Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!

Скопие реагира остро на определението „славомакедонци“
Обновена: 20 ное 2012 21:32 | 20 ное 2012 20:30, Елка Василева
289
Македонците говорели славянски, но това не означавало, че са славяни!
Посланикът на ЕС в Скопие се извини за "славомакедонци". Снимка: архив, Getty Images/Guliver Photos

По искане на македонския президент Георге Иванов посланикът на Европейският съюз в Скопие Аиво Орав се извини за това, че е определил мнозинството от населението на страната като „славянско“ - развитие, което може да навреди на усилията за намиране на решение на спора, който бившата югославска република има с Гърция за името си, пише EurActiv.

Посланикът на ЕС в Македония Орав се извини, но отхвърли обвиненията, че ЕС отказва на македонците право на самоопределение.

В обръщение пред комисията за международни отношения към Европейския парламент в четвъртък Аиво Орав използва термина „славомакедонци“, за да назове мнозинството от населението на страната.

Славяноезичните македонци съставляват 64% от населението на страната. В Македония живеят и 25% албанци, 3% турци и 1,9% роми, пише EurActiv..

Въпреки че признават, че говорят славянски език, голяма част от македонците се смятат за наследници на Александър Велики. Подобен прочит на историята обаче е повод Атина да блокира началото на преговорите за приемането на балканската страна в ЕС.

Представител на македонското правителство е пояснил пред EurActiv, че това, че македонците говорят славянски език, не означава, че те са славяни. Той сравнява Македония с испаноезичната Латинска Америка, където населението не може да бъде наречено „испанско“.

„Що се отнася до термина „славомакедонци“, използван от Аиво Орав, македонското правителство намира подобен коментар за неконструктивен в светлината на спора с южната ни съседка. Ние изразяваме острото си разочарование и протест и заклеймяваме действията на посланика“, се казва в изявление на правителството в Скопие.

„Трябва да е ясно, че съзнателно или не, подобен коментар засяга не само въпроса за името на страната, но и нашата идентичност“, се казва още в изявлението, в което Скопие предупреждава Европейската комисия, че е „пристъпила опасна граница“.

„Описвах вътрешно-етническите отношения и етническите общности по начин, който е разбираем за аудиторията. Не съм правил каквото и да е политическо изявление“, коментира Орав.

Източници на EurActiv в Брюксел коментират, че „непропорционалната“ реакция в Скопие може да застраши усилията на страната за присъединяване към Съюза. „Това е възможно най-лошият момент за подобно развитие“, коментира европейски дипломат.

Преди дни американският дипломат Матю Нимиц, който е посредник между Атина и Скопие по спора за името на Македония, стартира нов кръг от преговорите за намиране на решение на проблема.

Скопие се надява да получи дата за започване на преговори за приемането на страната в ЕС на срещата на европейските лидери в Брюксел на 13-14 декември.

Още световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Скопие предупреждава Европейската комисия, че е пристъпила опасна граница." .....Голям смях...
197
1
 
1
 
! Отговори
до 223 преди 11 години
Просто попитах,защото ми стана чудно за някои неща.В главата не ми е боза,но си правя мои изводи и си задавам въпроси и търся логичното обяснение на някой умен и знаещ като теб...щото аз съм от по-простите.
196
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македонската империя веднага да обяви обща мобилизация,да изкара тайните оръжия за масово поразяване,и до 24 часа да обяви война на Европейския съюз.Иначе ще оправдае подигравките и хихикането по свой адрес,от целия свят.Трябва да стане ясно,че те може да са измислили славянските букви и китайските йероглифи,но не са славяни или китайци,а Македоно-алтруисти,трябва да е ясно че Галилео Галилей е убит от Македонските тайни служби,защото е издал тайните им,и бил заплаха за завладяването на Луната!
195
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Някой се майтапи че Клеопатра е била македонка.Да наистина тя е македонка.След смърта на Ал.Македонски приближените му си разделят владенията му и на Птоломей се пада Египет.Кеопатра е от рода на Птоломеийте.
194
2
 
21
 
! Отговори
до 223 преди 11 години
Голяма боза ти е в главата. Съвр. македонски няма общо гръцкия, но стария "македонски", езика на Ачо , е чист гръцки диалект. По негово време не е имало книжовна норма и всяка област си е говорила на нейния си диалект. Може да го наричаш и македонски диалект, но диалект на ГРЪЦКИЯ език. Съвременния македонски е български диалект. Единствен българския сред славянските езици има безпадежно свързване и пълен член. И това е писмено документирано от 12 века.
193
0
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 11 години
*** и клингони са ! : )))))
192
20
 
3
 
! Отговори
до БГ 681 преди 11 години
Казваш че македонски език няма.Македонския език няма нищо общо с гръцкия от тук следва че не са гърци.Живяли са в Македония преди българите да преминат Дунава,,нали така?Ал.Македонски през царуването си владее Бактрия,Персия,Египет...културата разцъфтява създава се най-голямата библиотека в света,,която в последствие е изгорена с много ценни книги.Такъв народ според теб *** ли е?Без писменост ли е?Филип също сваля хората от планините и равнините и ги образова и прави най-мощната войска.
191
3
 
20
 
! Отговори
Молец преди 11 години
Абе вярно не са славяни тия. Повечето са черни като ***. Най-вероятно произхождат от Индия.
190
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До края на тази година смятам да се самоопределя като марсианец!!!! В момента съм самоопределен като племеник на Чингиз Хан .....
189
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕМА ТАКОВА НЕЩО КАТО македония ТОВА Е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ И ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТАКАВА.САМО,ЧЕ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ЖИВЕЯТ *** ***,И ТОВА ЩЕ ГИ ЛИКВИДИРА СЛЕД ОКОЛО 20 ГОДИНИ.
188
5
 
29
 
! Отговори
феликс преди 11 години
Цяла Македония трябва да отиде на екскурзия във Вергина, в гробницата на Филип, за да се убеди с очите си, че той е най-чист грък. За какъвто се е и самоопределял. Докато се чудят какви са, ще загубят и малкото, което имат. Доскоро ги възприемаха като втората българска държава в Европа, сега вече са на път да станат третата албанска. дано не ги приемат в ЕС, че тогава ще граничим с Велика Албания, което вече си е страшно.
187
3
 
20
 
! Отговори
канасювиги Кубер преди 11 години
Вярно е! Никакви славяни не сте, а сте си чисти българи. Нали аз ви докарах по тези земи. Казах!
186
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само след 10 години албанците ще са преобладаващата част от населението в областта Македония.Тогава ще отпадне необходимостта от всякакви преговори за името на страната,паметниците ще станат излишни тъй като на албанците не им трябват български такива и всчико ще си дойде на мястото.Къде ще се дянат македонците -не е ясно.
185
4
 
4
 
! Отговори
патриот преди 11 години
До Анонимен 213Няма такова нещо , протобълкарите са от ирански /арийски/ произход !
184
0
 
10
 
! Отговори
патриот преди 11 години
Сайта точно е macedonian.free.bg Става въпрос за книгата "Войната се завръща " на френския публицист и сътрудник на френското разузнаване АНРИ ПОЗИ , койт отива след войните в Македония като убеден сръбски приятел , но след видяно там си обръща мнението за тях на 180 градуса и написва тази книга , която го прави най-големия сръбски враг !!! Четете и внимавайте защото всичко е толкова гадно , че хора със слаби нерви могат да повърнат !
183
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
народ който не си знае своя род и език сме ние българите
182
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
имаше предаване ,ние сме от тюркски произход,това е истината,истината БОЛИ
181
1
 
8
 
! Отговори
аС преди 11 години
Четете ,И ще разберете, на какви зверства, гонения и обезличаване е било подложено коренното население по тези земи след Междусъюзническата и ПСВойна ... На сила и смърт е заличавана родова памет !Така , че не ги съдете наследниците ,на победените и на ново поробени, защото са жертви !А земята, по която стъпват, е напоена със сълзи и кръв ...
180
2
 
3
 
! Отговори
патриот преди 11 години
До До 190 -208Българите на Кубрат и Аспарух са говорили език , който се говори в днешно време от чувашите /Чувашия част от Волжка България/ Славянизирането на езика в Дунавска България става по време и след покръстването и въвеждането на кирилицата , знаем че това става насилствено . Интересен факт е, че през Кримската война ген.Кутузов , който е волжки българин , при влизането си в българско село отсам Дунава се удивил , че населението не го разбира на този език и му отговарят на "руски".
179
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ох писна ми от тези макета. Не били славяни, а какви са - славяно пумяри.