Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд

"Стига кръв, време е за мед", призова сръбският премиер
Обновена: 24 фев 2014 15:49 | 18 фев 2014 21:32, Елка Василева
70
Паметник на Васил Левски бе открит в Цариброд
Снимка: БТА

Премиерите на България Пламен Орешарски и на Сърбия Ивица Дачич откриха в Цариброд или Димитровград в Сърбия паметник на Васил Левски.

Ако Левски беше сега сред нас, убеден съм, че щеше да ни измери строго с поглед, да ни подкани да работим още по- усърдно за отечеството, да ни попита защо още не сме изградили неговата чиста и свята република и да ни завещае отново своята визия за България като част от общността на свободните народи. Това заяви Пламен Орешарски при откриването на бюст-паметника на Васил Левски в Димитровград, съобщи правителствената информационна служба.

Орешарски изрази своята убеденост, че паметникът в Димитровград ще символизира разбирателството между два братски народа, което през годините неведнъж бе поставяно на изпитание.

„Нека да се поучим от грешките на миналото и да гледаме с надежда в бъдещето. Вярвам, че днес слагаме основите на още един духовен мост между нашите две страни. Нека всички да продължим да носим Левски в сърцата си и да следваме неговите идеали и стремежи, които са не само рамка на нашето съществуване, но и задължение и дълг”, изтъкна премиерът Орешарски.

„Нека нашата съпричастност към идеите на Левски бъдат критерий за нашите добросъседски отношения и общото ни европейско бъдеще”, добави министър-председателят.

Пред събралите се на главния площад няколкостотин граждани Ивица Дачич каза, че сега е време за градене на добри и толерантни отношения, предаде Танюг.

„Невинаги в историята сме били умни, а днес искам вашите и нашите деца повече никога да не воюват, а заедно да откриват фабрики“, каза сръбският премиер. Той се обяви за провеждане на съвместно заседание на правителствата на двете страни, на което тема да бъде и трансграничното сътрудничество между България и Сърбия.

Дачич обеща, че в сътрудничество с Националния съвет на българите сръбското правителство ще направи всичко възможно за решаване на бюрократичните проблеми, свързани с българското малцинство в Сърбия.

Дачич говори и за бедността в тази част на Сърбия, като каза, че безработицата е висока, а заплатите са далеч под средните за страната.

„Думата „Балкани“ е съставена от двете турски думи Бал-Кан, което означава кръв и мед. Стига кръв, време е за мед“, заключи сръбският премиер.

Преди откриването на паметника двамата премиери бяха приети от председателя на община Димитровград Небойша Иванов, който ги посрещна с хляб и сол и с традиционните сушени домашни чушки.

Преди речите на двамата премиери момчета и момичета от гимназията в града изнесоха рецитал за делото на Васил Левски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
11
 
! Отговори
до Добър жест преди 10 години
От нафталина ли ти се струват изброените сръбските подигравски с България? Ето ти свежи - Сърбия постоянно прави въртели за изучаването на български език в Поморавието + Хората там са принудени да раждат в Ниш или дори по-назапад (идеята е ясна) + В Сърбия все още национална доктрина е, че ние сме татаро-***, откраднали езика и културата на славяните + През 1998 сръбски военен обяви, че ако не знаеш кого да нападнеш, нападни българите + Отказът да си отворят архива за Македония... Червей!
50
2
 
20
 
! Отговори
Мемет преди 10 години
Айде - хаирлия да е! Догодина и в Цариград.
49
10
 
4
 
! Отговори
cCc преди 10 години
Американският посланик е изпратил писмо до Парламента на Република България:...Нашите специалисти установиха, че от съвременна гледна точка Васил Левски е по-скоро терорист, отколкото борец за демокрация (в подобен смисъл се изказа и един ваш известен социолог, Андрей Райчев)....смятаме за необходимо личността на Левски да бъде постепенно премахната от учебниците по история на България, а защо не и в бъдеще заклеймена като идеолог на тероризма...
48
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хемус (на старогръцки: Αἷμος, Haîmos, на тракийски: Haimos, на латински: Haemus) в древногръцката митология е цар на Тракия.Той е син на зимния северен вятър Борей. Според Овидий той се жени за Родопа------------Колко романтично :)
47
2
 
