Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ

Те целят да привлекат внимание върху проблемите на малцинствата
Обновена: 12 сеп 2012 07:46 | 12 сеп 2012 07:46, Красимир Ангелов
53
Румънски роми на протест пред двама френски министри в Букурещ
Ромите в Румъния не са доволни от френската политика. Снимка: Reuters

Около 500 души се очаква да протестират пред правителството и президентството в Букурещ по време на посещението на двама френски министри във връзка с интеграцията на ромите, съобщават медиите в северната ни съседка.

Френският министър на вътрешните работи Манюел Валс и делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния днес, за да обсъдят ситуацията на ромите и да се запознаят на място с проблема.

Председателят на Демократичния граждански алианс на ромите Мариан Дараджиу заяви, че протестите имат "пряка връзка" с посещението на двамата френски министри и че целят да привлекат вниманието най-вече на румънското правителство върху проблемите на ромите.

Той отбеляза, че "не може да се забелязват проблемите на циганите само тогава, когато някой те дърпа за ръкава" и че фактът, че двама френски официални представители идват в Букурещ по такъв повод "изглежда още по-срамен".
Същевременно Дараджиу определи като расистко вчерашното изявление на Манюел Валс, че Франция "не може да приеме цялата сиромашия на света и на Европа".

"До края на септември със сигурност ще има 7000 румънци и българи, върнати обратно чрез системата за подпомагане при връщане", каза още френският министър, като призна обаче, че има"и други пристигнали" във Франция.

От своя страна организацията Амнести интернешънъл призова Румъния и Франция да се въздържат от насилствени евакуации на ромите и призова френската правителствена делегация, която ще пристигне в Букурещ, да избягва "лицемерното отношение", използвано като претекст за експулсиране на ромите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: Румънияроми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
да бе, простотия преди 11 години
ти като си там във Франция наясно ли си че в България се дават помощи и то току-така и само (понеже няма пари за всички нуждаещи се) на малцинствата, а през това време ни обясняват че не полагаме грижи за тях. Човека ти говори за реална случка! Хайде сега провери коя е най-бедната държава в Европа и си помисли защо ние да можем.
45
0
 
2
 
! Отговори
do12 преди 11 години
xaxxa,mnogo prostotiq govorite,a ne se zamilqte daje!!!francuzite ne davat toku-taka pomoshti dragi sanarodnici,nai-setne go razberete,iska se rabota i dokumenti za tazi rabota!Ne si mislete che kato doidete vav franciq i haide pomoshtite kapqt ot nebeto,bojeee egati i misleneto!!!!
44
0
 
1
 
! Отговори
do 42 преди 11 години
rodnoto im mqsto e tam kadeto sa se rodili i kadeto sa jivqli po golqmata chast ot jivota si,pokazno e sashto i kam koq nacionalnost prenadlejat i ot kade idvat:)))ako neznaesh!!
43
0
 
2
 
! Отговори
Решение преди 11 години
Решението е лесно: връщаме си ги в Индия. там ще се ИНТЕГРИРАТ без НИКАКЪВ проблем: 1-2 милиона на 1 милиард! На това му викам аз ИНТЕГРАЦИЯ!
42
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Кой каза че не ги лови нищо?Един *** от Поморие продаваше костен мозък,ама не можа да се нарадва на парите си!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Фу-фу Първи, Марк Твен
40
4
 
0
 
! Отговори
бахуа преди 11 години
До ФРАНСЕ какво франсе си бе цифльо/ ,изиаш на *** бахурите. маина ***................хххххххххххааааааааааа *** бил франсе хохохохахооооооооо.
39
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха сега да ги видим европейците дето все говорят за интеграция те как ще накарат мързеливите *** да работят, ако успеят шапка ще им сваля ама като ги знам нашите *** по скоро биха се върнали в БГ отколкото да работят. :)
38
0
 
