Атина разделена между "да" и "не" за референдума

45 000 души се събраха по улиците на гръцката столица
164

Снимка: БТА

Около 25 000 души излязоха тази вечер на демонстрация в гръцката столица Атина с призив да се отговори с "не" на референдума в неделя. Само на километър по-нататък има друга демонстрация на 20 000 гърци, призоваващи да се гласува с "да", съобщи Франс прес, като се позова на полицейски източник.

На площад "Синтагма" пред парламента, събралите се са против строгите мерки, предлагани от кредиторите ЕС и МВФ. Те развяват плакати "Нито крачка назад" и "Не на шантажа".

На по-малко от километър от това място, при стадиона, на който са се провели първите модерни Олимпийски игри през 1896 г., другите демонстранти скандират проевропейски лозунги, развяват гръцки знамена и плакати, на които с големи букви пише "да".

На трибуната на площад "Синтагма" излязоха да говорят представители на испанската и германската левица, към които се присъедини и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

В началото на демонстрацията малка група младежи започна да хвърля камъни, а полицията отговори с шокови гранати и арестува един човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
8
 
! Отговори
фонетичен разкол преди 8 години
какво значи това, да, не ? Ако кажат - не, какво, демек да продължат да им дават пари ей така, еми няма да стане, ще им спрат парите, ще ги изхвърлят от еврозоната, ще си въведат драхмата, ще я девалвират за около две седмици и ще си седнат на задните части с около четири пъти занижен жизнен стандарт .... толкова е просто.
10
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"да" = намаляване на пенсии, заплати, вдигане на ДДС (гребане от паничката на милиони обикновени данъкоплатци), свиване на потреблението и икономиката. по нататъшна приватизация на основни отрасли продадени на западни компании. Гърция ще стане отличничка в ЕС като България"не" = край на намаляването на заплати и пенсии, по високи данъци за ботатите, хазарта и корабостроителниците (корабостроителниците са освободени от данък със закон още от военната хунта и ЕС не дава да се пипа този закон)
9
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тази сляпа омраза срещу НПО-тата?Ако не бяха те, кой щеше да се застъпва за обикновения човек? ДПС ли?
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
10 - Това са опорни точки. Не ти прави чест да ги повтаряш.
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8 - Засега се очертава да победи "да".Да видим тогава скинарите с фланелки на Че Гевара как ще ревнат, че са ги прецакали.
6
5
 
12
 
! Отговори
Прогноза преди 8 години
Усещате ли как пред очите ви зрее майдан? През нощта срещу понеделник като се разбере, че мнозинството от гръцкия народ е казало "НЕ", платените от НПО-тата ще зареват, че резултатите са фалшифицирани и те не ги признават.
5
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
6 - Късоглед си. Ако гласуват с "не", това означава, че години наред са яли и пили за чужда сметка, а сега друг ще опере пешкира.Това е много опасен прецедент. Не трябва да се допуска никоя държава да си въобразява, че може да взима заеми и да не ги връща.
4
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да гласуват "не". С това решение ще помогнат не само на себе си, а на целия свят. В момента икономиките буксуват от лихварството. Последните заеми за Гърция бяха с толкова високи лихви, че трябваше да изплащат стотици милиарди само лихви към кредиторите. Това са пари, които отиват в западните икономически окупатори без да са извършили никакъв труд за това. Не на лихварството!
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опростят ли им дълга, гърците ще поискат още 500 милиарда евро помощи до 2020 г.
2
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колебаещите се най-вероятно ще гласуват с "да" и така тази позиция ще има превес.Лудия Ципрас може отсега да си стегне куфарите :)
1
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гръцкия фалит ще засили тегленето на евро кеш от български банки и опасност от повторение на КТБ фалита. Български банки и фирми ще загубят и парите си в гръцките банки.