Пред фалит ли е Сърбия?

Сръбската икономика е в критично състояние
Обновена: 2 авг 2012 15:16 | 2 авг 2012 13:30, Елка Василева
195
Пред фалит ли е Сърбия?
Сградата на Скупщината в Белград. Снимка: архив, Reuters

В края на август сръбският държавен бюджет няма да има пари за заплати и пенсии. Икономиката, заварена от новото сръбско правителство, е съсипана, пише Дойче веле. Изправена ли е Сърбия пред банкрут?

Новото сръбско правителство спешно се нуждае от пари, за да може и през август да плати заплатите на служителите и пенсиите. Министърът на икономиката и финансите Младжан Динкич заяви, че евентуално ще бъде принуден да използва за тази цел пари от инвестиционните кредити. Динкич планира да прехвърли в държавния бюджет част от руския заем за сръбските железници на стойност от 800 милиона долара. В бюджета трябвало да бъде прехвърлен и част от заема от МВФ.

Всички трябва да пестят

"Старото правителство остави в наследство критична финансова ситуация и безброй ненужни институции", казва икономистът Александър Стефанович. Това, че от август нататък липсват пари за заплати и пенсии, показва, че през първите шест месеца на годината са направени неразумно големи разходи. "Ако новото правителство е благоразумно, трябва да признае, че Сърбия се намира на ръба на банкрута, че сме изразходвали много повече от това, което можем да си позволим и че ситуацията ще стане още по-лоша, ако продължаваме по същия начин", казва Стефанович. При тези обстоятелства единствената опция за Сърбия е всички да пестят.

Хората, работещи в частния сектор, отдавна пестят с оглед на тежката икономическа ситуация, твърди експертът. "Сега и държавните служители трябва да споделят тази съдба с останалата част от обществото", настоява Стефанович. Той не смята, че идеята на финансовия министър е добро решение на проблема. "В дългосрочна перспектива не можем да се спасим така, защото през следващата година ситуацията няма да се подобри". Само икономии и сериозни реформи могат да изправят Сърбия на крака в близките три до четири години, казва Стефанович.

"Ако правителството продължи да заблуждава обществеността за истинското състояние на нещата, Сърбия ще се отправи с пълна газ по пътя на гръцката трагедия", предупреждава икономистът Саша Джогович. Според него Сърбия няма да може да предотврати държавния фалит без подкрепата на МВФ. Тази подкрепа и свързаните с нея условия ще доведат до нова икономическа политика в страната, смята Джогович.

Нова икономическа политика?

Към тази нова икономическа политика спадат както замразяването на заплатите и пенсиите за определено време, така и реформата в държавната администрация, намаляването на субсидиите и неизбежното увеличаване на ДДС. Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец.


И Джогович не одобрява идеята за прехвърляне на пари от инвестиционните кредити в държавния бюджет. Но в случай на нужда това е по-доброто решение, отколкото да се правят нови дългове на висока цена на финансовите пазари, смята той. А дали сръбското правителство е в състояние да се справи с наследените проблеми? Компететност не липсва, казва Александър Стефанович, който препоръчва на управляващите да потърсят услугите на независими експерти. Най-важното условие е наличието на политическа воля за реформи. Остава да се види дали правителството ще я прояви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
1
 
! Отговори
do 69 преди 11 години
Хайде да фалират 1во, а? Освен това поста ми беше в отговор на лъжливия такъв казан от оптимиста!
68
6
 
8
 
! Отговори
щасливец преди 11 години
Гърците фалираха, българите са си гладни от веки веков, сърбите фалират...Балканите вървят към паметните и надеждни години 1356-1399 год.Ще бъде прекрасно, много скоро всичко ще си дойде на мястото и животът ще бъде песен...ще бъде песен...Целите Балкани ще цъфнат и пеят вечната песен на щастието, че са се оттървали от ръздорите и глада...
67
5
 
8
 
! Отговори
mitko преди 11 години
Сърбия само се оплаква-не са така зле-искат да лапат още...А ти за КНДР-бил ли си там или ми цитираш американците...Те признаха за дълг към света над 14 трилиона долара-в действителност са над 73 трилиона.Аз не се стремя към тях,но защо с наши пари купуват наши най-голями мозъци...
66
3
 
22
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Ние сме го гледали този филм, сега ще има заеми , прозападни правителства , влизане в НАТО , признаване на Косово и всичко това за 10 години.
65
0
 
