Гърците ще изкарат бедна Коледа – със 150 евро за трапезата

Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40 на сто
Обновена: 20 дек 2012 10:28 | 20 дек 2012 10:28, Елка Василева
215
Гърците ще изкарат бедна Коледа – със 150 евро за трапезата
Гърците ще изкарат една по-евтина, но по-бедна Коледа. Снимка: Reuters

Гърците ще изкарат една по-евтина, но по-бедна Коледа, пишат гръцките вестници.

От първата си страница "Вестник на редакторите" коментира, че страните от европейския Юг ще прекарат "черна Коледа", след като икономическата криза в еврозоната разори средната класа.

Празничното пазаруване отбелязва спад от 30-40 на сто, а домакинствата се ограничават да купуват само най-необходимото, пише вестникът.

Данните за Гърция показват, че коледният оборот е паднал с 65,3 на сто от 2008 г., което връща страната на нивото от 1960 г.

Според информация на в. "Елефтерос типос" търговският оборот за празниците през тази година ще падне до 7,6 милиарда евро от 21,9 милиарда евро през 2008 г.

Солунският в. "Македония" отбелязва, че трапезата за празника ще струва 151,56 евро, което е по-малко в сравнение с миналата година, когато цената й е била 158, 93 евро.

Намалението се дължи на поевтиняване на свинското месо и на зеленчуците. Въпреки ниските цени обаче хората не пазаруват, посочва изданието.

С коледна тематика, но с друга насоченост, е и водещата новина на в. "Та неа". Изданието посочва, че президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е направил коледен подарък на Гърция с решението си банката да приема гръцки държавни облигации като гаранция за отпускане на кредити за търговските банки.

В. "Катимерини" коментира решението на Драги като поредното положително послание, след като във вторник международната рейтингова агенция Standard & Poor's увеличи с шест степени рейтинга на страната. Като следствие от действията на ЕЦБ се очаква намаляване на лихвите на кредитите към компании и домакинства в Гърция, отбелязва вестникът. По-важното е, че се изпраща послание към пазарите, че европейските институции вече вярват на Атина, пише "Катимерини".

Решителността на еврозоната по отношение на гръцкия проблем е окуражаваща, смятат от рейтинговата агенция Fitch, пише в. "Имерисия". Според агенцията опасността за излизане на Гърция от зоната на еврото се е отдалечила, пише БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами ние?! Все гледаме в паничката на комшиите! Ние с колко ли ще изкараме (изкарахме)?!Изобщо изкарахме ли я?!
185
0
 
1
 
! Отговори
Джамбазов преди 11 години
Я па имам 15 евро да закрапим месеца!!!
184
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
150 evro ne im li stiga za po edna vecheria navan .da doidat v bg da pluskat za 20 evro.
183
0
 
2
 
! Отговори
lelemaiko преди 11 години
луд ли си бе 400 евро е пенсията даже може да не минималната
182
0
 
4
 
! Отговори
ГОШО преди 11 години
ще се оправим когато платим пътнините на гърците за да доидат и направат стачка в българия
181
0
 
1
 
! Отговори
4i4iKolio преди 11 години
кое му е бедното? Само лъжат и искат пари!!!
180
0
 
2
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Превод от гугъл: finance.in.gr/InGrArticle.aspx?articleID=1231227687Последен ден за плащане на коледния бонус в частния секторПетък, 21 декември, 2012 г.Последен ден днес, петък, за изплащане на коледна премия на служителите в частния сектор, в съответствие с решение на Министерския съвет. Коледен подарък получават всички работещи в частния сектор. Служителите работи от 1 май до 31 декември, озаглавена целия коледен подарък, която е равна на една месечна заплата за изплатени заплати и надници за 25, със заплатите. Тези, които са работили за по-малко време или съкращения, или доброволно пенсиониране, ще получат подарък. Коледен подарък винаги се изплащат до декември 21 на всяка година и трябва да бъде предмет на вноски към IKA и данъци на заплатите, а не могат да се изплащат в натура, но само в пари. В случай на неплащане на наградата от страна на работодателя се предвижда лишаване от свобода до шест месеца и глоба, чийто размер не може да бъде под 25% и не повече от 50% от дължимата сума. Днес ще бъде отделено от служба по заетостта и за подаръци на Коледа в субсидирана безработни и лица, ползващи се от специална защита за майчинство. Плащането ще се извърши чрез кредитиране на банковите сметки на получателите.
179
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много комплексирани *** в този форум,подсмърчащи по слухове и точещи лиги за някакви въображаеми гръцки сполуки.Да живей България!
178
1
 
10
 
! Отговори
Balgarin преди 11 години
А някои българи и със 150 лв. няма да могат да изкарат за трапезата. Стига само сте ни занимавали с тея гърци!Колкото и да реват,че са зле,пак са по-добре от нас.
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бацета, за първи път от много години имаме реален шанс да дръпнем пред комшиите. Сърбите вече ги минахме, макетата са ясни. Ако успеем да привлечем китайците и още някои инвеститори, ще дръпнем. Гърците тепърва ще сърбат попара, можете да сте сигурни. Спряха им "мъртвите души" в пенсионното осигуряване, ще има и яки съкращения и продажби на предприятия. До година-две ще се види резултатът от това.
176
1
 
