Давутоглу от Белград: Сърбия е главна на Балканите

И ние като сърбите имаме роднини, които живеят в чужбина!
29 дек 2015 10:30, Елка Василева
73
Давутоглу от Белград: Сърбия е главна на Балканите
Александър Вучич и Ахмет Давутоглу. Снимка: Reuters

Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че Сърбия е главната държава на Балканите и без позитивния принос на Сърбия е трудно да има мир в региона.

"Сърбите живеят в пет, шест различни страни и ние разбираме това, тъй като и ние, турците имаме роднини, които живеят в чужбина. Затова за нас Сърбия е един от главните стратегически партньори за регионалния мир и стабилност", каза в интервю за РТС турският премиер, който е на двудневно посещение в Сърбия.

Давутоглу заяви, че неговата страна не желае ескалиране на напрежението след свалянето на руския самолет Су-24.

"Готови сме да преговаряме, но руснаците не приеха нашите позиции за съвместна комисия, която да проучи случая. Засега руската страна не е отговорила положително на нашите предложения. Ние обаче имаме правото и отговорността да защитаваме нашето въздушно пространство. Руснаците имат своето право и отговорност за своето въздушно пространство", заяви Давутоглу. Той изтъкна, че това не е проблем между Турция и Русия, а проблем, появил се поради кризата в Сирия.

"Нашите руски приятели не бива да забравят, че когато всички страни въведоха санкции срещу Русия, Турция не направи това. Ние казахме, че Русия е наш съсед и поради това няма да въвеждаме санкции срещу тях. Днес обаче руснаците, които се оплакваха от санкциите срещу тях, налагат санкции на нас. Турция е велика страна и ние не се страхуваме от никакви санкции. И двете страни обаче ще загубят, ако санкциите продължат", каза турският премиер.

Той изтъкна, че Турция подкрепя диалога между Белград и Прищина и че този диалог е един от факторите за успокояване на напрежението в региона, както и фактор, който отваря вратите за Сърбия по пътя към ЕС.

Давутоглу поздрави сръбския премиер Александър Вучич за отварянето на първите глави в преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС и за успешното председателство на ОССЕ.

"С такъв ефект и резултати Сърбия може да е начело на процесите. Сътрудничеството между Сърбия и Турция по символичен и дипломатичен начин представлява истинско послание към всички на Балканите, че бъдещето на Балканите ще е по-мирно и проспериращо", изтъкна турският премиер.

Давутоглу припомни позитивния диалог между Турция и ЕС. "Имахме среща на върха в Брюксел през ноември и така започна нова ера в отношенията между Турция и ЕС. По въпроса за бежанците работим заедно и имаме план за действие. Турция ще помага на Европа и Европа ще помага на Турция. Това не е криза, за която Турция или Европа носят отговорност, но ще работим заедно, за да решим проблемите", каза турският министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя се загрижил за Балканите и мирът ?И Прищина ка й помагаха да се отцепи !
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Realist Личи си че ти и твоите колеги Русофилски *** сте подкупени от Руснаците за да променяте общественото мнение на народа във България !!!
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната пропаганда на Русия от ИТАР ТАСС и подпомагането за Руската пропаганда от Българската медия - БЪЛГАРСКА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (БТА) !!!
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турция не наложи санкции на Русия поради простата причина че не е член на ЕС.....а колкото до Сърбия не знам дали са ви чак толкова големи приятели.....да не забравяме Косово.....което се превърна във мюсюлманска провинция.по скоро бих казал че Турция няма симпатизанти на Балканския полуостров
30
3
 
3
 
! Отговори
Realist преди 8 години
До български тюленMechtii.......😂
29
3
 
12
 
! Отговори
Левски преди 8 години
До български тюленМлатила, млати и ще млати. България завинаги! пуйкия - ден до пладне само ***. 80% славянска кръв има в турция. ще дойде ден и ще приемат Исус за техен спасител и ще бъде свършено с мухамет, курана и коментарите на всичките арабски изнасилвачи, гейове и травестити. В името на Иисус Христос, България ще пребъде.
28
1
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Естествено че ще каже така, поради простата причина че сега сме им черни в очите. Турция ще е повода за официалната 3та световна! Ако трябва да бъдем точни Румъния е икономически териториално и демографски най-добре. Сърбите ако вкарат всички евро рестрикции и директиви ще са просеща държава... за македония да не говорим /добре че храната им е евтина и няма търговски вериги като лидл/. ЦРУ до 1-2 години трябва да свалят ердоган и този ахмедчо, че скоро ще им излязат извън контрол.ЧНГ на всички
27
2
 
26
 
! Отговори
BG über all преди 8 години
Турция и Сърбия са измислени държави дължащи територии на България!Долу и в канала при Югослави и Османската империя!
26
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БГТРАКИЕЦДядо ми е от там, имам роднини- ми те не искат да минават към Бълхариа, бе.И по времето на Тито бяха много по-добре, и сега - пак, нищо че американците им е**а мамата с тая война.
25
20
 
8
 
! Отговори
ДО 33 преди 8 години
Сърбите са ни братя, имаме обща религия, език, писменост, т*ко.Просто не са дупедавци и продажници като нас.Айде слагай феса и ходи в Анадола.
24
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
сърбите и българите знаят какво е турски башибузук 500 години никакво доверие на турцияняма работа в ес защото не е евр държава а османска ще изнудва европа 100 години за париуж за бежанците а ще ги прибере клана ердоган как косово от сръбска провинция стана държава с ам база в нея за мен соково е развъдник на тероризъм
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 34В едно изречение има запетаи , точки , по принцип се пише на кирилица! Явно граматика ти е непонятна дума , но не ти пречи да даваш мнение. Ако оправданието ти е , че живееш в Турция , там няма ли нещо като Дейли Сабахлян да си пишеш неграмотно там.
22
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До глупендерите които питат защо за самолета,ами защото ако не го бяха свалили сега пияни руски пилоти щяха да си летят когато и над когото си поискат.След урока вече не прелитат и над България дори.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам гюбрето се рекламира под всяка новина :)иначе сърбите са най-старият съюзник на османците.Воюват на тяхна страна както в битката край варна така и в битката край Анкара.Общо взето верен съюзник,разбира се не безкористно.
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
za da ne te zakolyat reshenieto e edno edinstveno ot kakto svyat sishtestvuva da imash silna armia a vashata ya razpusnaha, razbiha, unishtojiha... pred vas gik ne kazahte rodina sis zloba ne se brani dokato ne se otirvete ot tiya prodajni polititsi za vas spasenie nyama a nie sis kyurdite i islyamistite shte se spravim dano i vie se spravite zashtoto za nas e dobre da imame silna sisedna dirjava
19
8
 
9
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЗАЩО НЕ Е МИСