Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски

"Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави"
Обновена: 9 окт 2012 14:45 | 9 окт 2012 12:13, Елка Василева
205
Нашенец се препитава в Сърбия, у нас цените били германски
Българи от години работят като надничари по нивите в Сърбия. Снимка: архив, Reuters

„Българите и сърбите сме един и същи народ, само че в две държави“, казва Димитър Маринчев от село Мало Конаре, който вади картофи край река Морава в Шумадия, Сърбия.

Сръбският вестник „Политика“ публикува репортаж за група българи, които от години работят на полето в западната ни съседка. 

Димитър Маринчев е в Сърбия заедно с група от десетина роднини. „Няма значение, че сме в ЕС, за нас е едно и също. У дома няма работа. И да има, цените са германски, а заплатите български. Ако ми беше добре, нямаше да идвам в село Мърчаевци да вадя картофи“, разказва българинът на много добър сръбски език.

Той е сезонен работник, както пише вестникът – надничар, редовно от 18 години насам.

Мъжът разказва, че в България нищо не се е променила към по-добро от 2007 г., откакто България е член на ЕС и самият той е член на голямото европейско семейство. Димитър е останал същият, какъвто е бил: строителен майстор без работа, със само един хектар земя в родния си край.

„Селото ми е в равнината, раждат се чушки и домати, но нямам на кого да продавам или нямам сметка да ги отглеждам. Когато напролет засея дини, през лятото докарват от Гърция и Турция в Пловдив и ги продават за пет динара“, обяснява 36-годишният Димитър.

В Сърбия от години той и роднините му отсядат при едни и същи хора в село Заблаче на брега на Западна Морава и работят навсякъде, където ги повикат. Така 30-40 дни, докато не започнат дъждовете. Когато завали, те ще се приберат у дома. „Скоро ще си отидем в Монте Карло. Така наричам селото си, някак си по ми харесва“, казва Димитър.

В Сърбия той работи по десет часа на ден за по 15 евро, закуска, обяд и вечеря, цигари и бира и спестява всичко, което остане, след като плати за нощувките си. Според вестника той ще се върне в България с няколкостотин евро в джоба.

В момента Димитър и роднините му работят на нивата на 53-годишния Радован Богосавлевич от село Мърчаевци. Реколтата му тази година била много добра. Когато обаче дошло време да се вадят картофите, „нашите работници не искат да ходят на нивата и взех надничари от ЕС“, обяснява Богосавлевич.

„Като се върна в България, ще вляза в Интернет да видя какво сте написали. Ще се видим и догодина“, казва Димитър Маринчев на сръбските журналисти.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
2
 
9
 
! Отговори
до 70 преди 11 години
Темата е друга, а не за геноцида.За мене е имало геноцид.Но аз съм изключение.Малцина са турците с такова мнение.Има даже един турски професор, който твърди, че има геноцид над арменците и сега вече живее в Германия.Просто така направиха, че да не може да живее в Турция.Не го изгониха, но стана опасно за него да живее в Турция.Не се сещам сега името му.
58
0
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 11 години
БЕгай на очен лекар, или ако си без здравно осигуряване, на пазара за евтини китайски очила с диоптри. Картофи в чувал като не различаваш, явно си градски :)))
57
1
 
31
 
! Отговори
Дидо преди 11 години
У Българско ако си бандит,крадец,лъжец и мързеливзначи си голям човек!!!
56
1
 
34
 
! Отговори
Колко преди 11 години
войни изкараха сърболята и пак сме на едно дередже. И при тях се краде, ама с мярка... Тук само ни баламосват, че нещо се случва, докато реалността е трагична... Още март месец излезна новината, че след връзването към НАП салдото е излезнало на предкризисно ниво и малко отгоре... Но увеличение на заплати няма... Съкращения в ужасно раздутия щат на МВР няма, за сметка на това догодина парите за здраве и образование ще са по-малко за сметка на този на МВР... Срам хора, срам...
55
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте дремали из форумите, ами отивайте да събирате дръвца за огрев, че иде Бойковата зима.
54
4
 
26
 
! Отговори
BG divak преди 11 години
Хора бре защо ги мислите сърбите,турците,гърците и т.н.Те са просто много,много, по-добре от нас!Ние къде сме тръгнали да пикаме срещу вятърасъс скъсани *** и ***.С 400 лв заплата ще се правим на велики.
53
8
 
