Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката

Много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост
Обновена: 23 май 2013 20:10 | 23 май 2013 20:09, Елка Василева
206
Глаголицата била македонска, че и по-стара от гръцката
Снимка: архив, Булфото

Славянската писменост е по-стара от гръцката, смята македонският поет и критик Милош Линдро. Малко народи в Европа имат празник като македонския, посветен на светите братя Кирил и Методий и затова трябва да се гордеем с тях, пише „Нова Македония“.
     
„Да си честитим този наш голям и прекрасен празник на писмеността. Трябва да сме горди с нашите предци, които са ни оставили в наследство цели две азбуки: глаголицата и кирилицата. Можем да наречем това дар от съдбата. Трябва да имаме предвид, че много по-големи народи от македонския не са създали собствена писменост, а са заели някоя друга. Да не забравяме, че папа Йоан Пети (очевидно става дума за папа Йоан Павел II – бел.ред.) предложи и през 1980 г. светите Кирил и Методий бяха обявени за светци покровители на Европа. В този смисъл делото на св. св. Кирил и Методий е епохално“, е категоричен Линдро, цитиран от вестника.

Според Линдро гърците не са приели писмеността си от някакви загадъчни малоазийски или северноафрикански финикийци, а всъщност ставало дума за южните славяни. Така той твърди, че славянската писменост е по-стара от гръцката и съответно славяните са по-стар и по-цивилизован народ от елините.

Линдро обаче не спира дотук – той твърди още, че глаголицата е азбучна система, която е по-стара не само от кирилицата и от гръцката азбука, но и от латинската азбука. Според него нямало да е грешка, ако това твърдение се разпростре дори върху грузинското, еврейското и т. нар. коптско писмо, тъй като при тях се били запазили следи от съвършената подредба на глаголицата.

„Нова Македония“ пише още, че тази година се навършват 1 150 години от моравската мисия на славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. „Това е възможност да обърнем поглед към тяхното дело с благодарност и чувство на гордост, че принадлежим към народ, чиито далечни корени черпят сила от Кирило-Методиевото дело“, пише вестникът.

В славистичната научна общественост било общоприето, се твърди в публикацията, че първите славянски книги били написани на езика на македонските славяни от околността на Солун, езика, който е бил близък на братята Кирил и Методий, творците на първата славянска азбука – глаголицата.

За см. Климент и св. Наум и дейността на Охридската книжовна школа пък било характерно използването на глаголицата до 12 век, за разлика от Преславския център, който много рано приел кирилицата, се твърди самоуверено в публикацията.

Глаголическото писмо на най-старата македонска писменост се свързва с глаголицата, използвана в Моравия и Панония, пише още „Нова Македония“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТКАЧАЛКИ.
24
3
 
15
 
! Отговори
Стига бе преди 11 години
Стига сте писали македонски небивалици. Омръзна ми да чета глупости. Не знам да се смея ли или плача вече.Да си вярват каквото искат промитите мозъци. То е ясно че последни на Балканите ще влезат в ЕС макетата, ако изобщо ги приемат. Защото Албания ако влезе преди тях се съмнявам че ще даде.
23
3
 
41
 
! Отговори
jo преди 11 години
Защо куче ,щом види македонец ,сяда и не става докато македонеца не се отдалечи ? Защото македонците досега не са се похвалили,че са били само в *** г*з
22
4
 
28
 
! Отговори
Seishin преди 11 години
... цивилизациите и където пише, че БЪЛГАРИТЕ са една основните! А що се касае до "македония" - това е една измислена страна! Да, реално е имало Македония, но тя е била ОБЛАСТ и е била населявана от македонски ЕЛИНСКИ племена, които са говорили на ДРЕВНО ГРЪЦКИ език!
21
3
 
