Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"

Дачич: Не може така в модерна Европа
Обновена: 25 окт 2013 17:37 | 25 окт 2013 17:30, Елка Василева
143
Сърбия скочи заради "Турция е Косово и Косово е Турция"
Ивица Дачич. Снимка: Reuters

Заявеното от турския премиер Реджеп Ердоган, че Турция е Косово и Косово е Турция, предизвика острата реакция на Белград. Сръбският премиер Ивица Дачич каза, че изявлението на Ердоган е директна провокация срещу Сърбия, предаде РТС.

„Турция е Косово и Косово е Турция“, заяви в сряда турският премиер Ердоган при посещението си в косовския град Призрен. Косово е моята втора страна, каза Ердоган пред няколко десетки хиляди души.

В реч на митинг, в който участва заедно с премиера на Албания Еди Рама и премиера на Косово Хашим Тачи, турският премиер заяви: „Скъпи братя и сестри, имаме обща история на културата и цивилизацията. Не забравяйте, че Турция е Косово и Косово е Турция. Ние сме толкова близки, че дори авторът на турския химн Мехмет Акиф Ерсой е от Косово, от Печ“.

Сръбският премиер Дачич съобщи, че външното министерство в Белград ще предприеме съответните стъпки.

„Не за първи път има подобни изявления и подобно нещо не бива да се случва. Очевидно е, че има изказвания, които не съответстват на изразеното желание от страна на Турция да развива добри отношения със Сърбия“, каза Дачич.

Той посочи, че с такива изявления не може да се изгражда нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Дачич каза, че се оказва, че е нормално и възможно в рамките на предизборната кампания за местните избори в Косово /3 ноември/ турският премиер Ердоган да каже, че Косово е Турция, а не е нормално и допустимо „ние да кажем, че Косово е Сърбия“.

„Не може така в една модерна Европа. Може би може в някои други системи, но що се отнася до нас, това не е възможно“, каза Дачич.

Първият вицепремиер на Сърбия Александър Вучич пък поиска незабавно извинение от турския премиер Ердоган, пише на сайта си „Вечерне новости“.

„Смятам, че това изявление е голям скандал и искам незабавно извинение от Турция и нейния премиер Ердоган“, каза Вучич.

По думите му Ердоган много добре знае, че „Косово не е турско още от балканските войни“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
48
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Жалко, че албанците са се пречупили и са приели исляма. Турците и албанците са се колили много. Националният герой на Албания е колил страшно много турци, но тогава все още албанците са били християни. После приемайки насилствено исляма, албанците много се променят и стават едни кръвожадни зверове, като турците. Албанци помнете, че вие бяхте наши (християни).
27
3
 
13
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До 25Много си наивен. И ти ли се хвана на примитивната въдица, която си спретнаха Доган и Ердоган, че уж не могат да се понасят един друг.
26
1
 
7
 
! Отговори
гост преди 10 години
Г-н Дачич, не е вярно че не може. А ако не вярваш ела у България и ще видиш, че може!!!
25
7
 
42
 
! Отговори
Димов преди 10 години
Да знаете , ако ще емигрирате в Западна Европа , сърбин ще ви помогне , българин не !
24
4
 
19
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 17Тъпан умрял, точно пък Доган не го бръсне Ердоган за слива. Не го има за жив! На този фанатичен *** партньорите му от България са герберастките ***, като започнеш от Тиквата и минеш през Цецко ***. Волен ли ходи на партийните събирания организирани от Ердоган или Цецко и група герберасти бяха поканени от тоя ***?
23
3
 
6
 
! Отговори
приятел преди 10 години
Бил приел позицията на г-н Дачич,но ме смущават Западните покрайнини. Все едно , че чувам призив , като "???Цариброд е Сърбия,Сърбия е Цариброд"???
22
10
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 19Я кажи какво прави Атака? Как Атака помага на ДПС??? По какъв начин? Дай ми пример, че нещо гледам наизуст простотии съчиняваш.
21
6
 
12
 
! Отговори
СЛАВА преди 10 години
СРБСКО ДО ТОКИО !
20
19
 
5
 
! Отговори
SHQIPERIA E MADHE преди 10 години
Когато сърбите са идвали в косово те са били диви варварски племена.Старото население на косово е било дарданско-илирско .На сръбските варвари би им препоръчил да идват в Република Косово и да кажат че е Сърбия.Ако им стиска естествено.Поздрави от третата албанска страна на Балканите-Република Илирида/Македония.От албанец работил в България
19
2
 
27
 
! Отговори
girl преди 10 години
Но за мен е по-интересно, дали на Косово и косоварци им харесва да им казват че е/са Турция, а не Косово???????
18
10
 
24
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До АтакистА вашата партия какво прави с ДПС ?Не им ли помага да си прокарват политиката ?Доган го каза открито ,Ахмед Башев открито иска не само Гърмен , но цяла България .Къде беше Атака ,уж националисти,кого подкрепяте в парламента?Крайно време и да забравим за партии и цветове.И дано да се появи в скоро време истински държавник,българин,който да постави нашите интереси на първо място.
17
5
 
32
 
! Отговори
girl преди 10 години
До Анонимен 13не може подобни изказвания да се толерират. Косово е държава, факт! Не може някакъв си от някъде да идва, в случая от Турция, и да казва вие не сте държавата Косово, вие сте Турция. Това на коя държава може да се хареса? Намирам поведението на ердоган за архаично и тесногръдо, на границата на религиозен фанатизъм
16
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АтакистVolen Sideroglu e asker na Dogan atakist smotan,prodade mayka Bulgaria na bashibozuka
15
16
 
4
 
! Отговори
SHQIPERIA E MADHE преди 10 години
Когато сърбите са идвали в косово те са били диви варварски племена.Старото население на косово е било дарданско-илирско .На сръбските варвари би им препоръчил да идват в Република Косово и да кажат че е Сърбия.Ако им стиска естествено.Поздрави от третата албанска страна на Балканите-Реоублика Илирида/Македония.От албанец работил в България
14
11
 
25
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Герберастките *** Цвета Караянчева и Цветан Цветанов ги има заснети на партиен конгрес на Ердоган!Преди това вожда им Тиквата беше на държавно посещение поканен от този фанатичен *** Ердоган и поздравяваше турската армия с: "Мараба Аскер"!Ето ги ***, които искат да предадат България! Това са ***, които искат *** Ердоган да осъществи своята мечта- да прокара Пантюркистката дъга започваща от Косово-през Македония и минаваща през нашите Родопи за да стигне до Босфора!
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da4i4 az puk kazvam 4e zapadnite pokraynini sa izkonna balgarska zemq
12
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Sarbiya da ne si misli 4e kosovo e tqhna ,tq nikoga ne e bila i nqma da bade trqbva da go vazprieme ve4e leka poleka
11
8
 
40
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Оня мустакатия си мечтае за османска империя, с каква модерна Европа го свързваш бе Дачич? :D
10
3
 
19
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
След МноготРайна не си струва нищо повече да се коментира!!!Това изчерпва всичко,в основатА на което стои ЕДНО,ЕДИНСТВЕНО НЕЩО И ТО Е ЦЕЛОКУПНИЯТ ОВЧЕДУШЕН БУЛГАРИСТАНСКИ ".НАРОД".
9
8
 
9
 
! Отговори
Простак преди 10 години
Тез пък кво се карат за всеки е ясно че Косово както и целия свят е Македония точка !!!