11
 
! Отговори
ONASIS преди 11 години
СИГА РИВЕТЕ А? А ГА ЯДОХТЕ КИФТЕТАТА У НАС НЕ РИВАХТЕ !
175
3
 
15
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Каква е реалността: България е малка, отдалечена от цивилизацията страна с все още племенно-родови и родниско-шуро-баджан отношения. От всякъде лъха на корупция, връзкарство, дюнери, схеми, престъпност и урина. Заляти сме от простотия, ментета, мръсотия, прах, кал, чалга, ***, ***, найлонови торбички, улични кучета, ***, фасове, мутри с джипове и дупки. Управлявани сме от корумпирани, арогантни, алчни, крадливи и лъжливи елементи, които защитават само личните си, роднински и корпоративни интереси и не им пука изобщо за хората. Заобиколени сме от лош манталитет, безхаберие, простащина, завист, поквара и злоба. Живеем в страната на абсурдите, синоним на корупцията, беззаконието, престъпността и на свободно разхождащите се престъпници. На последно място сме по всичко, но на първо място по бандитлък, схеми, далавери и рекет и то държавен.......каква гордост.... Българи е най-бедната държава в ЕС с най-лошото здравеоопазване и е най-лошото място за живеене, известна с това че, комунисти, ченгета и мутри приватизираха и контролират всичко, успяха да изперат парите си и с безумните си строежи унищожиха безценната ни пророда! В България няма перспектива за развитие за НИКОГО, има все по-потискащо социално и интелектуално неравенство и ниска или липса на култура! Така че ако сте по-млади бягайте! Но не хранете НИКАКВИ надежди, че България някога ще стане нормално място за живеене!
174
3
 
11
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Историята показва ,че гърците НЕ СЕ "хващат за палците" ! "Опънаха се" и на Италия ,и на Германия , и на чираците на Сталин ,впоследствие и на "освободителите си"- Англия и САЩ ! Не позволиха дори и на "Хунтата" да им "бръкне отзад"! Гърция остана права дори и след офанзивата на "Ротшилдовците" напоследък ! Навикът да се "дупят" на "Силните на деня" е присъщ на други Балкански народи ,а не на гърците !
173
2
 
9
 
! Отговори
BG-681 преди 11 години
Фатката е не да се набиеш със заеми и после да ти го набият дълбоко, за да ит излезе през носа, а да нарепиш до откат, без да си заложил нищо, освен мъгливото понятие - дълг на суверенна държава и като дойдат да ти кажат: Дай, ти да вдигнеш 2-3 бунтчета, 4-5 сълзливо-сополиви статийки в местния Dnes.bg как милите гърци изнемогват с 18-та заплата, "основните принципи - свобода, братство, равенство, солидарност и между човеците - благоговение" и т.н. и т.н. Но за това се искат 2 неща - на първо място държавници и на второ място единен народ, но преди всичко топки, много топки. Е, това липсва тук, но сините каски, червените кхмери, ълтоципокрилите махарабадуги и розовогъзестите калинопитекантропни герберасти не можете да го схванете. Щото много по-лесно е за властта да буха народа като брашнян чувал и на базата на всеобщ геноцид (Бг е намаляла с 2 милиона или почти ¼)
172
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Първо, в Гърция и подобните на нея свръхзадлъжнели страни не кризата разруши средната класа. Средната класа там се зароди в резултат на безпрецедентния бум в недвижимите имоти и разрастването на държавния сектор- с пари, взети назаем и раздадени (на кредит) под формата на ипотеки и строителни кредити. Кризата просто връща нещата по местата им- просперитет не се гради с харчене на пари, взети назаем. САЩ са следващите и тогава ще го усетим и ние вече сериозно.
171
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Весела Коледа на гърците! Пичове са,могат да се борят,имат сърце! Ние сме ***. И въздуха да ни спрат ще подсмърчаме.
170
1
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Нека да прзнувар гърците,те си заслужиха и изстудуваха богатата си трапеза.То не бяха стачки през годината,то не бяха размирици и ЕС ги възнагради,даде им заеми,след това им опрости няколко милиарда,следователно има защо да празнуват.А ние си седим от години спокойно по домовете,чешем си мъдурите и се правим на много умни.Хак ни е сега,че гледаме с мътен от ракията поглед празната си паница и псуваме,малко ни е тази беднотия,още трябва да ни натисне,та дано да се освестим.
169
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само *** с мътен поглед от ракията , гледа празната си паница и псува орисията на ум.
168
1
 
17
 
! Отговори
без значение преди 11 години
бойко и неговите привърженици да си купят свещи с парите на пенсионерите,че се подиграха и тоя път
167
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факта, че още не можем да осъзнаем защо ЕС плаща богатата Коледна трапеза на Гърция, показва че наистина си заслужаваме смотаната държава.