Гърция е изключена от плановете за "Южен поток"

Газпром обаче запазва интереса си към приватизацията на ДЕПА
Обновена: 14 ное 2012 09:17 | 14 ное 2012 09:02, Елка Василева
35
Гърция е изключена от плановете за "Южен поток"
Газпром е съобщил, че "Южен поток" няма да преминава през Гърция. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Руският енергиен гигант Газпром е съобщил, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода „Южен поток“, който се очаква да започне да изпраща газ към Западна Европа през 2015 г., съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Високопоставени представители на Газпром са заявили на пресконференция в Москва тази седмица, че решението се дължи на факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията. "Няма да строим газопровод, който да стои празен", подчерта Леонид Чугунов, ръководител на отдел "Управление на проекти" в Газпром.

Още по темата

Той каза, че неговата компания се е отказала в обозримо бъдеще от плановете да изгради южен дял на газопровода, който да достигне до Южна Италия през Гърция, като подчерта, че проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление. Не е такъв случаят нито с Гърция, нито с Южна Италия, отбеляза представителят на Газпром.

Ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция, посочи Чугунов. Той също така разграничи проекта „Южен поток“ от интересите на Газпром към Гръцката държавна газова корпорация (ДЕПА), като заяви, че независимо кой притежава ДЕПА, решението за газопровода се отнася до гръцкия пазар. Газпром е един от кандидатите за участие в търга за приватизация на ДЕПА.

Президентът на Газпром Алексей Милер потвърди вчера, че строежът на „Южен поток“ се очаква да започне до края на годината.

Плановете за гръцко разклонение на „Южен поток“ дойдоха в резултат на особено добрите отношение между Атина и Москва по време на мандата на бившия премиер Костас Караманлис и бяха свързани с положителната позиция на неговото правителство за ръководения от Русия проект за нефтопровода Бургас-Александруполис. По онова време беше ясно, че гръцкият дял на „Южен поток“ няма да се базира на финансови критерии, отбелязва "Катимерини".

Според източници от енергийния сектор интересът на Газпром към гръцкия газов пазар означава, че вариантът за връщане на Гърция в плановете за „Южен поток“ не може да бъде изключен, пише гръцкият вестник, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нито Русия, нито западните държави им пука, или им е пукало за нас. Прекалено сме незначителни за да имат полза от нас.
31
2
 
4
 
! Отговори
Морски преди 11 години
Еленчееее, западните братя ни отнеха Бяло море по силата на договора от Ньой, разкъсаха България на Берлинския конгрес, защото така е демократично, то е част от пътя, който ние трябва да извървимч, за да станем демократични..мдааа..шегувам се разбира се! Прозападната пропаганда е гадно нещо, антибългарско, не обръщай внтимание на тези клоуни с доста съмнителна сексуална ориентация, освен това за какво губерния говорят- Санстефанска България е била напълно независимо ЦАРСТВО!
30
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Хайдее..видяхме го вашия запад-слаба сдтрана направиха България, марионетка на НАТО, ограбена..а защо Запада като е така добър и експлоатира здлатните ни находища да едва " процента от печалбата, която изкопава от българската земя, защо крадат златото ни, то не е само златните залежи, запада унищожи България и това е видно и за слепите.
29
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
28 Лени за нея Санстефанска България е една бъдеща губерния , защо да не е на три морета , така или иначе и до днес въпреки че Русия е най-голямата страна на земята , на практика в Западното полукълбо тя няма открито топло море , защото Черно море е затапено от проливите , другото е на север , за това и държат толкова много на Сирия и базата там.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от 30 иначе нямаше да си тръгнат от тук , това вие русофилите не можете да разберете , едно е отношението на народа , съвсем друго е политиката на Царя , Берлинския конгрес освен всичко друго насрочва и ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ за ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ , което да създаде и гласува бъдещата българска КОНСТИТУЦИЯ , така се ражда България , на този свят си има ред
27
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скъпа Лени тази война между Царска Русия и Високата порта е пореден епизод от тяхното противопоствяне през вековете и Петър Велики се е опитвал да стигне до Босфора но е загубил , дори е трябвало със злато да си откупва главата и Екатерина се е опитвала , нали Кремъл се смята за наследник на Палеолозите Византийските императори , не случайно и герба на Русия днес е такъв , за това те винаги са се стремяли към Константинопол и проливите , слава богу че успяха когато Запада беше силен иначе нямаше
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
санстефанска България е договора подписан между Русия и ***, западните сили ката виждат каква огромна държава се създава в резултат на войната оспорват договора в Берлин, Ру,сия е изтощена след войната и не успява да защити границите и царския соверинитет на България.
25
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Да, Русия създава Санстефанска България, но е против това, коеито е създала...ти нормален ли си?
24
0
 
