Хиляди румънци протестираха срещу проект за добив на злато

Предвижда се използването на голямо количество цианид
2 сеп 2013 07:31, Елка Василева
20
Хиляди румънци протестираха срещу проект за добив на злато
Хиляди румънци протестираха срещу проект за добив на злато. Снимка: Reuters

Няколко хиляди души протестираха вчера в Румъния срещу канадски проект за добив на злато в северозападната част на страната, който предвижда използването на голямо количество цианид, предаде Франс прес.

В Букурещ над 3 хиляди демонстранти преминаха през центъра на града до сградата на правителството, пред която скандираха лозунги срещу плана. След това те блокираха движението по основния булевард в румънската столица.

Аналогични протести се проведоха в още няколко румънски града. Хиляда души се събраха в Клуж и стотици - в Тимишоара, Алба Юлия и Яш.

Демонстрантите разкритикуваха политиците, както от управляващото мнозинство, така и от опозицията, които обвиниха, че съдействат за спорния от екологична гледна точка проект въпреки недоволството на населението.

"Тази мина ще съсипе един много хубав район, където би могло да се развива туризъм", каза една от участничките в протеста.

Очаква се левоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта да внесе в парламента законопроект, според който проектът на канадската компания Гейбриъл Рисърсис (Gabriel Resources) за добив на злато в село Рошия Монтана, в Трансилвания, е от "изключителен национален интерес".

"За първи път проектозакон (в Румъния) е написан само за една компания", отбеляза един от демонстрантите.

Докато бе в опозиция, управляващата сега левоцентристка коалиция обеща да блокира този проект, както и проучванията за шистов газ. След като дойде на власт обаче, тя разреши на американската компания Шеврон (Chevron) да започне за шистов газ и обяви златната мина в Рошия Монтана за национален приоритет.

Гейбриъл Рисърсис има амбициозни планове да разработи край румънското село най-голямата златна мина в Европа. Канадската компания предвижда да добие 300 тона злато и 1600 тона сребро. Тя обещава 900 нови работни места по време на експлоатационния период, който ще продължи 16 години, както и големи икономически придобивки за региона.

Проектът обаче би довел до унищожаването на четири планини около Рошия Монтана и би увредил част от уникални минни галерии. Канадската компания освен това планира да използва средно по 12 хиляди тона цианид годишно.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 10 години
"Кифлата" пак ще си получи обеците, защото Бг добива злато и го изнася всичкото на тонове но не получава НИЩО в замяна! Бг е добивала злато по-дълго от всяка цивилизация в Европа и сама си го е обработвала. "Кифлите ще си получат обеците, но българите ще ходят с праздни джобове, заради умници като тебе - разбрали недоразбрали, учили недоучили, припяващи като *** и се мислят за голяма работа!
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Децата да гълтат отрови, за да може някоя кифла да получи нови обеци за поредната добре направена ***. Айде да си го заврете златото където слънце не ви огрява.
15
2
 
4
 
! Отговори
До gosho 4 преди 10 години
Да имаш злато в задния си двор и да не разбираш че е твое - ето това е селяндурщина!Фразата ти ".. бил казал, че ще делят златцето на калпак" е илюстрация на тази селяндурщина, твойта и на тези които са ти наслагали плюсовете.Колкото до "арсеновите езера" с които са ви промили мозъците - има чисти производства, макар и малко по-скъпи, прилагат се масово в свeтa. Рудата ни, за сведение, заминава в суров вид в Африка и там един Господ знае колко злато вадят от нея, ние научаваме последни.
14
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
RYMUNCITE SA PO UMNI OT NAS.NIE SI DADOXME ZLATOTO.V ZAMQNA NI OSTAVAT SAMO OTROVITE I TLYSTUTE KOMISIONNI KOITO VZEXA NQKOI POLITICI.NIKOGA NQMA DA SE OPRAVIM.
13
2
 
7
 
! Отговори
varg преди 10 години
България подкрепя Румъния.
12
2
 
5
 
! Отговори
били преди 10 години
Браво на румънците , поне проявяват характер по отношение на концесионната политика ,но за съжаление няма да могат да спрат канадците да засмучат и техните богатства. Явно единственният начин да се разкарат е съботирането на мините индиректно , както направиха гърците в техните ''канадски мини''.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ееей няма гърци, няма румънци, ние сме най-заспали!!! Нас хем ни тровят с цианид, хем държавата получава само 1,4% от златото!
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От добива на шистов газ няма да пострада само Румъния, а и ние, защото до колкото знам става дума за северна Добруджа, доста близо до нашата граница. Отровата не признава граници, за да си стои само в Румъния.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румънците поне протестират. Сега дали ще се споразумеят на 0,75 или на 7% концесионна такса е все тая, прецакан все е народа. А пък ако и добив на шистов газ им набутат - Румъния отиде та се невидя. Та ако ще ни тровят милиардите на година поне да си остават в държавата, а не да се подаряват срещу 30 сребърника на чужди печалбари.
8
3
 
6
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До художникаТо у нас ,,демократа'' и ,, икономист'' ,ваньо *** го разреши . Но ти явно не си бил роден за да помниш или *** е социалист ?
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
днес.бг както винаги послъгва със заглавията. протеста е главно против шистовия газ, а златото искат да си го добиват сами. не че някой ги чува ама поне се опитват да си запазят здравето. между другото всички окупирани от щатите страни са на това положение, и ние също. а продажните политици си взимат 30 сребърника иначе че ги бутат. демокрация, независимост и т.н.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За съжаление родните политици яхват загатнатите проблеми и накрая успешно стават подажници.
5
9
 
7
 
! Отговори
художника преди 10 години
Това е цената, която хората плащат, когато изберат на власт социалистите!
4
5
 
32
 
! Отговори
gosho преди 10 години
Типично поведение на *** "четящи" днес.бе.ге. Румънците протестират СРЕЩУ златодобива бълващ цианиди, нашите "предприемачи" крещят ЗА.Щото разбираш ли волен ибрика им бил казал, че ще делят златцето на калпак.Ама ако ви питам - искате ли арсенови езерца пред къщите ви, всички ще дадете на заден, нали.Жалка родна картинка...
3
10
 
28
 
! Отговори
Do съвсем случаен преди 10 години
Така е. Но в БГ са успяли да внушат абсурдната идея че е изгодно да си даваш 100% от ресурсите срещу заплати за работниците и 0.75% концесионна такса!!! Единственият политик, Волен Сидеров, който се опитва да обясни на хората как функционира света се обявява за луд. В Африка например, държавата участва с 40-70% (според риска) в печалбата, защото ресурса е неин! + концесията (такса). Челопеч например (няма никакъв риск доказан добив) как се оказа 100% собственост на канадска фирма! Срещу каквo?
2
23
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Много е просто, няма такава! Вие домати не може да отгледате като хората, да не говорим за технологии...ха, ха, ха.
1
3
 
34
 
! Отговори
съвсем случаен преди 10 години
Ето един повод и ние да протестираме срещу същия проблем. Защо България не се заеме с добива на злато от своята територия с участието на българска фирма? Защо трябва чужда фирма да прави това???? Защо? Всички знаем защо - заради комисионни.