Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!

От Скопие смятат, че по политически причини си присвояваме Св. Климент Охридски
Обновена: 18 дек 2013 09:46 | 17 дек 2013 11:55, Елка Василева
186
Добре че била Македония, та България да си има наука и култура!
Средновековна икона на Свети Климент Охридски. Снимка: архив, Булфото

Културните основи на България са създадени под влияние на македонската средновековна култура. В това иска да ни убеди текст на Александър Станковски, публикуван в македонския „Утрински весник“.

„Само в Македония и частично в България, чийто културен фундамент е създаден под влиянието на македонската средновековна култура, култът и значението на Свети Климент Охридски все още присъстват силно“, пише авторът, който обаче обяснява, че „може би политическите претенции към територията на Македония и македонския народ са засилили и институционализирали лика и делото на Свети Климент Охридски сред българите“.

„Тъй като няма друга личност от онова време, която с просветителските си габарити да конкурира личността на Свети Климент Охридски, е ясно защо българската наука и култура, които поставят корените си в Средновековието – по времето, когато е работил този всеславянски просветител, настояват за присъединяване на Светиклиментовата традиция в своя културен и държавен генезис“, продължава обяснението си авторът.

Той освен това изразява недоумение защо в Източната римска империя територията на древна Македония се е казвала България, а територията на Тракия или днешна България била наричана Македония.

Авторът се възмущава, че е крайно тенденциозно да се омаловажава и дискредитира значението на македонското културно влияние, което било аналогично на територията и правомощията на Охридската патриаршия /днес Охридска архиепископия – твърди авторът/ в онзи исторически период, когато географският й обхват достигал до Бари на Запад и до Киевската Рус на изток.

Никъде в текста в македонския вестник обаче не се казва, че Свети Климент Охридски  като един от учениците на Св. св. Кирил и Методий е изпратен от българския цар Борис I  през 886 г.  в областта Кутмичевица да основе втория главен книжовен център - Охридската книжовна школа, в държавата България освен Преславската книжовна школа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
32
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Хахахах всеки път като чета новина свързана с Македония искренно се забавлявам.....те наистина си вярват...добре ,че са гърците да ги мачкат от време на време.
86
2
 
18
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Хахахах всеки път като чета новина свързана с Македония искренно се забавлявам.....те наистина си вярват...добре ,че са гърците да ги мачкат от време на време.
85
5
 
6
 
! Отговори
walking dead преди 10 години
За кой Охрид говорим? За този Охрид,който е населен с Албанци?Преимуществено в Охрид се говори на албански език и не знам какви претенции имат СКОПИЯНЦИ към тази албанска територия :D:D:D:D:D:D:D
84
5
 
9
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Всъщност лудосттa нa Бaлкaните ( изключaя румънци, гърци, aлбaнци и хървaри), се дължи нa един оксиморон отбелязaн в рускaтa дипломaтическa кaнцелaрия през 18 век с терминa " слaвяни"! Термин обяснявaщ aгресивните руски aмбиции към Полшa и Бaлкaните, и предстaвящ ги, кaто " брaтски" отношения ( сношения по- скоро!). Слaвянсъвото пречи нa нaционaлното сaмоопределение нa зaсегнaтите нaроди... мaкедоните, " слaвяни", древни, и aнтибългaри...едновременно! Зa жaлост и при нaс е почти същото!
83
2
 
11
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Днес са Българи утре македонци вчера гърци в други ден индийци ......тука има тука няма , къде е топчето ......тва да не знаеш какъв си не е лесна работа :)
82
2
 
32
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Не знам дали знаете, но Майкъл Джексън също бил македонец. Според историчарят Александър Донски, дядото на Майкъл се казвал Михаил Яконов и се преселил в Щатите, където сменил името си и след брак с тъмнокожа девойка се родили бащата на Джексън Файв и малкия Джако. Историкът Донски не превежда много доказателства освен "факта", че в много от песните на Джако могат да се открият неравноделни размери, "типични за Битолския край". Човека затова се е избелиl, просто се е върнал към корените си. :D
81
2
 