5
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Ха..ха...да, Русия дава 150 хиляди жертви, войната започва след погрома на Априлското въстание, Санстефанският договор гарантира излаз на три морета и съществуването на царство България. Руските офицери остават, за да създадат българската армия и полагат ненйните основи. Колкото и да се мъчите да изкрливите историята не става, има факти, а защо Запада ни отне Бяло мор с Ньоския договор? Когато друга нация жертва 150 хиляди от своите чада за българия тогава ми говори.
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ленче Сан Стефанския мирен договор е по същество едно споразумение за прекратяване на огъня и нищо повече , Берлинския конгрес на практика постановява изтеглянето на руските войски от Балканите , защото те можеха и да не се изтеглят и признава съществуването макар и васално на княжество България , друг въпрос са границите , но никоя от Великите сили не е искал тогава Велика България на Балканите още по-малко самата Русия , която по късно е срещу съединението.
22
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 11 години
че токава защо кюрдите още са под робство?
21
1
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 11 години
ГЪРЦИЯ има многоооооооо газ и слънце и затова не се интерисува ,защо Меркер им дава 44милиярдя, от голяма обич и след 1год ще им опростят една част от заемите, наистена много неща ще се променят към по добро
20
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Санстефанска България-Царство България на три морета....благодаря БРАТУШКИ, ВАШАТА ПРОЛЯТА КРЪВ НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ОСКВЕРНЕНА ОТ ИСТИНСКИТЕ БЪЛГАРИ!
19
0
 
5
 
! Отговори
Елена до 13 преди 11 години
Русия създаде Санстефанска България, Запда създаде Княжество България и Източна Румелия-това са фактите, другото са свободни съчинения ала тип "македонски историци"))))
18
0
 
7
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Много американофили, много почитатели на Конгреса, малко българи има тук..
17
2
 
