Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"

Дачич: Не може така в модерна Европа
Обновена: 25 окт 2013 17:37 | 25 окт 2013 17:30, Елка Василева
143
Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Заявеното от турския премиер Реджеп Ердоган, че Турция е Косово и Косово е Турция, предизвика острата реакция на Белград. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че изявлението на Ердоган е директна провокация срещу Сърбия, предаде РТС.

„Турция е Косово и Косово е Турция“, заяви в сряда турският премиер Ердоган при посещението си в косовския град Призрен. Косово е моята втора страна, каза Ердоган пред няколко десетки хиляди души.

В реч на митинг, в който участва заедно с премиера на Албания Еди Рама и премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер заяви: „Скъпи братя и сестри, имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, че Турция е Косово и Косово е Турция. Ние сме толкова близки, че дори авторът на турския химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ“.

Сръбският премиер Дачич съобщи, че външното министерство в Белград ще предприеме съответните стъпки.

„Не за първи път има подобни изявления и подобно нещо не бива да се случва. Очевидно е, че има изказвания, които не съответстват на изразеното желание от страна на Турция да развива добри отношения със Сърбия“, каза Дачич.

Той посочи, че с такива изявления не може да се изгражда нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич каза, че се оказва, че е нормално и възможно в рамките на предизборната кампания за местните избори в Косово /3 ноември/ турският премиер Ердоган да каже, че Косово е Турция, а не е нормално и допустимо „ние да кажем, че Косово е Сърбия“.

„Не може така в една модерна Европа. Може би може в някои други системи, но що се отнася до нас, това не е възможно“, каза Дачич.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич пък поиска незабавно извинение от турския премиер Ердоган, пише на сайта си „Вечерне новости“.

„Смятам, че това изявление е голям скандал и искам незабавно извинение от Турция и нейния премиер Ердоган“, каза Вучич.

По думите му Ердоган много добре знае, че „Косово не е турско още от балканските войни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
31
 
10
 
! Отговори
Лорд Джон преди 10 години
Чета коментарите и все повече се убеждавам, че българите с тяхното примитивно националистическо мислене не са за ЕС и нямат нищо общо с европейските ценности.
67
2
 
14
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
пророчицата не е дала точен времеви отрязък, когато тези катастрофални събития ще станат факт, но била категорична, че това ще се случи, когато България е вече пълноправен член на Европейския съюз: Тука е много интересно това нейно предсказание, че тя казва когато ние влезем в Европа, тогава ще стане това отцепване, и Европа ще гледа с почуда, и няма да знае как да реагира. Толкова мирно и кротко ще стане всичко това. И тогава, казва, сърбите ще ни протегнат първи ръка. Значи, има логика, защото сърбите изживяха някакви подобни процеси.
66
2
 
9
 
! Отговори
qwerty преди 10 години
Едно от най-страшните пророчества на Слава Севрюкова е изречено пред ограничен кръг хора през 80-те години .... то гласи, че ще се направи опит части от Североизточна България и Югоизточна България да бъдат откъснати по мирен път в началото на 21-ви век. Леля Слава беше категорична, че тези в Североизточна България няма да успеят, но за онова, което ще се случи в Югоизточна България, казваше буквално следното:Виждам как без пушка ***, по мирен път, ще се отцепят към съседната нам югоизточна съседка. Слава Севрюкова дори не казваше Турция, то е ясно., споделя пред 168 часа изследо
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Братко Атакист, прадядо ми казваше- лошо ама нашо! Колкото и да ни мразят, кръвта на вода не става. С макенцата сме един народ, когато дойде злото- ТЕ ЩЕ СИ СПОМНЯТ КАКВИ СА, СЪЩИТЕ КАТО ДЕДИТЕ СИ- ЧИСТИ БЪЛГАРЕ!
64
3
 
