Гърция е изключена от плановете за "Южен поток"

Газпром обаче запазва интереса си към приватизацията на ДЕПА
Обновена: 14 ное 2012 09:17 | 14 ное 2012 09:02, Елка Василева
35
Гърция е изключена от плановете за "Южен поток"
Газпром е съобщил, че "Южен поток" няма да преминава през Гърция. Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

Руският енергиен гигант Газпром е съобщил, че Гърция е отстранена от плановете за строежа на газопровода „Южен поток“, който се очаква да започне да изпраща газ към Западна Европа през 2015 г., съобщи електронното издание на гръцкия вестник "Катимерини".

Високопоставени представители на Газпром са заявили на пресконференция в Москва тази седмица, че решението се дължи на факта, че търсенето на гръцкия пазар не може да покрие стойността на инвестицията. "Няма да строим газопровод, който да стои празен", подчерта Леонид Чугунов, ръководител на отдел "Управление на проекти" в Газпром.

Още по темата

Той каза, че неговата компания се е отказала в обозримо бъдеще от плановете да изгради южен дял на газопровода, който да достигне до Южна Италия през Гърция, като подчерта, че проектът е насочен само към пазари, които са способни да предложат перспективи за значително потребление. Не е такъв случаят нито с Гърция, нито с Южна Италия, отбеляза представителят на Газпром.

Ако Гърция се нуждае от повече газ, той ще дойде през съществуващите интерконекторни връзки с България и Турция, посочи Чугунов. Той също така разграничи проекта „Южен поток“ от интересите на Газпром към Гръцката държавна газова корпорация (ДЕПА), като заяви, че независимо кой притежава ДЕПА, решението за газопровода се отнася до гръцкия пазар. Газпром е един от кандидатите за участие в търга за приватизация на ДЕПА.

Президентът на Газпром Алексей Милер потвърди вчера, че строежът на „Южен поток“ се очаква да започне до края на годината.

Плановете за гръцко разклонение на „Южен поток“ дойдоха в резултат на особено добрите отношение между Атина и Москва по време на мандата на бившия премиер Костас Караманлис и бяха свързани с положителната позиция на неговото правителство за ръководения от Русия проект за нефтопровода Бургас-Александруполис. По онова време беше ясно, че гръцкият дял на „Южен поток“ няма да се базира на финансови критерии, отбелязва "Катимерини".

Според източници от енергийния сектор интересът на Газпром към гръцкия газов пазар означава, че вариантът за връщане на Гърция в плановете за „Южен поток“ не може да бъде изключен, пише гръцкият вестник, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
do 13 преди 11 години
*** това го кажи на арменците и кюрдите. Съотечественици, моля ви,мислете.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
13 почти се бях съгласил с теб когато прочетох последното , извинявай но не си прав , Косово и Метохия е топкова сръбско колкото и българско , там сърбите се изтеглят вече 200 години в посока североизток към Войводина ,а албанците косовари обратно преживяват бум на раждаемостта , Тито понеже беше мъдър държавник макар и комунист им беше дал права и свободи на шиптерите , Косово беше автономия , Милошевич унищожи всико това и на практика доведе нещата до разделянето му със Сърбия .
10
3
 
3
 
! Отговори
стоян петров преди 11 години
България можеше и да е по-голяма. На цариградската конференция е постигнато споразумение за независимостта на страната. Русия искайки Молдова и най вече Задкавказието използва момента и бързо започва война. Също иска и васална България. Всичко е за да заграби територии. Няма лошо нейния интерес съвпада с нашия. Но не виждам защо хиперболизирате ролята и. И без нея щяхме да сме свободни. Американците и днес правят държави(справка Косово). Съотечественици моля ви не бъдете роби.
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9 щяхме да се освободиме до ПСВ или по време на нея , тогава фактически се разпадна Османската Империя и нямаше на кого да се кланят нашите комунисти.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
9 щяхме да се освободиме до ПСВ или по време на нея , тогава фактически се разпадна Османската Империя и нямаше на кого да се кланят нашите комунисти.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
излиза че бг са по-богати от гърция и южна италия
6
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
7 по-голяма глупост не съм чел , Ленче знаеш ли къде щеше да бъде днес България , ако след ВСВ не бяхме попаднали в съветския блок , вярно Запада и най-вече Чърчил ни предаде на тях .
5
12
 
13
 
! Отговори
Ерена преди 11 години
Ами не четете история, винаги когато сме били с братушките сме били ОК, не е имало безработица, нито ровещи се по кофите пенсионери като сега.
4
8
 
5
 
! Отговори
До 3 преди 11 години
Дай боже - не на новото заробване за имперски амбиции на ***
3
8
 
12
 
! Отговори
Медведев преди 11 години
В четвъртък и България ще отпадне от Южен поток. Трасето ще мине през Румъния.
2
4
 
7
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Гърците щяха много да барат без да плащат. За милостиня и аванта дупе дават,
1
12
 
9
 
! Отговори
Газовик преди 11 години
Византийците са хитри, не са баламурници като нас - за чий им е? - имат по-мек климат, терминал за втечнен газ, връзка с турция връзка с нас.