0
 
! Отговори
Гугъл Транслатор преди 11 години
12 ноември 2012 г.Световната енергийна карта се променя по драматичен начин, каза Международната агенция по енергетика, тъй като тя стартира през 2012 г. издание на World Energy Outlook (WEO). Водещата публикация на агенцията, публикуван днес в Лондон, заяви, че тези промени ще преработи очаквания за ролята на различни страни, региони и горива през следващите десетилетия в световната енергийна система. "Северна Америка е в челните редици на метене трансформация в добива на нефт и газ, които ще засегнат всички райони на света, но също съществува потенциал за подобна преобразуваща промяна в глобалната енергийна ефективност", каза МАЕ изпълнителен директор Мария ван дер Ховен. "Outlook Тази година Световният енергия показва, че през 2035 г., можем да постигнем икономия на енергия, еквивалентни на близо една пета от търсенето в световен мащаб през 2010 г.. С други думи, енергийната ефективност е също толкова важно, колкото и непринуден енергийните доставки, както и засилени действия на ефективността може да служи като обединяваща енергийна политика, която води до множество ползи ". WEO установи, че извънредното растеж на нефт и природен изход газ в Съединените щати ще означава промяна на морето в глобалните енергийни потоци. В новия сценарий политики, централно сценарий WEO, Съединените щати се превръща в нетен износител на природен газ до 2020 г. и е почти самодостатъчна в енергетиката, в нетно изражение от 2035. Северна Америка се очертава като нетен износител на петрол, ускоряване на преминаването в посока на международната търговия с петрол, с почти 90% износа на петрол от Близкия Източна изготвени в Азия от 2035. Връзки между регионалните пазари на газ ще засили втечнен природен търговията с газ става по-гъвкава и договорните условия се развива. Докато промяна на регионалната динамика, глобалното търсене на енергия ще настоява все по-високо, нараства с повече от една трета до 2035 г.. Китай, Индия и Близкия изток сметка за 60% от растежа на търсенето, едва се издига в ОИСР, но има подчертано изместване към газ и възобновяеми енергийни източници. Изкопаемите горива ще продължат да доминират в световния енергиен микс, подкрепен от субсидиите, които през 2011 г. са скочили с почти 30% до $ 523 млрд., което се дължи главно на увеличения в Близкия изток и Северна Африка. Търсенето на петрол в световен мащаб расте със 7 Mb / г до 2020 г. и надхвърля 99 MB / г през 2035 г., с което време цените на петрола да достигне $ 125/barrel в реално изражение (над $ 215/barrel в номинално изражение). Скок на нестандартен и дълбочинните масло увеличава предлагането от страните извън ОПЕК през сегашното десетилетие, но светът все повече разчита на ОПЕК след 2020 г.. Ирак възлиза на 45% от нарастването на глобалното производство на петрол до 2035 г. и става втория най-голям световен износител на петрол, изпреварвайки Русия. Докато регионалната картина за природен газ варира в глобална перспектива през следващите десетилетия изглежда да е ярка, тъй като търсенето се увеличава с 50% до 5 трилиона кубични метра през 2035. Почти половината от нарастването на производството до 2035 г. е от неконвенционален газ, като голямата част от това идва от САЩ, Австралия и Китай. Дали търсенето на въглища се извършва нараства силно или промени, разбира се, коренно ще зависи от силата на политическите решения около по-ниски емисии на енергийните източници и промени в цената на въглищата, свързани с природен газ. В новия сценарий политики, глобалното търсене на въглища се увеличава с 21% и е силно фокусирани в Китай и Индия. Възобновяеми енергийни източници да станат вторият най-голям източник в света за производство на електроенергия до 2015 г. и приключи на въглищата като основен източник до 2035. Все пак, това бързото нарастване посока критично от продължаване на субсидии. През 2011 г. тези субсидии (включително по отношение на биогоривата) възлиза на 88 милиарда долара, но през периода до 2035 г. необходимостта да възлизат на $ 4.8 трилиона, вече е било извършено над половината от тази на съществуващите проекти или е необходимо да отговарят на целите за 2020 г.. Амбиции за ядрено била намалена страни преразглеждат политиките след аварията във Фукушима Даиичи, но капацитетът все още се очаква да нарасне, водени от Китай, Корея, Индия и Русия. Водата е от съществено значение за производството на енергия и енергийния сектор вече съставлява 15% от общото потребление на вода в света. Неговите нужди ще нарастват, като водата все по-важен критерий за оценка на жизнеспособността на енергийни проекти. В някои региони, водни ограничения вече оказва влияние върху надеждността на съществуващите операции и те ще се въведат допълнителни разходи. Разширяване на електрическа енергия и биогорива изход в основата на 85% увеличение на консумираната сума (обемът на водата, която не се връща в своя източник след употреба) през 2035. "Нашият анализ показва, че при липсата на съгласувана политика тласък две трети от икономически жизнеспособна потенциал за подобряване на енергийната ефективност ще остане нереализирана до 2035. За действие за подобряване на енергийната ефективност биха могли да забавят пълно "блокиране" на допустимите емисии на въглероден диоксид под 2oC траектория, която в момента е да се случи през 2017 г. - до 2022 г., печели време, за да се осигури много по-необходима глобално споразумение за климата. Тя също ще донесе значителни енергийната сигурност и икономическите ползи, включително рязане сметки на гориво с 20% средно ", заяви Фатих Бирол, главен икономист на МАЕ и водещ автор на WEO. WEO 2012 г. представя резултатите на ефективна сценарий World, който показва какво подобряване на енергийната ефективност може да се постигне само чрез приемане на мерки, които са оправдани от икономическа гледна точка. По-големи усилия за енергийна ефективност ще намали ръста на световното търсене на енергия наполовина. Глобалното търсене на петрол ще достигне своя връх преди 2020 г. и почти 13 MB / г-ниска от 2035, намаление, равно на досегашното производство на Русия и Норвегия. Натрупани ресурси ще улесни постепенното преориентиране на световната икономика, повишаване на сумарният икономически изход от $ 18 трилиона до 2035 г., с най-големите печалби в Индия, Китай, Съединените щати и Европа. WEO-2012 се продава в книжарницата на МАЕ. Акредитираните журналисти, които биха искали повече информация или които желаят да получат безплатен екземпляр трябва ieapressoffice***iea.org с нас. Безплатно изтегляне: WEO 2012 - Резюме - на английски език
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 извинявай но да наричаш МАЕ несериозна организация или пък Американския конгрес , който в миналогодишните си решения относно енергийната стратегия на Щатите предвижда до 2020 да намали с 1/2 вноса от Залива а до 2035 да спре , това как смяташ не е базирано на нещо ли , истината е че след 2000 година имаме прекрояване на енергийната карта вследствие на новите технологии , които естествено е да идват от Щатите от къде другаде , така че няма нищо нелепо , ВЕИ също се развиват , НОВИЯ ВЕК.
15
0
 
1
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
Вярваш на това, което искаш да вярваш, всички така правят, но не всички са прави.Тази информация излиза периодично и е манипулативна.Как изобщо допускаш подобно нелепо твърдение ми е трудно да си обясня.
14
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
16 малко е раничко да отписваш Щатите , вчера излезе информация от МАЕ / междубнародната агенция по енергерика / че вече са задминали Русия по добив на газ и са на второ място по добив на петрол след саудитска арбия и до 4-8 години ще излязат на първо място , а това са въглеводпороди ако не знаеш ,с тази цена от 70 долара за газта тяхната химическа промишленост става изключително конкурентноспособна , това са инвестиции работни места , така че е рано да серадваш науката не спи в Щатите.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България трябва да насочи политиката си към Русия, а не към САЩ, която и без друго вече тръгна да се разпада на щати.Полза някаква имаме ли от ЕС,освен че част от парите които им кихаме се връщат като "еврофондове".Закриха ни производства,осигуриха ни най-ниски заплати и ни изолираха от техните работни места.От САЩ каква полза имаме освен че ще си добиват шистов газ в тяхна полза за наша сметка и те ни изолират?Лошото е че и Русия вече няма да ни иска защото са ни превзели еврейските ***