9
 
! Отговори
Pandin преди 10 години
До PROF 4OLAKOVРодоотстъпнико, помни и не забравяй че все пак пишеш на книжовен български език. Кого се опитваш да заблудиш с това "бугарин"?
46
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много пиказки наприказва Орешарски, но си остана само с тях. Защото не направи нищо, когато Дачич каза, че не е ясно на какъв език говорят хората от Цариброд - сръбски, български или шопски (дадоха го по БНТ). Така че той не призна българския произхода на тамошните българи, а подхвана сръбската измислица за "шопска нация", подобно на "македонската". Интересно как Левски би се отнесъл към позорното мълчание на премиера ни по този повод. И все още ли трябва безусловно да подкрепяме Сърбия за ЕС?
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Край просяка минава БееМВе. На ПЪТЯ КЪМ ЕВРОПА се продават в ръцете с кукли малките моми. Те детството си в сънища сънуват. Стаена скръб в очите им гори. СПИ,ДЯКОНЕ ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ ! ДОБРЕ СИ ТАМ ПОД ТАЗИ ЧЕРНА ПРЪСТ. ЗАВИЖДАМ ТИ ЗА ТУЙ, ЧЕ НЕ ДОЧАКА МЕЧТИТЕ СИ РАЗПЪНАТИ, НА КРЪСТ.
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СПИ,ДЯКОНЕ ! НЕ СЕ СЪБУЖДАЙ ! Остани в незнайния си гроб ! Добре си ти... От там не виждаш съдбата на достойния ни род. Не виждаш майките,които днес не раждат. Стариците край кофите за смет. Бащите със джобовете празни, в ръцете с куфари и здравец за късмет. Децата ни са вече на изчезване. Селата мъртви. Пусти градовете. Строим хотели, паркинги и МАГИСТРАЛИ...
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Левски даде живота си за България, а днешните политици я обругават .Владислав Горанов: Майната й на България, искам да забогатея.
42
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се слави името на този свят българин !Смърт за неговите палачи.
41
5
 
5
 
! Отговори
ASI преди 10 години
na vremeto edin LEVSKI e spasil ciala BALGARIAa sega 240 pop KRASTIOVCI obirat darjavata BALGARIA
40
3
 
19
 
! Отговори
минало преди 10 години
Че турците са клали е вярно,само че Левски призовавал ли е за отмъщение или е казал,че всички ще живеят като равни в святата Република.А защо ми се струва,че един анонимен дето говори за кланетата на турците защитава и хвали кланетата на терористите в Сирия срещу Сирийската армия и народ.Абе раздор и омраза да има ,а?
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Срам и позорИзключително прецизно и на място казано!!!!!
38
2
 
11
 
! Отговори
хм преди 10 години
...а какво ли би казал Левски, да види как "чистата и свята Република"как не само няма армия и отбрана вече но е предала независимостта си на чужди тела нарекли се ЕС,които и диктуват политиката.
37
9
 
19
 
! Отговори
добър жест преди 10 години
Добър жест на приятелство на фона на българските политици опозорили завинаги държавата си като се подложиха да дадат въздушен коридор да се бомбардира православна и съседска държава,а и само едното от двете е достатъчно да се каже"не"както други балкански д-ви.По-долу врагове на България са на първа линия да ровят в нафталина да намерят повод да предизвикват омраза между българи и сърби-братски народи.
36
4
 
13
 
! Отговори
Най-обичам... преди 10 години
...турци да говорят за история.Все едно слушам античките,обаче ония поне имат фантазия.А турците...няма как да е иначе,щом най-големите им герои са две дьонмета...
35
2
 
11
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯМ преди 10 години
...Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и жени, малко от които се връщат след Освобождението. Това е може би най-голямото документирано клане в българската история. Градът е напълно изпепелен и остава 5 месеца в ръцете на турците. Околните села имат същата съдба...
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Други са горени на жертвеници, имало разпънати на кръст приковани, пален е огън на гърдите на трети и е варено кафе. Млади жени са карани голи да играят кърваво хоро, където са озлочестявани и после изклани. В църквата Св. Троица са изклани 2500 души, много тела на избитите остават прави, защото няма къде да падат труповете. Изклани са и укрилите се в храмовете Св. Димитър, Св. Богородица и Св. Николай, които са обстрелвани с артилерия и запалени. Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират от глад и преживените ужаси. Отвлечени са към 10 000 млади момчета, момичета и
33
9
 
13
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До АлексБи трябвало да се срамуваш от това, а не да се гордееш! Коматче хляб ви се досвидя за горката му майчица, та от глад и унижение се самоуби, хвърляйки се в кладенец!Брат му - опълченец, ранен в Шипка! - умря в мизерия като просяк в "освободена" България! Когато чета историята на нещастното му семейство, като човек, аз се срамувам!
32
8
 
16
 
! Отговори
край преди 10 години
Сърбите са православни христяни с които се разбираме без преводач. Чудесно е че този паметник се откри от двамата премиери. От години нашите политици се правят че нямаме братски народ на цапад от нас. Историята я знаем - трябва да се гледа напред.