Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!

Скопие реагира остро на определението „славомакедонци“
Обновена: 20 ное 2012 21:32 | 20 ное 2012 20:30, Елка Василева
289
Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!
Посланикът на ЕС в Скопие се извини за "славомакедонци". Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

По искане на македонския президент Георге Иванов посланикът на Европейският съюз в Скопие Аиво Орав се извини за това, че е определил мнозинството от населението на страната като „славянско“ - развитие, което може да навреди на усилията за намиране на решение на спора, който бившата югославска република има с Гърция за името си, пише EurActiv.

Посланикът на ЕС в Македония Орав се извини, но отхвърли обвиненията, че ЕС отказва на македонците право на самоопределение.

В обръщение пред комисията за международни отношения към Европейския парламент в четвъртък Аиво Орав използва термина „славомакедонци“, за да назове мнозинството от населението на страната.

Славяноезичните македонци съставляват 64% от населението на страната. В Македония живеят и 25% албанци, 3% турци и 1,9% роми, пише EurActiv..

Въпреки че признават, че говорят славянски език, голяма част от македонците се смятат за наследници на Александър Велики. Подобен прочит на историята обаче е повод Атина да блокира началото на преговорите за приемането на балканската страна в ЕС.

Представител на македонското правителство е пояснил пред EurActiv, че това, че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни. Той сравнява Македония с испаноезичната Латинска Америка, където населението не може да бъде наречено „испанско“.

„Що се отнася до термина „славомакедонци“, използван от Аиво Орав, македонското правителство намира подобен коментар за неконструктивен в светлината на спора с южната ни съседка. Ние изразяваме острото си разочарование и протест и заклеймяваме действията на посланика“, се казва в изявление на правителството в Скопие.

„Трябва да е ясно, че съзнателно или не, подобен коментар засяга не само въпроса за името на страната, но и нашата идентичност“, се казва още в изявлението, в което Скопие предупреждава Европейската комисия, че е „пристъпила опасна граница“.

„Описвах вътрешно-етническите отношения и етническите общности по начин, който е разбираем за аудиторията. Не съм правил каквото и да е политическо изявление“, коментира Орав.

Източници на EurActiv в Брюксел коментират, че „непропорционалната“ реакция в Скопие може да застраши усилията на страната за присъединяване към Съюза. „Това е възможно най-лошият момент за подобно развитие“, коментира европейски дипломат.

Преди дни американският дипломат Матю Нимиц, който е посредник между Атина и Скопие по спора за името на Македония, стартира нов кръг от преговорите за намиране на решение на проблема.

Скопие се надява да получи дата за започване на преговори за приемането на страната в ЕС на срещата на европейските лидери в Брюксел на 13-14 декември.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
яао преди 11 години
Македонска Албания да беше казал, нямаше да сбърка.
237
0
 
1
 
! Отговори
G8 преди 11 години
AMI V LATINSKA AMERIKA NIKOI NE KAZVA OBA4E,4E FERNANDO MAGELAN E URUGVAEC ILI ARJENTINEC.PROSTO PRIEMAT NE6TATA KAKTO SA.TAKA,4E KATO SPRAT DA IZOPA4AVAT ISTORIQTA I GEOGRAFIQTA V SKOPIE NIKOI NQMA DA IMA PROBLEMI.DA SE NARI4AT FYROM I DA SI BROQT ISTORIQTA OT 2 SVETOVNA VOINA NASAM.PROSTO I QSNO.DA SI GOVORQT RAZVALENIQ SRUBSKI I TOLKOVA.AMA DRUGO NE RAZBIRAM,ZA6TO MEDIITE CITIRAT TIQ NEDONOS4ETA?????
236
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
" Големи яйца" ,че не са славяни.В най -скоро време ще са албански "***"
235
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
да спестят време и да изпреварят събитията ... да се нарекат Източна Албания
234
0
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Asgard,важното е самите те за какви са се смятали!И още по-важното:каквото чуваш,каквото говориш и каквото изписваш си е точно на мястото.ТОВА е нашият език!Но да внимаваме от Скопие да ни ни треснат с някоя "мапа"... Абе много внимание им обръщаме на тези.Приятна вечер.
233
0
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
266, Разбира се,че не трябва да се ровим в генетичната памет,за да го използваме за натиск./Като наука има смисъл;и като медицина има смисъл/Това би било фашизъм.Но има писана памет,родова памет,национална памет.И ние се самоопределяме.Това е много важно-какъв се чувстваш.Затова по принцип не възразявам,че македонците се наричат така.Но да не изопачават история и произход.
232
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ...спорно е да се каже, какво точно днк преобладава в нашите гени и за това не ти слагам минус, няма и плюс да ти сложа. Имай предвид обаче, Хитлер не ни е имал за славяни, той е мразил славяните колкото и евреите. Каква точно е истината едва ли ще разберем скоро, а и може някой да има интерес да не знаем.
231
0
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
(+) Човекът е единственото същество което има съзнанието за личностна идентичност.Това не е прасе,за което стадото е без значение,стига стадо да има.Човек съзнава,избира и отстоява.И това се отнася и за двете страни от твоя случай с 600г.Ти ще създаваш ли деца,хей така без да се интерисуваш коя е майката?!Наскоро имаше изследване на генома по нашите земи.Потърси резултатите и ще видиш,че претопяване няма.И между две съседни дори страни има огромна разлика,въпреки многовековните зони на контакт.
230
0
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Самуил,дано това което си написал е от недомислие.Няма `световно село`!Има си етноси,нации,народности.Светът и държавите в него не са бардак.Не са стопилка от скрап.В световен мащаб еталон за етническа и расова толерантност е Бразилия,а в Европа-Франция.Там да виждаш всички да са едноцветни?При чуждо владение има смесване-неизбежно е,но деиства и реакцията"Даваш ли даваш,Балканджи Йово".Да оствим фолклора,макар че това не са патриотарски измишльотини (+)
229
0
 
