безсмислено политиканстване.