Турция обяви данъчна амнистия за богатите

Целта е да се привлекат парите на заможните турци в чужбина
22 май 2013 17:07, Елка Василева
15
Турция обяви данъчна амнистия за богатите
Анкара обяви данъчна амнистия. Снимка: архив, Reuters

Турският парламент прие закон за амнистия на богатите с цел да привлече повече средства на заможни турци в чужбина, без те да бъдат облагани с наказателни данъци и такси, предаде Bulgaria on Air.

Турските граждани ще плащат само 2% върху парите си, избягвайки данъци, които биха могли да достигнат 30-40 процента. Богаташите няма да бъдат разследвани дали парите са направени в Турция и незаконно държани в чужбина.

За да се възползват от амнистията, физическите и юридическите лица трябва да декларират парите си до края на юли.

Не за първи път Анкара прибягва до подобни мерки за привличане на средства. През 2009 г. властите успяха да съберат около 28 милиарда долара от чужбина. През 2011 г. Турция беше най-бързо развиващата се икономика в Европа с растеж от 8.5%. През миналата година обаче тя се забави до 2.2 на сто. Именно затова властите отново търсят начини за увеличаване на растежа в навечерието на изборите през 2014 г.

Преди дни рейтинговата агенция "Мудис" повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Турция до инвестиционно равнище "Ваа3". Агенцията определи перспективата за рейтинга като "стабилна". Решението за повишаването е свързано със засилващите се положителни тенденции в турската икономика и наблюдаваното заздравяване на националния финансов сектор. Според нюйоркските анализатори повишаването на кредитния рейтинг е добър сигнал за инвеститорите за безопасността на капиталовложенията им в турската икономика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Turzia ima hilqdi fabriki koito sa sobstwenost na Zapada. Samite turzi sa rabotnizite.Zatova Turzia nqma da bude prieta v Ewrozonata, zastoto ste se vdigne standarta i zaplastaneto.I togava Zapada pak trqbva da mesti fabrikite si ot Turzia v durjava s po evtina rabotna ruka.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Богаташите няма да бъдат разследвани дали парите са направени в Турция и незаконно държани в чужбина.Nema i da se gleda dali sa napraweni zakonnoili nezakonno.E za kakwi prawila govorim, ?Turzia si ostava Turzia.
10
0
 
8
 
! Отговори
до 999999 преди 10 години
МОКРИ СЪНИЩА НА БОЛНО, НЕГРАМОТНО ТУРЧЕ. ДА НЕ СТАНЕ КАТО ПРЕД ВРАТИТЕ НА ВИЕНА. НАЛИ ЗНАЕШ КАКВО ЗНАЧИ КРОАСАН.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе имат политици хората макар и със имперски интереси а това може да се окаже голям автогол.За съжаление ние нямаме.
8
2
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
А ти като си се оял си напълнил шалварите ли ?
7
9
 
20
 
! Отговори
999999 преди 10 години
Браво на Турция!След 20 години Османската империя ще е купи България,Гърция и половин Европа.
6
1
 
24
 
! Отговори
хейтерояд преди 10 години
Преди поговорката беше Как ще гистигнем Американците. Вече ще е как ще ги стигнем Африканците. А за Турция може само да си мечтаем, няма държава която за 10- 15 години да е дръпнала толкова. Като икономист мога да кажа .че ако така продължават след още 15-20 ще са една от водещите икономики в света.
5
24
 
31
 
! Отговори
9667 преди 10 години
4 - Ти ли си "нормален" бе, юробантустанеца със скъсаните ***!? :-))Дядо ти Хасан да ти каже - един народ трябва да е ненормално ***, за да живее в райски плодордни земи и адски да гладува!
4
1
 
17
 
! Отговори
Посетител преди 10 години
ТОВА АКО СТАНЕ ВЪВ БЪЛГАРИЯ МАЛЕ МАЛЕ .... МАФИЯТА ЩЕ ИМА РАБОТА ;)
3
9
 
31
 
! Отговори
KOM6IATA преди 10 години
Ami na6iat Erdoan e umen 4ovek. Za 10-11 godini 4oveka izgradi Nova Turtsia.
2
2
 
36
 
! Отговори
Ариана преди 10 години
За разлика от тях нашите комунисти сега искат да вдигат данъците за богатите и да изгонят и малкото останали активи и инвеститори от тука...и анадолците са по-умни от вас червени ***.
1
2
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Сташен начин за набиране на кинти са намерили... - значи който има Турско гражданство е готов! Ако не- има време до края на юли :)))