21
 
! Отговори
:) преди 11 години
Откачалките от БЮРМ дълго време ще подсмърчат на прага на всички организаци, които са създадени от нормални хора за нормални хора.
20
3
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
bratqta ne sa balgari a vizantiici,sinove na vizantiiski voena4alnik ,a azbukata spored posledni proy4vaniq e smesica ot latinskata vijdate 4e nqkoi znaci si prili4at s neq i veroqtno bukvi ot trakiiskata pismenost koqto e nai starata ,no za sajelenie ne sa zapazeni pismeni izto4nici ot neq,za sravnenie
19
3
 
32
 
! Отговори
Seishin преди 11 години
До Александър:*** с промит мозък... Или прощавай, ти не си виновен, че сърбите ви промиха мозъците и ви накараха да забравите рода си! Вземете отворете някоя световна история или дори някоя карта от началото на тази ера и ще видите няколко БЪЛГАРИИ и нито една македония! Българите са древен народ описан от много чуждестранни източници! Древен народ, който се смята за основен в създаването на днешната цивилизация! Проучи малко за Арнолд Тойнби и неговите изследвания в 21 тома за...
18
4
 
27
 
! Отговори
ajder преди 11 години
не са две, оставените от светите братя азбуки, а три:1.) КИРИЛИЦА2.) ГЛАГОЛИЦА3.) МАКЕДОНИЦА (то е кирилица омешана со латинички букве, као " j" например)
17
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз искам държава като БЮРМ да влиза в ЕС
16
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония - земя на шизофреници.
15
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 15:Ако се изкорени тази политика - то няма да останат "македонци"! :D Или както някой беше казал: ако се изкъпят "македонците", ще излезнат чисти Българи! :D Ох, толкова са смешни горкичките ни сънародници с промити мозъци! :D
14
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Адам и *** и те ли са били макета?
13
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ех ,Луно,Луно, земьо македонска!
12
2
 
11
 
! Отговори
DARK преди 11 години
Абе оти не идеме на един курс по македонски тука всите де сме че тука у шопско май не го приказваме много правилно :D
11
5
 
15
 
! Отговори
Дон Дон преди 11 години
Най-лошото е, че така наречените македонски историци и изследователи, смесвайки истината с техните измишльотини забъркват такива смехотворни каши, с които омазват евентуалните пътища за разкриване на историческата истина. Така никой уважаващ се историк не би се захванал да проучва и фактите, които визират македонците. А действително има данни, че глаголицата е много древна писменост и братята не са я измислили те, само са превели християнските книги на нея. Само заменят българска с македонска :)
10
4
 
15
 
! Отговори
FYROMSKI пишки преди 11 години
Гърците викат че ако *** беше цигулка щяха да свирят и FYROMAUSEDONTSITE!
9
3
 
30
 
! Отговори
DARK преди 11 години
След смеха ми през сълзи за съжаление само мога да изпитам съжаление към нашите сънародници там що смеят да се нарекат Българи и най - вече към тез що се назовават Македонци.
8
3
 
35
 
! Отговори
DS преди 11 години
Star Wars Episode 7: Macedonia take over the galaxy! - Преди мн мн години в една далечна галактичка, великата македонска империя сломила джедаите и покорила вселената. Нужни били обединените сили на раси от всичките и краища за да разбият македонското господство. Великият владетел Александър Вейдаров, роден в Татоинише близо до голямата охридска маглявина бил прокуден с част от оцелелите макета на далечна планета наречена земя. Така започнало македонското господство на родната ни планетка!... FACEPALM
7
0
 
42
 
! Отговори
Торанага преди 11 години
Не разбрахте ли, че "трупат трафик" с тия статии? Те поради тая причина ги публикуват, за да може недоволният "Ванчо" да се напсува хубаво, и да се получат 23466 коментара. Не коментирайте такива статии и вижте колко още ще ги пускат.
6
8
 
60
 
! Отговори
Бургас преди 11 години
абе какво ни занимавате само с тез македонски *** винаги?!заради тези *** македонците сме изгубили Беломорска Тракия!! и какво получихме от тях?? политически убийства,разпад на държавноста и най-важното загуби на изконно български земи!затова само трепане на македонците,дано шиптърите ги довършат,македонска ***!!!