Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"

Дачич: Не може така в модерна Европа
Обновена: 25 окт 2013 17:37 | 25 окт 2013 17:30, Елка Василева
143
Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Заявеното от турския премиер Реджеп Ердоган, че Турция е Косово и Косово е Турция, предизвика острата реакция на Белград. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че изявлението на Ердоган е директна провокация срещу Сърбия, предаде РТС.

„Турция е Косово и Косово е Турция“, заяви в сряда турският премиер Ердоган при посещението си в косовския град Призрен. Косово е моята втора страна, каза Ердоган пред няколко десетки хиляди души.

В реч на митинг, в който участва заедно с премиера на Албания Еди Рама и премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер заяви: „Скъпи братя и сестри, имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, че Турция е Косово и Косово е Турция. Ние сме толкова близки, че дори авторът на турския химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ“.

Сръбският премиер Дачич съобщи, че външното министерство в Белград ще предприеме съответните стъпки.

„Не за първи път има подобни изявления и подобно нещо не бива да се случва. Очевидно е, че има изказвания, които не съответстват на изразеното желание от страна на Турция да развива добри отношения със Сърбия“, каза Дачич.

Той посочи, че с такива изявления не може да се изгражда нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич каза, че се оказва, че е нормално и възможно в рамките на предизборната кампания за местните избори в Косово /3 ноември/ турският премиер Ердоган да каже, че Косово е Турция, а не е нормално и допустимо „ние да кажем, че Косово е Сърбия“.

„Не може така в една модерна Европа. Може би може в някои други системи, но що се отнася до нас, това не е възможно“, каза Дачич.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич пък поиска незабавно извинение от турския премиер Ердоган, пише на сайта си „Вечерне новости“.

„Смятам, че това изявление е голям скандал и искам незабавно извинение от Турция и нейния премиер Ердоган“, каза Вучич.

По думите му Ердоган много добре знае, че „Косово не е турско още от балканските войни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 10 години
Ами да се нареждаме в редица след Македония и на на нас да ни обрежат кожата тогава.Да направят сюнет а после и ми.ет.
47
7
 
37
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 43Сърбите не са стока ли? Зависи как го гледаш. Те са си по шовинисти и от франсетата, но нас българите ни имат и за братя, за разлика от македонците. Минавал съм през Сърбия- сръбските митничари не са ни правили проблеми , даже с усмивка и настроение подхождат като разберат, че сме българи за разлика от унгарските митничари- няма по-долен мръсен народ в цяла Европа от унгарците!
46
3
 
28
 
! Отговори
РЕАЛИСТ @@@@@@@@@@@@ преди 10 години
Уж сме 21 век, уж Света след втората световна война си е взел поука, уж онзи стремеж за разграбване, за величие , за империализъм отдавна трябваше да е отминал....Нищо подобно! Света след 2000 години си е един и същ! Сега има по-модерни играчки, но същността на хората си остана същата - алчни, злобни, завистливи, подли, стремящи се към властта, към господството над другия.... Човека не уважава човека!И още едно нещо от мен - пикая ви на всички религии, щом те водят войни след себе си!
45
8
 
31
 
! Отговори
DCZ преди 10 години
За разлика от нас, сърбите са народ и защитават своето.
44
44
 
14
 
! Отговори
Атанас Янев преди 10 години
Турците са наши приятели и биологични братя.Имаме обща история и традиции с тях.Те са ни много по-билзки и по ги обичаме от руснаци, сърби и т.н.
43
6
 
29
 
! Отговори
Христо Ботьов преди 10 години
До Петолъчка в сърцетоКак бе вуйче, тука е пълно с гнусове, дето викат, че Русия ни била по-голем враг от Турция и било по-добре да не била ни освобождавала?!!! Пълно е със седесари, десни и евроатлантици в бегето, дето предпочитат да сме турска провинция, отколкото да сме приятели с руснаци, сърби или гърци!Този народ си избра президент, който мрази Русия и ходи в Турция като във втората си родина - така каза в официална реч в Турция съвсем наскоро!Сърби, гърци и власи да, ама ние...?!
42
6
 
42
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
Със сърби, византийци, власи и макета може да живеем нормално и да се разбираме като хора, макар и трудно. Обаче с чалмалия с чибук и техните черни женски, дето ходят забрадени като пингвини, как да живее човек нормално??? Не се радвайте на нещастието на сърбите и не ги хулете, а ги подкрепяйте, когато става въпрос да се дава отпор на пълзящата ислямизация на балканите!
41
18
 
6
 
! Отговори
arm преди 10 години
Има ли по-големи *** от вас бе ***???
40
8
 
33
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
На всички българи искам да кажа ПОДКРЕПЯЙТЕ НАШИТЕ ПРАВОСЛАВНИ БРАТЯ СЛАВЯНИ - СЪРБИТЕ! Знам, че не са стока и имаме много спорове с тях, но СРЕЩУ ПЪЛЗЯЩАТА ИСЛЯМИЗАЦИЯ ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ НА БАЛКАНИТЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ЕДИННИ - българи, сърби, румънци и фиромци (да ме прощават макетата). Спомнете си как ни завладя Османската империя преди 7 века - насъска православните един срещу друг. И сега пак ни насъсква, и глупаците се връзват! Със сърбин, византиец и влах можем да живеем заедно, макар и трудно
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гочо, прощавай! *** е тоя под тебе, ти си написал нещо с което съм напълно съгласен,но Гурчо е много подъл и двуличен *** и разбърка номерацията.
38
9
 
39
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
Днес Косово е Турция, утре Северна Тракия и Лудогорието ще станат "Турция"... Жална ни майка с това НАТО и с тоя Евр(оп)ейски съюз. Само братушките могат да гарантират нашата независимост и нормално икономическо развитие. Демократите за 24 години ги видяхме какво направиха - едно голямо нищо. А *** като чуят "Русия" и се изхождат по два-три пъти в потурите, те затова са им толкова широки, да има място по три пъти да се изходят и пак да тичат :)
37
3
 
7
 
! Отговори
BOI преди 10 години
,,ALAX,, E PROMIL MOZAKA NA ,,ERDOGAN,,....Nema brate proshka .,,ALAX,,NE PROSTAVA,,vai.vai.vai................
36
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Един дол дренки са и турци и сърби.
35
2
 
1
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
Днес
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 34ХАХАХАХАХАХАХА! ***!
33
5
 
22
 
! Отговори
Гочо преди 10 години
Сега остава да чуем "България е Турция и Турция е България".няма да е изненада.Те още си мислят,че са Османската империя.
32
28
 
8
 
! Отговори
do 33 преди 10 години
Ей ***, няма да говориш против Бойко защото той е истински Патриот и Българин а не продажник като Сидер Ага!*** все Бойко им в устата.Мачкай Бойко! Само ГЕРБ! ПОБЕДА!
31
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Друже Драчич, може, може! Хамерика нападна Сърбия заради Турция...не заради албанците! Турция отхапа половин Кипър от Гърция... Турция се готви да отхапе и половината от България, а наш Бойко им вика- буйрунус!
30
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърбите да забравят Косово. Косово е албанско. После идва ред на Македония.
29
5
 
15
 
! Отговори
изненада? преди 10 години
В българските политически среди пък нямаше никакава реакция когато Младенов заяви,че "Нападение над Израел е атака над България"заглавие в Стандарт.Разбира се само Сидеров го спомена ,но той е смятан за лидер на опасна партия.World Jewish Congress'Dangerous far-right party regains political strength in Bulgaria".Господин Дачич,още ли не сте разбрал,че САМО ТАКА може в МОДЕРНА ЕВРОПА.