Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"

Дачич: Не може така в модерна Европа
Обновена: 25 окт 2013 17:37 | 25 окт 2013 17:30, Елка Василева
143
Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Заявеното от турския премиер Реджеп Ердоган, че Турция е Косово и Косово е Турция, предизвика острата реакция на Белград. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че изявлението на Ердоган е директна провокация срещу Сърбия, предаде РТС.

„Турция е Косово и Косово е Турция“, заяви в сряда турският премиер Ердоган при посещението си в косовския град Призрен. Косово е моята втора страна, каза Ердоган пред няколко десетки хиляди души.

В реч на митинг, в който участва заедно с премиера на Албания Еди Рама и премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер заяви: „Скъпи братя и сестри, имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, че Турция е Косово и Косово е Турция. Ние сме толкова близки, че дори авторът на турския химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ“.

Сръбският премиер Дачич съобщи, че външното министерство в Белград ще предприеме съответните стъпки.

„Не за първи път има подобни изявления и подобно нещо не бива да се случва. Очевидно е, че има изказвания, които не съответстват на изразеното желание от страна на Турция да развива добри отношения със Сърбия“, каза Дачич.

Той посочи, че с такива изявления не може да се изгражда нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич каза, че се оказва, че е нормално и възможно в рамките на предизборната кампания за местните избори в Косово /3 ноември/ турският премиер Ердоган да каже, че Косово е Турция, а не е нормално и допустимо „ние да кажем, че Косово е Сърбия“.

„Не може така в една модерна Европа. Може би може в някои други системи, но що се отнася до нас, това не е възможно“, каза Дачич.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич пък поиска незабавно извинение от турския премиер Ердоган, пише на сайта си „Вечерне новости“.

„Смятам, че това изявление е голям скандал и искам незабавно извинение от Турция и нейния премиер Ердоган“, каза Вучич.

По думите му Ердоган много добре знае, че „Косово не е турско още от балканските войни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
14
 
28
 
! Отговори
историк преди 10 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
107
4
 
17
 
! Отговори
националист преди 10 години
Гледайте филма "Тежестта на оковите" специално за Косово и ще видите истината и как днес Косовци си искат Тито и Сърбия.Днес Косово е една Американска база и каквото нареди Америка това става
106
21
 
7
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 10 години
До Анонименкато сте толкова умни зъщо сте толкова бедни!?
105
7
 
16
 
! Отговори
Мухабед Шейтан преди 10 години
Господа потурнак-читаци,не дойде ли време да ходите да се навеждате?
104
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA JIVEE VELIKA TURCIQ
103
5
 
21
 
! Отговори
Чиба-106 HASAN GUV преди 10 години
Бегом,Марш обратно в твоя любим осман анаватан *** гнусен ориенталски аналдолен нерез.
102
7
 
17
 
! Отговори
DENI преди 10 години
TURCITE SA MRYSNO TYPO PYRVOBITNO PLEME,KOETO IZOB6TO NQMA MQSTO V EVROPA.MQSTOTO IM E V AZIQ KYDETO VINAGI SA BILI I 6TE BYDAT TO E QSNO.NQMA V EVROPA PO GROZNI TYPI MRYSNI I MYRZELIVI OT TQX.JENITE IM SA TOLUPI MAZNI GADNI KRIVOKRAKI KRIVOZYBI I GROZNI KATO SMYRTTA MUXAXA
101
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
EI XASAN GUIVENDIISKI DA GO NA6IBAM NA JENKA TI V USTATA.MRYSNEN MIRIZLIV ZADNIK SI TI ***
100
9
 
7
 
! Отговори
LAST OTTOMAN^S преди 10 години
ha poznayte koya e nay golamata ekonomika na balkanite.......a koyi sa nay bednite..............................................................
99
24
 