6
 
! Отговори
б преди 11 години
До 67Къде забравяш и дръгливите антични макета.
64
2
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 11 години
До 64Като фалират, колко ще е мин. раб. заплата.
63
9
 
5
 
! Отговори
Читав лъв преди 11 години
Сърбия и Гърция да бъдат анексирани към българите и ще се оправят! Да направим нова държава -БЪЛХОГЪРЧОСЪРБАНИЯ.
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами как няма да фалират ? Навремето цяла Югославия работеше за Белград, ама сега хървати, словенци, черногорци си прибират парите от туризма , а на Белград остава само полето с тикви хахахахаха
61
7
 
9
 
! Отговори
Професора преди 11 години
до 61Само да попитам в България произвежда ли се нещо?Понеже гледам в плод зеленчука цяла година етикетите всичко е внос.Дори на боба пише добруджански или Смилянски -внос от Китай.
60
5
 
4
 
! Отговори
до оптимист преди 11 години
МРЗ в сърбия е 158.57 ЕВРО !!!
59
3
 
3
 
! Отговори
до 62 преди 11 години
ти *** ли си ? МРЗ в сърбия е 158.57 ЕВРО !!!
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не пишат какво стаава с Унгария обаче. Откакто Орбан нарита банкерите и обяви национална независимост млъкнаха. И там ревяха, че щял да фалира и протести правиха и нищо. Унгарците си взеха нещата в свои ръце.
57
10
 
11
 
! Отговори
optimist преди 11 години
до 57 - Какви 400 евро заплати бе човек, чуваш ли се?! Мин. заплата в Сърбия е 13500 динара или точно 114 евро (222 лв.)
56
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбия няма никакъв шанс да е пред България ! Сърбия не произвежда нищо -факт !
55
7
 
6
 
! Отговори
Браво преди 11 години
Браво на нашите управляващи - цитат ... "Тъй като ситуацията в Сърбия е изключително тежка - всеки четвърти сръбски гражданин е безработен, средната работна заплата е по-малка от 400 евро на месец" .... във даваната за пример БГ - средната работна заплата е....................
54
0
 
6
 
! Отговори
до жоро преди 11 години
Типичен приом на комунистите е т.нар. комунистичеста пропаганда. Само като се погледнат коментарите си личи кой е на работа тук, за да пропагандира! п.с. работи, работи, партията има нужда от теб!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 55 - нито съм чел Маркс и Ленин нито смятам да ги чета. Но за разлика от теб съм много по-навътре в това как функционира и каптализма като цяло и в частност монетарната и финансова система. И тези ми познания за разлика от твоите не са от пропагандни лозунги. Естествено че няма ти се моли МВФ, просто ще създаде необходимите условия такива да отидат сами да се молят да задлъжнеят до края на живота си.
52
13
 
10
 
! Отговори
НФСБ-лъч в мрака преди 11 години
Обединение на всички националисти ще реши проблемите на България! Никакви субсидии за партиите, съкращения на държавните разходи, промяна на Конституцията, забрана на ДПС, сваляне на новините на турски от ефир, забрана с референдум на строеж на джамии, редуциране на депутатите до 80 броя, подпомагане на средния и дребен бизнес, толериране на българското производство, възраждане на селското стопанство и селата, равни права и здравеопазване за всички българи...това са приоритетите на партия НФСБ!
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nito sym syrboman, nito syrbofob. No naj-hubawoto za edna dyrjawa e da ima stabilni sysedi, ne zawisimo kakwo e bilo w istoriqta. Towa 4e, Syrbiq e zle i Gyrciq pred *** ne trqbwa da radwa nikogo. Poneje towa sa na6ite direktni tyrgowski partniori. Tyrgowiqta i bankite sa pyrwite, koito biwat udareni ot nestabilni sysedi. A w Bulgaria ima samo tyrgowiq i banki i nulewo proizwodstwo. Taka 4e se nadqwajte Syrbiq da podobri politikata si. Sy6toto waji i za Gyrciq.
50
4
 
8
 
! Отговори
Жоро-бг преди 11 години
Типичен приом на комунистите е да им кажеш някоя истина примерно че в Северна Кореа измряха 2 милиона от глад и те да ти кажа, ааа не е така излезе филм после ги питаш кой е този филм има ли си име, автори и т.н. и те ти казва "затова си има гугъл", а бе другари ставате смешни вече... като там е рая на земята защо не идете там бе?