Париж и Букурещ се споразумяха за доброволно репатриране на роми

Франция ще продължи да разтурва незаконните ромски селища
Обновена: 13 сеп 2012 09:50 | 13 сеп 2012 09:44, Елка Василева
40
Париж и Букурещ се споразумяха за доброволно репатриране на роми
Роми протестират в Букурещ. Снимка: Reuters

Румъния и Франция сключиха двугодишно споразумение за доброволно репатриране на роми от Франция в Румъния, предаде Ройтерс.

Споразумението беше сключено по време на визитата на двама френски министри в Румъния и техните срещи с румънския президент и премиер.

Посещението на Манюел Валс, френския министър на вътрешните работи, и на Бернар Казньов, френския министър по европейските въпроси, е част от опитите на Париж да се справи със стотиците незаконни имигранти на френска територия, живеещи в незаконни лагери, чието разтурване в последните два месеца зачести във Франция.

Според новото споразумение около 80 ромски семейства ще се завърнат в Румъния.

"Искаме да изпратим послание до обществото, че нашите съвместни усилия ще бъдат насочени към намирането на решение, съгласно което ромите ще се устроят в тяхната родна страна Румъния", посочи Валс след среща с румънския премиер Виктор Понта, предаде Ройтерс.

Франция ще продължи обаче да разтурва незаконните ромски селища на френска територии било със сила или със съответната помощ, допълни министърът, цитиран от Франс прес и от ДПА.

Валс подчерта също, че Франция ще поеме отговорностите си по ромския въпрос, което ще рече освен разтурване на ромските лагери и съпровождането на ромите до границата и прилагане на програма за ромската интеграция, за настаняването на ромите в жилища и за записването на техните деца в училища, ако това е възможно, посочва Франс прес.

Румънският премиер Виктор Понта подчерта, че Румъния също няма да избяга от отговорностите си по ромския въпрос, допълва агенцията.

"Бъдещето на ромските общности трябва да е в Европа, но основно в Румъния", заяви Понта.

След срещата с румънския премиер Валс беше запитан от журналисти дали Франция ще запази финансовата помощ от 300 евро за онези роми, които доброволно напускат френска територия и се завръщат в родината си. Според мнозина тази мярка е неефикасна. Валс отвърна, че въпросът се разглежда от френските власти, предаде Франс прес.

Още по темата

ДПА припомня, че досега освен парична помощ за доброволно завръщане Франция в някои случаи помагаше на ромите да започнат и бизнес в родината си.

След срещата на френските министри с румънския президент Траян Бъсеску последният заяви, че не може да приеме изказвания от сорта, че Румъния преследвала собственото си ромско население, предаде Франс прес.

В неделя в телевизионно интервю френският президент Франсоа Оланд заяви, че ромите са гонени от собствената си страна. Подобно изявление беше направил и самият Валс, припомня Франс прес.

Около 15 000 румънски и български роми живеят във Франция, но като цяло ромите предпочитат повече Италия и Испания, отбелязва Франс прес.

По време на срещата на френските министри с румънските представители около 200 роми и техни привърженици организираха протест пред сградите на правителството и президентството в Букурещ, предаде Ройтерс. Те твърдяха, че румънското правителство само претендира, че се грижи за проблемите на малцинствата, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
10
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гадни расисити са французите, как така казват, че *** били *** и ще ги репатрират, въпреки че са европейски граждани?!? Та те имат право да отидат там като туристи, а как точно живеят - ми това са си техни национални и културни особености, нали ни учат да се съобразяваме с тях, нали Франция беше мултикултурна? Щом те ги репатрират, да не ни учат нас как да ги интегрираме, а да действаме така, както си знаем - лагери и принудителен труд.В крайна сметка можем и да им отделим Странджа-Сакар
14
11
 
32
 
! Отговори
neyznavaem преди 11 години
tsiganite sa 1 vite i nai ymnite balgarite samo mogat da prostotoirat i kradat , zabraviha na selo mejdy kravite i prasetata hliab kato ediaha , a sega sa t4iratsi na syly i pylio deto do v4era sypolite my te4iaha dnes my vikat wefe sas ysmivka dori i jenasi predlaga, tovasa balgarite
13
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е-е-е-е. малко *** на Европата и упищяха света!
12
11
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
София и Москва се споразумяха за доброволно репатриране на всички български комунисти, начело с Станишев в тропически Сибир!муаххахаххахахахаха
11
17
 
34
 
! Отговори
маннгал преди 11 години
докато не си промените мисленето няма шенген
10
8
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Къде са сега най различните там неправителствени организации да потърсят сметка на французите ???? Няма ги , нали ??? Няма ги защото това го правят французите , ако го направим ние ще вдигнат целия свят на крака , и ще ни изкарат престъпници !!! Алооо Франция , кво стана с лозунга _ Свобода , равенство , братство !! *** значи не са ви братя а ???? Е и на нас не са братя !!!
9
9
 
51
 
! Отговори
123 преди 11 години
*** нямат собствена държава, така че може да се смята, че те са граждани на света. Това че са се родили някъде, не ги прави тамошни граждани против волята им. Щом искат да са французи, демократично е да им се даде това право. Още повече Европа е приела като принцип свободното движение на хора. Ако бяха белгийци или англичани - щеше ли да ги репатрира "доброволно"?
8
10
 
46
 
! Отговори
Асан преди 11 години
Организирам безплатно екскурзии до Франция за роми .Хайде братя , Западна Европа ви чака с отворени обятия !
7
10
 
48
 
! Отговори
Mr. Jack преди 11 години
Много гадно племе са това ***. Мисля, че трябва да им пуснат някаква бактерия, която да ги мори само тях. Някой учен трябва да измисли хапче - анти ***.
6
8
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
леле никаде не ги искат.Каде е хензелския комитет да съди франция.Пак са се скрили мякаде.
5
10
 
67
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
"доброволно репатриране" --това е нова дума в Европейският речник ))))--дръжте си ги там в Франция .нали много ги защитавате )))
4
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ама защо? Те не са румънци! Те са граждани на света!
3
10
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да можете да ги спрете. *** са много нагли същества. Разтуряме им катуните, те пак си ги строят. Почистваме им *** - те пак замърсяват. Няма да се отървете от тях, докато не затворите границите си за граждани на Румъния и България.
2
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще дойде и у нас франсето и понеже нямаме управляващи с топки, ще се съгласим на всичките му искания...
1
9
 
68
 
! Отговори
kireza преди 11 години
"дали Франция ще запази финансовата помощ от 300 евро за онези роми, които доброволно напускат френска територия"Франция трябва да дават по 10000 евро помощ,тогава всички *** от Европа ще се изсипят на главите на Французите!!!Притискали България да интегрира ***!Ами да ги приберат във Франция,да ги интегрират и да ни ги върнат - интеграцията ще се получи вероятно след 10 хил.годинки а може и след милион,ех че ще си отдъхнем!Да ама не,искат ние да се печем а те да са добричките "самарян