7
 
! Отговори
Смех преди 11 години
Дам, това с короната на *** е много яко - вероятно е потомък на някой царски род... Което разбира се е пълна глупост. Макар че, ние няма как да знаем дали те нямат благородници или нещо от рода в техните катунски/номадски (what ever) племена... Все имат някаква йерархия вероятно. Дали са носили корони - едва ли :D Но е забавно, не може да се отрече :)
37
0
 
10
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Защо да се наеме земя, а не да се купи ли? - Защото максимум до 2-3 години всичките *** ще измрат от глад и болести, щом няма на чий гръб да паразитират, и тогава руснаците или африканците ще си приберат територията.
36
0
 
16
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Гледам на снимката някакъв *** с корона... тия *** се вземат нещо много насериозно, затова предлагам да се реши мангалският проблем веднъж завинаги - държавите от ЕС да съберат пари, с които да наемат 100-150 000 квадратни километра някъде в Сибир или в Африка и всичките *** да бъдат изселени там, където да си направят свободна Хъхряшка република, в която да живеят според обичаите си. Или по-скоро Хъхряшко царство.Български Патриотичен Фронт
35
0
 
9
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Родното им място, за сведение, е Индия!
34
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбирам защо искат да връщат *** в България.Това, че по стечение на обстоятелствата са родени тук, не ги прави българи. Те са номади и трябва да имат право на свободно придвижване в целия свят! Французите проявяват неистов расизъм, нещо в което обвиняваха нас дълги години...
33
1
 
2
 
! Отговори
do 26 преди 11 години
shte gi varnat mnogo qsno,ako shte i 5 miliona da doidat,tova dane ti e balgariq?!Da si se vrashtat vav rodnoto si mqsto,mnogo qsno!!
32
1
 
16
 
! Отговори
Другари цигани! преди 11 години
Юруш към Франция!Кажете им следното:1.Вие сте пълноправни граждани на Европейския съюз.2.Каквото Европа искаше от нашите управници,длъжна е да го изпълнява и тя - да ви дава такъв процент от средствата,отделяни там за соц.помощи,какъвто получавате тук.Само че там, същият процент се равнява на много повече пари!3.Ако продължават да не ви искат, кажете им, че тогава се вдигаме и ние и ще им се тръснем там, да ни решат битовите проблеми.Нали богатееха,докато допускаха нас да ни гази сталинизмът
31
0
 
15
 
! Отговори
ДО ГРАМОТНИТЕ ЦИГАНИ преди 11 години
Защо мълчите и не питате *** лидери от Евророма и други фондации къде са парите?Те крадат и правят палати ,а ние трябва да издържаме мързеливите ,крадливите и не работещи ***?
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** да отиват направо в Чуждестранния легион ! Те са създадени да оцеляват във всякакви условия! Ток не ги лови,радиацията не ги хваща,притежават природен имунитет срещу всякакви болести и зарази,яки са като добитъци,издържат , на всякакви климатични условия!Могат да живеят и в землянки,в картонени къщи .
29
0
 
9
 
! Отговори
Франсетата избраха преди 11 години
социалист да ги управлява? Защо сега мерят с различен аршин?! Това, което искат *** си има име: РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ПО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ. Ние нали го изтърпяхме, знаем какво означава: Взимаш спечеленото от работещите и мислещите, защото ти си Партията! После преразпределяш - даваш повече на мързеливите, защото се е***т безконтролно и цвъкат повече чавета; непрестанно втълпяваш, че най-простите са пример за подражание, защото са носители на най-висок морал; смазваш интелигенцията и, шапка на тояга!
28
0
 
6
 
! Отговори
Франсоа. преди 11 години
Започна ромската сага хаха.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Братя Роми,не се отчайвайте,бъдете упорити,ще се сбъднат мечтите ви ! Всичко хубаво е 1 % талант и 99 % трудолюбие и упоритост ! На вас талант не ви липсва притежавате поне 90% такъвуостават ви само някакви си 10 % упоритост! Желая ви успех!