Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!

От Скопие смятат, че по политически причини си присвояваме Св. Климент Охридски
Обновена: 18 дек 2013 09:46 | 17 дек 2013 11:55, Елка Василева
186
Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!
Средновековна икона на Свети Климент Охридски. Снимка: архив, Булфото

Културните основи на България са създадени под влияние на македонската средновековна култура. В това иска да ни убеди текст на Александър Станковски, публикуван в македонския „Утрински весник“.

„Само в Македония и частично в България, чийто културен фундамент е създаден под влиянието на македонската средновековна култура, култът и значението на Свети Климент Охридски все още присъстват силно“, пише авторът, който обаче обяснява, че „може би политическите претенции към територията на Македония и македонския народ са засилили и институционализирали лика и делото на Свети Климент Охридски сред българите“.

„Тъй като няма друга личност от онова време, която с просветителските си габарити да конкурира личността на Свети Климент Охридски, е ясно защо българската наука и култура, които поставят корените си в Средновековието – по времето, когато е работил този всеславянски просветител, настояват за присъединяване на Светиклиментовата традиция в своя културен и държавен генезис“, продължава обяснението си авторът.

Той освен това изразява недоумение защо в Източната римска империя територията на древна Македония се е казвала България, а територията на Тракия или днешна България била наричана Македония.

Авторът се възмущава, че е крайно тенденциозно да се омаловажава и дискредитира значението на македонското културно влияние, което било аналогично на територията и правомощията на Охридската патриаршия /днес Охридска архиепископия – твърди авторът/ в онзи исторически период, когато географският й обхват достигал до Бари на Запад и до Киевската Рус на изток.

Никъде в текста в македонския вестник обаче не се казва, че Свети Климент Охридски  като един от учениците на Св. св. Кирил и Методий е изпратен от българския цар Борис I  през 886 г.  в областта Кутмичевица да основе втория главен книжовен център - Охридската книжовна школа, в държавата България освен Преславската книжовна школа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
42
 
5
 
! Отговори
Емилия преди 10 години
Македонците погледнати дори като регеонално определкение се различават значително от българите. Аз съм македонка
66
1
 
13
 
! Отговори
Наум преди 10 години
До културкацелиот свет чека с нетърпение тържественото пускане на японския вентилатор в лунапарка догодиназа радост на холандците основна атракция ще са центурионите по голи кълки и пластмасови сабли, по средата на карнавала ще има истински слонове, множество Маймуни и една Камила
65
1
 
40
 
! Отговори
Annabel Li преди 10 години
Не може ли да се организира МЕЖДУНАРОДЕН арбитраж от историци, които само да гарантират достоверността на историческите документи - надписи от църкви, манастири, стари гръцки хроники,(където Василий II е наречен "***"), заглавия на книги,(сборникът "Български народни песни "на братя Миладинови) архивите на Османската империя и много др. Това ще е достатъчно да се нанесе съкрушителен удар по македонизма.
64
1
 
29
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
МЕЖДУ ДРУГОТО...ИМА И ДРУГО МАКЕДОНСКО БЕЗУМИЕ..ТЕ НЯМАТ ПРЕТЕНЦИЯ КЪМ ЦАР ИВАН ВЛАДИСЛАВ ДА Е МАКЕДОНСКИ ВЛАДЕТЕЛ..НИЩО,ЧЕ Е ПЛЕМЕННИК НА ЦАР САМУИЛ И БРАТОВЧЕД НА УПРАВЛЯВАЛИЯ САМО ОКОЛО ГОДИНА ЦАР ГАВРИЛ - РАДОМИР..НЕЩАТА ВЕЧЕ ПРИЛИЧАТ НА"ДВАМА БРАТЯ БЛИЗНАЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ МАЙКИ":))))))))
63
1
 
47
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Добре, че е Македония, люлката на цивилизацията, че човечеството никога нямаше да еволюира от древния макепитек до модерния хомо-македоникус. Ице Христосовски даде на света християнството, а античния македонец Климент Охридски първи проповядва на старомакедонски език, който останалата част от планетата нарича "български", защото има световен заговор.
62
1
 
29
 
! Отговори
Секирчо и Манарчо преди 10 години
абе вии незнаете ли че следи от македонса култура са открити на венера марс юпитер и тнт даже и на слънцето древните македонци са заселили дори слънцето къде отивате ха ха ха
61
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що е маке все е краднал история :) Това са така да се каже *** в полето на историята-за тях е като желязото за истинските мангота.
60
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и в квартала има един който се мисли за Наполеон, но според мен си измисля.
59
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Развеселиха ме отново! Тъкмо ми беше станало скучно!
58
3
 
3
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
АМИ ТИ НАЛИ СИ БЪЛГАРИН..ОТГОВОРИ?:)
57
0
 
22
 
! Отговори
до 64 преди 10 години
Знам- виж себе си и баща си и майка си и ще имаш за изследване цяло стадо ***
56
36
 
4
 
! Отговори
7 преди 10 години
Някой знаели да каже, що за *** е това българинът?
55
3
 
36
 
! Отговори
културка преди 10 години
Превърнали са си столицата в кичозна циркова площадка. Скопие - Холивуд на Балканите. Сега и колизеум да си построят, защото са измислили кръгът, имат си арка за римейк на Конан Варварина, изкуствено езеро в памет печалната загуба на толкова човешки животи на македонския кораб Титаник (кръстен на Титон Македон), о и да не забравяме Аватар-биографичен филм за древен македонски астронавт, идващ от Луната, която както знаем е свещена македонска територия-построил е пирамидите и е възродил Феникс.
54
1
 
22
 
! Отговори
до макенодоид преди 10 години
Да не забравите да възстановите и Велбъжд Кюстендил в А РФГ та да е личен отбор във Великото Велбъждско кралство, и кой ще е самия крал ако не ти. Благодаря ,че ме разсмя в сивия следобед.
53
1
 
13
 
! Отговори
usa преди 10 години
Maketata sa prosti kato albanski reotan,mai poveche zaslujavat da sa albanci:-)
52
2
 
39
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ГЛУПАВИТЕ МАКЕДОНЦИ ИСКАТ САМУИЛ ЗА СВОЙ ЦАР,НО СТРАННО ЗАЩО НЕ ИСКАТ ЦАРЕТЕ РОМАН, БОРИС II, ПЕТЪР И СИМЕОН ВЕЛИКИ ЗА СВОИ, УПРАВЛЯВАЛИ ПРЕДИ НЕГО:)))))ТАКА СТАВА, КОГАТО СИ ЧЕЛ УЧЕБНИКА ПО ИСТОРИЯ ДО ПОЛОВИНАТА - ДРУГАТА НЕ СЕ ЧЕТЕ В СКОПИЕ..НА АЛБАНСКИ Е:))))))))))))))))
51
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офф, докога ще ни занимавате с тези талибани, които не могат да решат какви са
50
10
 
1
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Да си ги взимат, то голяма любов към тая кирилица, ама никой не споменава, че са ни я набутали за да скъсат последните връзки с истинската ни култура, езика ни както и останалите на кирилица са ужасни и в художествено и в техническо отношение... Определено не са се старали колкото е било нужно като са го мислили...
49
7
 
6
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Смрт!
48
5
 
13
 
! Отговори
bau преди 10 години
На тея няма смисъл изобщо да им се обръща внимание и да им се обяснява каквото и да е. Безнадеждно е. Все едно да убедиш комунист, че Станишката е крадец, а партията им столетница започва като терористична организация и е виновна за избиването на повече хора, отколкото национал-социализмът...Абсурд!