Варуфакис "бомба": Готвихме план за GRExit!

Бившият финансов министър твърди, че споразумението е катастрофа
Обновена: 14 юли 2015 12:14 | 14 юли 2015 10:40, Елка Василева
58
Варуфакис "бомба": Готвихме план за GRExit!
Янис Варуфакис. Снимка: Reuters

Бившият гръцки финансов министър Янтис Варуфакис хвърли поредна бомба, като разкри, че е имало план за излизане на Гърция от еврозоната и за въвеждане на паралелна валута в страната, съобщават гръцките медии.

Разкритията на Варуфакис предизвикаха остри реакции.

Бившият финансов министър каза, че е имало група в неговото министерство, която е подготвяла излизането на Гърция от еврозоната.

Още по темата

Пред австралийски телевизионен канал Варуфакис окачествил споразумението, постигнато в Брюксел вчера, като "катастрофално" за Гърция и го сравнил с Версайския договор.

Депутатката от партията Нова демокрация Дора Бакояни обави пред телевизия Мега, че Варуфакис е бил фаталният човек през цялото време на преговори с кредиторите. Мнението на повечето депутати в 300-местния парламент е, че Варуфакис е човек, чиято роля е изключително съмнителна, каза Бакояни.

От своя страна депутатът от ПАСОК Андреос Ловердос смята, че е абсолютно необходимо Варуфакис да бъде призован в съда за изявленията си и за това, че след резултата от референдума той бил предложил на премиера Алекис Ципрас излизане на страната от еврозоната.

Малко преди това пред местното радио Риъл ФМ Варуфакис казал точно обратното, а именно, че правителството е имало планове за избягване на GRExit-а.

"Никога не сме говорили за наша валута, правихме това, което сме били длъжни да направим, тоест да избегнем GRExit-а", казал бившият финансов министър.

В интервю за сп. "Нюзстейтстмън" бившият финансов министър разкрил, че сериозно обмислял вероятността за GRExit и че бил предложил издаването на паралелна валута по калифорнийски модел, както и "подстрижка" на заемите от Европейската централна банка в случай, че Франкфурт затвори гръцките банки.

Той добавил, че неговото предложение не е минало, и добавил, че е имал план Б за излизане на Гърция от еврозоната.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
11
 
34
 
! Отговори
123 преди 8 години
Ауу...не могат да си представят гърците, колко е прав Варуфакис!А и нашите дришльовци-либералчета с изпити мозъци сищо!
11
8
 
43
 
! Отговори
>>> преди 8 години
Добре де това някаква нова мода ли е в политиката ? Казват едно ,след един ден съвсем друго - пълна шизофрения. Бойко така си я кара от както е на власт ...
10
10
 
23
 
! Отговори
Тръц преди 8 години
Тоз що гледа като напикана крава?
9
5
 
25
 
! Отговори
Сакис преди 8 години
До АнонименДа, трудите се и нямате пари. Защото не знаете цената нито на собствения си труд, нито на труда на другите. Все гледате да минете "тънко". Като самите вие не сте склонни да давате пари, много ясно, че и на вас няма да ви дават.
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той затова носи каска!
7
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя като му гледам реакциите и поведението, нищо чудно ако го прегледат и да го освидетелстват.
6
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А БЕ ТЕЗИ ХОРА ВСЕ ОЩЕ НЕЗНАЯТ КАКВО Е ТОВА ИКОНОМИЙЙЙЙЙЙЙЙЙ, ДА СТЕ ВИЖДАЛИ В ГРЪЦКИ ДВОР ,ДОМАТИ ,ЧУШКИ ,ЗЕЛЕ ,АЗ НЕ , САМО ТРЕВА И ЦВЕТЯ ,А УНАС ОБРАТНОТО ,САМО СЕ ТРУДИМ КАТО ЛУДИ И ПАК ПАРИ НЯМАМЕ
5
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В превод от журналистическия политкоректен жаргон: Янис винаги е бил човекът на народа, останалите от партията му - политиците на статуквото, на световния елит. Той затова напусна за да няма нищо общо стази сделка.
4
1
 
40
 
! Отговори
75 преди 8 години
Ключовата дума е ПАРАЛЕЛНА валута.А не отказванне от еврото.На *** език това означава:Заплатите ще са в драхми.Данъци,глоби,въобще всички плащания към държавата в евро.Марксистите са номер едно в мошенгиите.
3
0
 
27
 
! Отговори
Маршал преди 8 години
Щом французите са писали проекта за споразумение какво очаквате - плана Маршал ли !??
2
0
 
37
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Не виждам нищо шокиращо в това. Всички са имали план Б при GRExit.
1
7
 
23
 
! Отговори
е да преди 8 години
Така е ,но по добре това отколкото пълна капитулация.