Приключи стачката в държавната електрическа компания в Гърция

Протестът срещу приватизацията ще продължи чрез други форми
7 юли 2014 09:04, Елка Василева
0
Приключи стачката в държавната електрическа компания в Гърция
Снимка: Reuters

Приключи стачката на работещите в гръцката държавна електрическа компания и служителите й се завръщат по работните места. Това обяви синдикатът на енергетиците в южната съседка, предаде радио Атина.

Синдикатът добави обаче, че борбата продължава чрез други форми на протести, като призова Общата конфедерация на труда /ГСЕЕ/ и другите синдикални организации в страната да подемат инициативи, за да бъдат спрени плановете на правителството за приватизация на 30 на сто от силно задлъжнялата електрическа компания.

От компанията бе съобщено, че енергийните мощности, които бяха спрени заради стачката, са започнали отново да работят.

Гръцките енергетици прекратиха стачката, след като правителството обяви гражданска мобилизация и започна да раздава призовки на стачкуващите.

От правителството уверяват, че приватизацията няма да промени статута на работещите в електрическата компания.

Опозиционната партия СИРИЗА обаче смята, че правителствените планове за създаване на една по-малка електрическа компания обслужват предимно икономически интереси и не са в интерес на реалните нужди на обществото.

Решението за приватизация на компанията е част от ангажиментите на гръцкото правителство към международните кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ), които поискаха Гърция да либерализира енергийния си пазар като предварително условие за изплащане на следващи траншове от международната спасителна помощ за страната.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: стачкаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари