Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие

Паметният знак не можа да оцелее дори един ден
Обновена: 13 яну 2014 14:04 | 13 яну 2014 12:09, Елка Василева
140
Счупиха паметната плоча на Мара Бунева в Скопие
Снимка: Facebook

Неизвестни лица снощи са изпочупили паметната плоча на Мара Бунева на кея на Вардар в Скопие, която вчера беше поставена от български организации, съобщи македонската агенция МИА.

От 13 януари 2002 година активисти на ВМРО-БНД и местни българи от Македония поставят паметна плоча на мястото на извършения от Мара Бунева атентат и провеждат панихида в църквата “Свети Димитър”. Плочата ежегодно бива чупена от вандали и поставяна на ново, а през 2007 година се стига до побой над участниците в поклонението.

Още по темата
На 13 януари 1928 г. в близост до Каменния мост на река Вардар Мара Бунева изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач Велимир Прелич на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

За поредна година в центъра на Скопие вчера се стекоха стотици хора, за да почетат паметта на българска героиня Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония.

Над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и  българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата „Св. Димитър“ се оказа тесен да побере цялото това множество. След панихидата всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни български и незнайни „антични” дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбският поробител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
4
 
8
 
! Отговори
великиот македон преди 10 години
Македоните са чисти ***, само бугарин може да е толкова глупав да се остави за стотина години така да му промият мозъка, че да тръгне да плюе по брат си. Македония вече не е кауза, не си струват тия чукари и това проклето племе, мразим се достатъчно на наша територия. Шиптърите като ги напънат отзад сами ще търчат насам.
45
2
 
13
 
! Отговори
МЪКА преди 10 години
Един мой колега от университета, прав Македонец иначе, е правнук на един от тези македонски воеводи, но човека не искаше и да знае че е българин, обиждаше се като му кажеш че е българин и към България не изпитваше никакви топли чувства. Мъчно ми беше че човек като него, носещ в себе си кръвта и гените на български революционер, е с промит срещу България и българите мозък. Щом в такъв човек не съществува памет българска, вие какво очаквате от обикновените макета?
44
3
 
15
 
! Отговори
КРЪВОСМЕШЕНИЕТО преди 10 години
македоне как е прътчетката ставали за жена?? Леля ти и тъщата ти са един и същ човек резил, КРЪВОСМЕШЕНИЕТО ВОДИ ДО ***!!!Абе Какви БЪЛГАРИ бе!???Човек който се жени за детето на вучо си или негов 1-ви братовчет???Питам това въобще хора ли са????Ако още някой извратен фен на кръвосмешението каже че тезиживотни са БЪЛГАРИ дано да живее вечно в скопле или плиреп ли беше гарга ли все едно! ТОВА НЕ СА ХОРА ТИ НАЦИОНАЛНОСТ ИМ ДАВАШ?????
43
3
 
9
 
! Отговори
facepalm преди 10 години
Леле, простите македонци дават *** на шиптерите само и само да не признаят истината , а именно , че са прости неизкъпани българи. Горчиво ще се покаят след някое и друго десетилетие!
42
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** виновни се нашите граничари, со ко ум е пуштат *** на наша териториа луди ли се тие наши граничари?
41
6
 
3
 
! Отговори
Balkanec преди 10 години
I ushte ednash,za da bide pojasno...focus-news.net/opinion/2014/01/13/26912/mkd-otnoshenieto-na-balgariya-kam-makedoniya-istoricheski-sindrom-ili-realna-politika.html
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GermanTaka e German,uzhivajte vo EU!P.S. Go molam Administratorot,da ne mi gi brishe komentarite.Blagodaramfocus-news.net/opinion/2014/01/13/26912/mkd-otnoshenieto-na-balgariya-kam-makedoniya-istoricheski-sindrom-ili-realna-politika.html
39
22
 
6
 
! Отговори
BEнчeв преди 10 години
И в София някой да залепи някъде незаконна плоча ще я премахнат! Поредната, 15 ли, 20, евтина (теракотна плочка с надпис за сумарно 20 Евро максимум) пропагандна акция на вътрешно-българска употреба на МВРо-то на Каракачанов (на български Черноовчов) и Джамбазки (на български Конекрадски) с участието на 2 автобуса туристи от ЦСКА-ултраси и ***-патриотари от България и 10-тина кьорсофра-патриотари от Скопие! И се повтаря всяка година тая акция защото си занят, че плочата ще бъде премахната!
38
1
 
18
 
! Отговори
German преди 10 години
NO EU-ENTRY FOR F.Y.R.MDie Bulgaren haben Recht !
37
1
 
1
 
! Отговори
22 преди 10 години
Прочетете това и тогава спорете bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%80%D0%B0_%D0%91%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0
36
3
 
37
 
! Отговори
Agent47 преди 10 години
Сега чупите български паметници, скоро на вас албанците ще ви начупя македонските тикви.
35
18
 
2
 
! Отговори
Аца преди 10 години
Какви месни *** *** болна кокошко???
34
2
 
37
 
! Отговори
До № 33 преди 10 години
Я кажи македоне на кой са му най-сладки топките? хахахаНа сърбите, на албанците или на татарите? хахахасърби, албанци, македонци = едно и също все е бременно!Няма никаква разлика между тези пачаври, изверги който убиват хората просто защото не са плод на кръвосмешение е отвратителна работа!Точно за това и представителят за ООН на балканският полуостровго каза кратко и ясно!сърби, албанци, македонци ще бъдат оставени на пройзвола на съдбата, нека собствена им мафия да ги избие, хахаха
33
4
 
21
 
! Отговори
до 28 преди 10 години
Има голяма разлика- плочата на турските терористи я построиха с наши пари, без да ни питат. И това са терористи, които гърмяха влакове с майки и деца. Тази жена стана "терористка", когато решиха, че нямат нищо общо с България. И тя не е взривявала влакове с майки и деца и не е крещяла "Само турция",както онези ***. Но си прав-по-големи мазохсти от нас няма,които се самоунижават- паметник на терористи, гроба на поробителя на Родопите избил стотици хиляди българи. Но докато има турски партии,
32
4
 
22
 
! Отговори
Buntar преди 10 години
До makedonecCarvul Makedonec az ne zam chuval za makdonska naciq vaobshte ..Vie ste edni bolni fanatici
31
6
 
16
 
! Отговори
do 33 преди 10 години
Значи и *** е гнасна татарка хахахах то е ясно че е такава. Я се вижте на какво приличате- по-зле сте от ***, къде се слагате сред славяните, ***.
30
31
 
4
 
! Отговори
makedonec преди 10 години
Tocno taka. Nikogas nema da ima bugari vo Makedonija, a ne pa nekakvi spomen ploci. Fuj gnaso tatarska.
29
3
 
41
 
! Отговори
анти-бюрм преди 10 години
Влезте в сайта на на бюрмските утрински, вечер, дневник и прочетете какви коментари има за нас- турско-татари, мизерници татари, нямали сме право да слагаме плочи там, откъде накъде ще *** плоча на татарка,браво за счупената плоча. И тези искат в ЕС? Никакъв ЕС за тези ***.
28
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Прекалено сме толерантни към тези ***.
27
9
 
8
 
! Отговори
че преди 10 години
Смели хора, смеели някой българин да посегне на паметника на американските летци сипещи бомби над София и други градове и села.