1
 
! Отговори
samuil преди 11 години
До Анонимен 260-vseki moje da si napravi D N K proba v KANADA .I tam shte im kajat ,ce vsicki sa ot edno seme ,razlikata e ce vseki se samo opredelya .600 godini OSMANIITE SA BILI TUKA .NAPRAVETE SI IZVODA SAMI. koy kakav e i ne sporete .RAZDYALATA IDVA OT POLITITSITE .
228
0
 
1
 
! Отговори
Стига с тия макета преди 11 години
Четете най-после тази история, а не говорете измишльотини. Мъжката ДНК хаплогрупа определя, кой какъв е. Оставете смахнатите Македонци да се самоопределят, каквото си искат. Ако ще и наместници на БОГ. И без туй много скоро ще се разпаднат. Това е държава, съшите с бели конци от Албанци и Българи.
227
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Деенкато на людете от БЮРМ съвпада на 100% с нашето------------------ Ти и всички луди като тебе изобщо си нямате представа какво е ДНК.
226
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Македония може да направи валутен борд към лева. В Брюксел ще се приеме с разбиране, и султан Ердоган ще бъде снизходителен. Наистина шиптарите и гърците ще паднат от смях, но те си отиват - идва Нова Отоманска Империя.
225
0
 
2
 
! Отговори
До 257 преди 11 години
Доколкото си спомням , българите официално са смес от поне 3 племена - българи, траки и славяни. Последните са доста мистериозни и може в крайна сметка да се окажат просто траки омешани с други народи и племена. А руснаците май са само омешани други племена, приели езика на траките. Ако питате мен, България е трябвало да се съсредоточи върху стратегическата Южна Тракия, ама нали на всеки българин барем едната му баба е бежанка то Мъкадония...
224
0
 
0
 
! Отговори
D76 преди 11 години
До ксХристос не може да бъде роден, нито и да умре, защото е Бог! Не говори глупости, кс!
223
0
 
0
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Тези какво честват като национален празник?Знае ли някой?Кажете,предполагам ще има повод да се посмеем.
222
20
 
2
 
! Отговори
маке преди 11 години
*** татари ***, македонците са велики!!!
221
1
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Деенкато на людете от БЮРМ съвпада на 100% с нашето, но това не се знае там, защото не се хваща Б-ка телевизия няма и български вестници. Всичко се контролира от сърбите и комунистическата им партия, която е превзела и част от тяхното ВМРО.
220
1
 
13
 
! Отговори
шоп преди 11 години
Аз предлагам новото име на БЮРМ да бъде Западна България и хващам бас, че нито ние ще се сърдим, нито гърците, нито албанците...Може би малко ще се поразсърдят сърбите, но тях кой ги пита.
219
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Шиптърите днес са много заети да празнуват 100 годишнината на Албания. Оставете ги да се радват на празника :D. Над Скопие днес се вее албанския флаг, вместо да се чудите откъде да крадете история, антички маймуни, се признайте за българи. Само това ще ви спаси!