В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!

Те показвали "Македония в нейните бивши географски и етнически граници"
16 ное 2012 20:55, Елка Василева
181
В Скопие откриха и карти за "вековната си история"!
Снимка: Музей Битоля

Оригинална изложба на стари карти на Македония от 15 век до 20 век са изложени в музея в Битоля, съобщава македонският вестник „Дневник“.

Автор на изложбата е македонският издател Алдо Климан, който живее в хърватския град Пула, но от носталгия към родната си страна от 20 години събира карти за Македония от световни панаири, антиквариати и чрез интернет.

Сбирката се състои от стотина карти от 1497 г. до 50-те години на 20 век, пише вестникът и цитира думите на автора й: „Една дума, хиляда думи. Гражданите могат със собствените си очи да видят засвидетелствана нашата история, която не е нужно никой да разказва, да я тълкува, тя е написана на тези карти. Те ще спомогнат да съхраним своето достойнство и самоуважение. Не е нужно на никого нищо да доказваме, трябва да се обърнат нещата – други да доказват, а ние да живеем своя живот, който е засвидетелстван с тези документи, които не могат да бъдат опровергани“, убеден е Климан.

Изложени са карти на големи картографи от миналото Меркатор, Блае, Лауренберг, които са очертали Македония в нейните бивши географски и етнически граници. Някои от тях съдържат македонски топоними, идентични със сегашните, пише вестникът.

„Една от най-интересните е картата на Лапи, който е бил изпратен от Наполеон в Македония – тогава част от Турция, да я представи с възможно повече подробности. Тук се вижда цялата македонска топонимия. На друга карта от 1912 г., издадена в Берлин непосредствено след края на Първата балканска война, се вижда цялата географска територия на Македония, но също и границите, които след това са били променени“, казва още Климан.

Част от картите са много редки и представляват истинска ценност, твърди изданието. Такъв е примерът с карта от Оксфорд, датираща от 1700 година. Тя е била част от комплект от 22 карти. В долната част на картата е начертана Македония с известните антични топоними и хидроними Пела, Хераклея, Стоби, Аксиус. Друга карта, издадена в Лондон през 1703 г., съдържа свитък с лика на Филип Втори Македонски на кон, насочен към кралство Македония. Тази карта е представлявала повече от сто години една от най-популярните географски публикации, заключава вестникът.

Припомняме, че историята на македонската държава води началото си от 1991 г., когато тя обявява независимост от Югославия, а връзка с антична Македония е меко казано трудно да се търси. За македонски етнос не може да се говори преди 40-те години на 20 век, когато Вардарска Македония става част от Югославия и македонизмът е обявен за официална доктрина. Македонизмът се появява като самостоятелна идея през втората половина на 19-и век и бива използван като инструмент на великосръбската доктрина. Целта му е формиране на отделна славянска народност в Македония и отделянето й от българския етнос.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
53, албанците скоро ще ги излекуват.
42
2
 
27
 
! Отговори
ами преди 11 години
Тия хора са болни с опасно болни мозъци!
41
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм за Македония на 3 морета. Ще я кръстим със старото ѝ име "България".
40
2
 
26
 
! Отговори
Хан Крум преди 11 години
Какво се случва ако изкъпеш добре един македонец? - ами...чист българин.
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Крайно време е някой институт да се заеме с проучването на целия район за вредни магнитни потоци . или сърби там са изхвърляли радиоактивни отпадъци. Определено обаче тези хора пррояеяваз клинични признаци на масова психоза.. Все пак дори и душевно разтроени са си наши сънародници и ние трябва да им окажем помощ с мобилни медицински екипи и до изясняване на причинителя да са под карантина щото явно е остро заразно :D
38
2
 
19
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
не ми се мисли какво ще пишат след 20г.
37
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всъщност след долуизброените трябва "Македонците" да поведат на борба и Тосканците, Ломбардците, Бургундците, Шампанците, Калабрийците и Добруджанците
36
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
стари МАПИ ... хахахахаха
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
РАЗБИРА СЕ! И АЗ ИМАМ МНОГО ОТ ТЕЗИ КАРТИ. САМО, ЧЕ НА СЪЩИТЕ МАЛКО ПО-НА ЮГ НАПРИМЕР Е ОТБЕЛЯЗАНА "ТЕСАЛИЯ", ОЩЕ ПО-ЮЖНО Е "МОРЕЯ", ТЕРИТОРИЯТА МЕЖДУ СТАРА ПЛАНИНА И ДУНАВ ПЪК Е "МИЗИЯ", ОТБЕЛЯЗАНА Е И "ТРАКИЯ" И Т.Н. СЪЩО МОЖЕ ЧОВЕК ДА ВИДИ "ДАЛМАЦИЯ", "РУМЕЛИЯ". МАЙ САМО МАКЕДОНЦИТЕ СА СЕ ОСЪЗНАЛИ - СМЯТАЙТЕ КАКЪВ ХАОС ЩЕ НАСТАНЕ, КОГАТО СЕ УСЕТЯТ РУМЕЛИЙЦИТЕ, ТЕСАЛИЙЦИТЕ, ПЕЛОПОНЕСЦИТЕ, ДАЛМАТИНЦИТЕ,МИЗИТЕ, ТРАКИЙЦИТЕ И БОГ ЗНАЕ ОЩЕ КАКВИ.
34
2
 
25
 
! Отговори
муспи преди 11 години
На снимката пише - "стари мапи..." - което научно доказва че английското мап е дошло от македонскиот! Наистина е написано на кирилица, но на друго място може да видите откъде е дошла кирилицата в бугарско.
33
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тракия е много повече държава от македония
32
2
 
16
 
! Отговори
СмаХнат преди 11 години
Знаете каква е историята на ТИТАНИК - замислен като непотопяем, но се е оказало че не е така. До сега се рових по мЪкедински сайтове и видях една камара глупости. Стигам до извода че ще бъдат скоро ТИТАНИК
31
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алдо Климан (роден на 9 ноември 1950 во Битола) е поет, раскажувач, литературен критичар, полемичар, антологичар, преведувач, новинар, издавач и собирач на македонски старини. Се занимава и со графички дизан.Прочетете само последното изречение и ще ви стане ясно чие "творение" са "древните македонски карти".
30
2
 
16
 
! Отговори
варненец преди 11 години
хАХ , Тия селяни музейчето им в село скопие празно . Има само гръцки статуи и БЪЛГАРСКИ ръкописи, икони и книги ! хах хаха муаа хахахаОпряха до някакви карти , правени от ИМАНЯРИ , да търсят златата на Саше -меката китка и Лизимах -свекъра , ама артефакти до днешна дата - йок ... xax xaxa
29
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като се вгледаш в картите от XIV век под името на ГЕОГРАФСКАТА област македония в скоби пише и новото име БЮРМ както и създателя и Александър Македонски и всичко това е написано с оригинална маакедонска азбука от преди 65000 години от гениалния македонски писател Никола Вапцаров а му е диктувал великия македонски цар Симеон - За това има точно медицинско определение - диагноза
28
2
 
7
 
! Отговори
Фен преди 11 години
В Скобие са кебапи.Да се връщат с Алексиус Великиус в кебапланд и кебапчиичетата и да се радват
27
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Досега макетата строиха паметници. Сега вече започнаха и карти да рисуват. Шампиони са по измишльотини.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го д..... Писнами от тези глупости. Мога и без тях
25
2
 
24
 
! Отговори
zuio преди 11 години
На всички тези карти са очертани границите на Македония ,която е част от България.
24
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що е то македонец? - БЪЛГАРИН С ПРОМИТ СРЪБСКИ МОЗЪК.