7
 
! Отговори
гост преди 10 години
До Анонименпрез 1885 и 1913 по-малко християни ли сме били?
63
5
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 66Само не намесвай тези *** македонците, че изобщо не искам и да ги чувам!
62
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам България, Македония, Гърция, Сърбия и Румъния да сключат военен ХРИСТИЯНСКИ СЪЮЗ, скоро ще има нужда от него!
61
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ERDOGAN ISLQMISTA NAGAZVA V OPASNI VODI.DA NE ZABRAVQ,4E ZARADI TAQ POLITIKA 6TE VIDI ES PREZ KRIV MAKARON.A NA6ITE DUPEDAVCI DA NE OBRY6TAT GRYB NA SYRBIQ I GYRCIQZA6TOTO SME XRISTIQNI I TRQBVA DA SE PODDYRJAME.UMNATA.4E ISTORIQTA SE POVTARQ NE ISKAME NOVA TURSKA IMPERIQ.AKO SME BILI PO-TYPI I NAZADNI4AVI NQMALO DA SE OSVOBODIM OT TIQ TYPUNGERI DO DNES.KOI NORMALEN 4OVEK MOJE DA JIVEE V REJIM KATO ERDOGANOVIQ.TURCIQ SE TRESE OT PROTESTI SRE6TU TOQ SATRAP.DOLEN ISLQMIST
60
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще разберете най-накрая,че сърбите не са ни врагове,а братя и трябва да имаме железен съюз с тях!
59
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм рус и синеок. Веднъж минавах през Анадола и определено мога да твърдя, че изобщо нямаме нищо общо, истинските турци са си бетер ***, съжалявам, но е така.
58
2
 
24
 
! Отговори
american boy преди 10 години
"Чудесна" новина! На фона на инфилтрирането на радикален ислям в Бг и заливането на нашето православно отечество с " бежанци от Сирия" вече и за слепите е ясно, че целта е ислямската дъга да мине през Турция, България, Косово, Босна и Херцеговина и да стигне до сърцето на Европа, откъдето вече се разклонява на турски анклави в Австрия, Германия и Холандия и арабски такива в Белгия, Франция и Испания, та чак през Ламанша до пакистанските ислямски гета в UK. На улицата братя да спрем БСП и Доган
57
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тюрк е дядо ти мой те деди са родени в македония баба ми казваше за българите бугара т. е.божи хора ,а всички коренни жители в българия са такива божи хора които изповядват християнската философия и нейните ценности .
56
3
 
30
 
! Отговори
ilko преди 10 години
Колко заблудени душици има, които заявяват че сме тюрки, и мислят че турци и тюрки е едно и също. Турски етнос няма, навремето клана на османлиите, поради това че разполага с много злато (крадено) наемат войски от всякакви националности, и заемат територии населявани от различни етноси - гърци, турци, българи , арменци и монголоидни.Този който е готов да се наведе на турците не уважава произхода и историята си.Подкрепям сърбите с искането на извинение
55
2
 
35
 
! Отговори
Сам преди 10 години
Затова Турция препраща бежанците тук .за да може един ден като в Троя -със троянския кон ,отвътре да ни предадат.Просто Турция стяга обръча около Балканите- заобиколени сме от Косово Албания и сега и тези бежанци.Не напразно турския министър с ехидна усмивка заяви че България е махала на Турция
54
7
 
19
 
! Отговори
До антрополог преди 10 години
Кои ние бе калмук?! каде ги видя тия тюрки? 80.000 българи които са дошли по нашите земи на фона на милионите траки и стотиците хиляди славяни?! По скоро сме римляни от колкото тюрки! Ай сиктир
53
45
 
13
 
! Отговори
антрополог преди 10 години
Ние българите сме си тюрки, нищо славянско няма в нас.
52
5
 
29
 
! Отговори
Рамазан преди 10 години
Само *** сладко си чопли носа и люпи слънчогледа пред телевизора, като гледа поредния турски сериал и слуша новините на турски език.
51
31
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
До Петолъчкатаабе пич вие помежду си не се понасяте какво ми бръщолевиш глупости за гърци сърби :)Освен това генетично българите сте си тюркско семе и нямате нищо общо с руснаци и сърби..ама комунистите все нещо ги тегли към Русия.
50
30
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Българи глупацииииииииииии чудя се направо на ЕС как допусна една тоалетна като България да влезе и да мърсува в Европа........това е най голяамата грешка на запада. България трябва да бъде заличена от картата на света...тази страна не тряба да съществува.
49
7
 
32
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
ТОВА ВИ ЧАКА И ВАС! Като си продадете земята на чужденците. Богатите албанци по същия начин изкупуваха земите на бедните сърби в Косово през 80-те години на 20 век. А накрая им дъхнаха под опашката и ги изметоха от Косово. Ако не искате един ден да се лее кръв и ябанджии да ви избиват като кучета в собствената ви страна, НЕ ПРОДАВАЙТЕ ЗЕМЯТА СИ НА ЧУЖДЕНЦИТЕ! После ще бъдете трепани в собствената си страна!