Нов "мегапроект" за тунел под Босфора

Правят трети автомобилен и жп тунел под пролива
27 фев 2015 15:19, Елка Василева
119
Нов "мегапроект" за тунел под Босфора
Ахмет Давутоглу и Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турция ще изгради трети автомобилен и железопътен тунел под пролива Босфора, за да свърже европейската и азиатската част на Истанбул, обяви турският премиер Ахмет Давутоглу четири месеца преди парламентарните избори, съобщава АФП.

"С този мегапроект ние ще построим нов Истанбул", заяви Давутоглу в изказване. "Това е предвестникът на "нова Турция", добави той.

Според днешното представяне на проекта тунелът с дължина 6,5 километра ще има три нива - две за автомобили и едно – за влакове и метро. Той трябва да бъде открит още през 2020 г., обеща премиерът.

Министърът на транспорта Лютфи Елван уточни, че проектът на стойност 3,1 милиарда евро няма да струва нищо на турските данъкоплатци, защото ще се осъществи в рамките на публично-частно партньорство.

Първият железопътен тунел под Босфора, който е първият в света тунел, свързващ два континента, бе открит през октомври 2013 г. Втори тунел под Босфора, предназначен за автомобили, е в строеж и трябва трябва да влезе в експлоатация през 2016 г.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган, който ръководи страната от 2003 г. насам, увеличи през последните години грандиозните градоустройствени проекти в Истанбул.

Сред тях са изграждането на трети мост над Босфора и на трето летище в Истанбул, което се предвижда да бъде най-голямото в света.

Ердоган нареди наскоро да бъде задействан и друг от неговите т.нар. "щури" проекти - за изграждането на канал, който да свързва Черно с Мраморно море.

Противниците на Ердоган редовно критикуват неговата грандомания и го обвиняват в авторитарен и ислямистки уклон.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: тунелТурцияБосфора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Истанбул от 80 години насам а преди това Константинопол за справка пак google-Konstantinopol
52
3
 
5
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
ястребке в БЪЛГАРИЯ не си БЪЛГАРИН и в турция не си турчин какво си тогава ха ха и можеш да ме изтриеш
51
5
 
4
 
! Отговори
До Ястреб преди 9 години
Хахайахах Какъв Истанбул бе Джони, Истанбул е един турски ***. Градът се Казва Константинопол не Истанбул, там са били тия 1200 бани и църкви докато не идват варварите и с лъжа го завладяват на църквите слагат минарета избесват местните насилствено ислямизират останалите живи и след 500 години ми пишат по форумите за култура... Алоууу събуди се от кошмарния си сън ефенди!
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А прави ли ви впечатление че на "съществото" което се обявява като ястреб и обикновенно го преследват някакви бъмзита никога не му трият "коментарите" 99% от които са обидни
49
2
 
8
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До 64Ако Ястреб Ефенди е искал да ви изтреби, можеше да го направи само с щракване на пръсти, но не го направи - за разлика от малоумнийните ви твърдения! А напротив ви храни, пои и варди от хищници в продължение на 500 години, за да го хапете сега! Ако не беше Ястреб Ефенди, сега щяхте да се въргаляте по земята като дърт булгарин и да се кълнете, че сте гърци от първо коляно и че вие сте създателите на гръцката цивилизация!
48
3
 
4
 
! Отговори
До Ястреба преди 9 години
Бъркаш се нещо, Българина затова се е запазил и до днес защото добродетелите му са повече от недостатъците затова ти и потомците ти живеете още тук, защото Българина е имал възможността да ви изтреби както вие сте правили с него но не го е направил защото е повече човек от вас и от тия на запад и точно затова го мразите защото варварската ви култура противоречи на неговата... А за историята си има доказателства...
47
3
 
2
 
! Отговори
до ястребка преди 9 години
А вие 700-800 години ОПИТИ и какво -НИЩО
46
5
 
2
 
! Отговори
До Ястреба преди 9 години
Само че Българина е бил няколко стотици хиляди а не десетки милиони и за разлика от милионите плячкосващи и избиващи наред варвари е създал азбука, закони, държавност, побеждавал е Византия векове наред, имал е собствена църква и култура писал и превеждал е... Не забравяй в крайна сметка откъде произлизаш, от варвари верни на насилието и животинските страсти има още много хляб да ядеш докато стигнеш цивилизацията...
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво сте имали преди 2000 години че не разбрах
44
5
 
1
 
! Отговори
до ястребка преди 9 години
Кажи как ти викат в турция бе каур
43
1
 
0
 
! Отговори
До 50 преди 9 години
Монголите... Хуните са маджарите...
42
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястреб Великизнаеме Вие сте като Македоните :) свето сте го измислили Вие
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"турчин" възниква през 19 век, до тогава мюсюлманите в Османската империя са се наричали измаилтяни и агаяри, първоначално за висшите санове в империята е било обида да ги наречеш турци, едва през 2-та половина на 19 век почва да се възприема нормално
40
1
 
2
 
! Отговори
до ястребка велика преди 9 години
Било ли си някога в турция бе
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 49зарежи ги тия работи, световната история е пълна със сринали се държави след грандомания и мегаломания :) ще ти дам няколко примера, проблемите на днешна Гърция стартираха с изхвърлянето им около олимпиадата в Атина, проблемите на Янукович започнаха с изхвърлянето му около евро 2012, проблемите на Аржентина, която е била една от най-богатите страни започват с изхвърлянето на Перонистите и вече половин век са в перманентна криза...Така ще свършат и пантюркските мечти на Ердоган, има време
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Ястреб Великиама Булгарът си е *** от 14 века, а турците до преди 2 века се срамуваха да се нарекат турци :)
37
2
 
7
 
! Отговори
iii преди 9 години
Имам магазин и често пътувам до Истанбул, ще кажа това, което на всеки, който е бил там му е направило впечатление- там кипи живот, всеки тича по задачи, нещо върши, даже и по трафика се усеща- всеки си гледа пътя, не се помайва на светофарите като тук-цъкане по тел, блеене, гримиране, разстояние между колие по 5 метра, там всеки внимава, бързи реакции, изтегля се бързо. Тук какво, пълни заведения по цял ден- хората мрънкащи, завистливи но неработещи, една вялост отвсякъде, лъха на упадък.
36
4
 
2
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 9 години
До 46Булгарът си лае, керванът си върви! - древна японска поговорка
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и анадолците са като москалите, репчат се на всички съседи развяват си някакви идеи за възстановяване на империя и величие и после се чудят що никой не ги увжава
34
3
 
0
 
! Отговори
До 41 преди 9 години
Ами точно така, затова гледай там където живееш да е добре и ти да се чувстваш добре а по произход бъди какъвто искаш... Само че имам чувството че има някаква голяма омраза сред вас към всичко българско, въпреки че по либерален човек от българина в Европа няма...