20
 
! Отговори
културка преди 10 години
До НаумСлед шоуто по откриването шествието ще се отправи към Охридското езеро, на чието дъно се очаква да намерят потъналата Атлантида. Следва откриване на космодрума в Щип и тържествено изпращане на делегация на Марс, с мисия да опази изконното македонско наследство и да предотврати пъкления план на Кюриосити да надраска лицето, изобразяващо първите разумни македоноиди, открити и в пещерата Пешна, но в грандиозен мащаб-свидетелство за величие и непреходност на най-древната раса.
80
2
 
38
 
! Отговори
bg преди 10 години
Нека вземем пример от Гърция как се отнася с Македония .
79
2
 
22
 
! Отговори
Невен преди 10 години
Баш сега четох оригиналната статия. Самите македонци, направо го правят на 2 стотинки автора, явно и на тях им е писнало вече от глупости.
78
3
 
13
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Вече не са ми интересни "македонците" ...както е казал един писател - ""човек доказва само това в което не е сигурен""
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато Византия/Източната Римска Империя/ превзема цяла България за разлика от османското иго се запазва относителна автономия на българския народ,църква и дори българската армия е изпратена на *** на географията да воюва за завладяването на Армения!Днешната България византииците са я кръстили тема Паристрион/дунавска/а днешна Македония са я кръстили тема България!Византииците съобщават че в Паристрион следствие на набези на варвари се сформирал Нов Народ наричайки ги Миксоварвари!БГ са в Макия
76
0
 
4
 
! Отговори
.... преди 10 години
А пък нашите маймуни ми е много интересно ,защо още не ги съдим в Страсбург :ѝ :@
75
2
 
26
 
! Отговори
баба кика преди 10 години
До Емилия--нямяте ДЪРЖАВА ,нямате история , крадци на бъл история и гръцка , и затова никой не ви зачита за нищо
74
2
 
12
 
! Отговори
www преди 10 години
мАкетата са вЕлики!И защо теоретизираме за Климент Охридски? Ако не бяха макетата, нямаше да има древна история начело с Александър Македонски. В по-ново време - нямаше да има коя да роди момче на Гай Юлий Цезар. Пак някъде там, ако не беше мАкедонец, нямаше кой да ни осветли по въпроса, че Земята е кръгла, та даже и радиуса долу-горе беше измерил.Ако някой комшийски политик говори за османско наследство, то би трябвало да знае, че това е преди всичко мАкедонско наследство.Аре, извънземни!
73
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хахахахаха вие нищо не знаете те македонците са виновни и за големия взрив! А най-веселото е да отидете в Скопие и да питате защо няма метро или да помолите да ви заведът до "Първият МОЛ в Европа" ей тогава ще се смеете до сълзи!! :) Хайде македонски братя дерзайте че и за Марс скоро трее се борите да си го върнете от колонизаторите.
72
2
 
20
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
до аз (71)А ти знаеш ли, че Александър Македонски и цар Самуил говорели на един и същ език, а император Василий II известен в цял свят като ***, е ослепил българската армия на македонския цар Самуил. Естествено и император Василий е античен македонец.
71
1
 
29
 
! Отговори
пфиуу преди 10 години
Бедните, в стремежа си да творят "история" са изтъркали де що има надпис на български в църквите на тяхна територия. Не че и ние не творим чутовни глупости, ама те са първенци. Наградата ще си получат от албанците .. ..
70
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Усещам, че древната македонска цивилизация е спомогнала и за големия взрив и създаването на скромната ни галактика...
69
3
 
24
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Македонския език е като австрийският език. Или като американският, австралийският, канадският, швейцарският, новозеландският.
68
0
 
5
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Емилияпо въпроса за Свети Климент Охридски какво мислиш?