25
 
! Отговори
Наивни сте :) преди 11 години
Всичко е пропаганда, бе хора. В случая някой е искал да каже, че Сърбия няма нужда от ЕС, защото вижте българите, от 2007 в ЕС, а ни работят по нивите. Не ги ли усещате тези внушения?
52
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Skapana dyrjaw. Samo se krade i ni6to drugo. Po bruten wytre6en produk se narejdame do afrikanskite. Nqma nito edna ewropejska strana, koqto da e tolkowa zle. Dori i s aziatskite we4e po4ti ne mojem da se merim. Az otdawna si stegnah bagaja o6te kato student i sega jiweq w Germaniq. Wzel sam nemsko grajdanstwto i za skapanite ni rodni mutri, policai, magistrati, politici ne iskam i da 4uq. Otwraten sam we4e mnogo otdawna ot 4erweni, sini, zeleni, zentralni, lewi. Edni i sa6ti bokluci.
51
3
 
30
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Нищо не се е променило за мен също. 2007 почнах работа, заплатата ми от тогава се овеличи почти двойно, но пък и цените също. Тогава стигаше само за храна и някоя дрешка (от китайските), и сега е същото. След година ставам на 30г, нямам нищо освен някой евтин ***. Така че моето послание към всички политици/мутри/олигарси е, може да си я задържите държавата цялата, откраднахте си я ваша си е. Само не ме тръсете да ви бачкам за смешни пари че се побърквам и ще обеся накой пред народното.
50
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сегашният ни министър председател,пращаше висшистите ,които не могат да си намерят работа ,да стават овчари.Дали няма да е по -добре да направим всички досегашни управляващи ни овчари ,а овчарите да ги изберем за депутати.Как мислите ,дали няма по-добре да тръгне тази държава?
49
2
 
16
 
! Отговори
до 60 преди 11 години
Колко си европеец си личи по начина по който се изразяваш.Нито веднъж не те обидих, а ти веднага започна с обиди и продължаваш с обиди.Пък и ме заплашваш с бой.Глупаво е.Виртуално от нета ли ще ме биеш?Като ме видиш да не се уплашиш (едричък съм)?Радичков казваше, че "магаретата си ги мерят".Та да ти кажа приличаш ми на магаре.
48
5
 
6
 
! Отговори
Cifri преди 11 години
До zadlzhenie:Vnshniyat dlg na BG - 46,84 miliard. USDVnshniyat dlg ns SR - 31,53 miliard. USDDanite sa ot 01.01.2012 godina
47
4
 
11
 
! Отговори
Аре у лево ! преди 11 години
Не мога да разбера турчетата, които по цял ден стоят в БГ форуми и раздухват глупостта, че Турция били нормална държава. Все едно аз да почна да пиша в немски форум, колко по-добре сме ние българите :) :) :) :) :) Като толкова ви харесва - хващайте пътя, без вас ще ни е по-добре. Ако ви плащат от някоя партия - това е друго, но все пак помислете и за по-почтен начин да си изкарвате хляба.
46
6
 
5
 
! Отговори
Umwhat? преди 11 години
Какви са тия "***" на снимката? Изображението и статията изобщо не си кореспондират...
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди 15 г. Сърбия наистина беше по-добре от България, но днес ситуацията е еднаква и в двете страни.
44
6
 
19
 
! Отговори
до 40 преди 11 години
Е в България има и турци.Сега ако ти се опитваш да ме изгониш от страната, защото се самоопределям като турчин, намери законово основание да го направиш.Какво ще коментирам, разбираш, че не можеш да кажеш.Не обиждам България и българите.Какъв е проблема?Български гражданин съм и живея тук.Веднъж опитаха да ме изгонят от България комунистите и то взе, че не аз се махнах, а те се махнаха.От тогава никой не ме е гонил, но ако направят като навремето насила да ни махат, ще се махна.Като не ме искат защо да стоя?Но все още никой не ме е изгонил.Сега, че някакъв анонимен субект в нета ме гони, ми звучи несериозно.
43
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това че за него нищо не се е променило не значи ча в България нищо не се е променило.
42
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само почакайте след зимата тази година, населението ще намеление с поне 20%, просто хората ще се изнесат и това. Накрая ще останат тъпите мутри с ку*вите и "бизнесмените" дето си мислят че като дават 500лв и трябва денонощно да им бачкаш.
41
3
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
колкото и да не са съгласни тук някои господа..прав си е човечеца..нищо не се е променило от приемането ни в този прословут и прехвален ЕС..напротив даже..влошиха се нещата..безработица и ако пък работиш..заплатите са смешни..да не говорим за пенсиите..бомбандираха ги Сърбите..и пак са напред пред нас..имат съзнание хората..а ние..нямам думи..ЛОШО ПЛЕМЕ СМЕ.
40
2
 
3
 
! Отговори
турски "циганин преди 11 години
Някой ми краде ника.