6
 
! Отговори
HASAN GUVEN преди 10 години
абе трето качество паплачи.колкото и да плянпате сте само на приказки!голяма работа с кого сте или кого подкрепяте!факта е че никой не ва има за пет стотинки! ФАКТА Е ЧЕ ЕРДОГАН ИЗЛЕЗЕ И ГО КАЗА ТОВА ПРЕД ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ХОРА И ПРЕД ЦЯЛА ЕВРОПА И СВЕТА!КАЖЕТЕ МИ НЯКОЙ ОТ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ МОЖА ЛИ ДА ВЪЗРАЗИ!? ТЮРКИТЕ ТРАГНАХА ДА СИ ВРЪЩАТ ОБРАТНО ЗЕМИТЕ НА ДЕДИТЕ СИ И ЩЕ ГО НАПРАВЯТ!ФАКТИТЕ ТОВА ПОКАЗВАТ! ХАЙДЕ РОДАЛЖАВАЙТЕ ДА РЕВЕТЕ И ЗА ЕДНО НА ОПАШКА ЗА ФЕСОВЕ ДО КАТО Е ЕФТИНО КУПУВАЙТЕ СИ ЧЕ
98
5
 
7
 
! Отговори
до 999* преди 10 години
DOMUZ, DOMUZ, пак си се появил за да плещиш поредните си глупости !!!
97
8
 
20
 
! Отговори
До 999* - продълж. преди 10 години
Аз съм с братята - сърби! Достоен народ, който на Косово поле щеше да пръсне османлиите, ако не беше се намесила случайността! Е, в историята често сме съперничили, били сме се, но това става и между братя! А турчинът е завоевател, поробител! Косово е сръбско, Ердоган да се гледа задния двор, че там пуши! Живео Србиjа! Да живее БЪЛГАРИЯ!
96
5
 
20
 
! Отговори
До 999* преди 10 години
До 999*Такива като теб трявва да бъдат издирвани, намирани и публично **ани! Не си ври мръсната *** в НАШАТА история! Тъкмо започваме да забравяме и да прощаваме злините, които сте донесли на света и хоп, излиза нещо смръдливо и ни припомня! Затова всички ви мразят: и ние, и сърби, и арменци, грузинци, гърци, сирийци, румънци! Вие не сте дали нищо на света, само сте го грабили, клали и злочестили! Историята ви е низ от зверства. Къде ви е науката, поезията, музиката, въобще изкуствата?
95
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
турция трябва да се извини за извършеня геноцид над балканските народи,кюрди и арменци.Аналдолния ориенталски башбакан лицемер и мерзавец,да посети Батак,Перущица,Стара Загора и на колене да поиска прошка за кланетата на невинни деца,жени и старци.
94
6
 
18
 
! Отговори
Пфуй! преди 10 години
Само в ***, дори и на националния празник 3-ти март-освобождението от турско робство, потурнаците вместо трибагреника безнаказано развяват кармазъ байрака на поробителя.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименdo 99 kajimi kato znae6 mnogo za6to go obesili Levski?otgovori
92
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам Левски от кой е бил предаден, но знам от кой е бил обесен и защо.
91
2
 
13
 
! Отговори
DDR преди 10 години
До 999*Сигурно говориш за ресторантите около Цариброд (Димитровград) - ами съвсем нормално е. Турските тираджии и гастарбайтери спират да почиват там и те предимно правят оборота.В Румъния към Турну Северин пък има паркинг с ресторант и там се веят няколко български знамена и меню на български - там главните клиенти са българските тираджии,Та така - просто бизнес.
90
2
 
7
 
! Отговори
sosed преди 10 години
До АнонименBratska podrska od Makedonija za tvojata ideja.
89
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-долу имаше найкой идея да основем на Балканите Християнски съюз.Май ще трябва да се замислим,защото живота от ден на ден показва коклко по9нагли стават тия в Турция,Албания и Косово.Изглежда идва ден за бой по трътките на такива като този радикален ислямист Ердоган.Подкрепяме ви братя сърби.Трябва ни истински Християнски съюз.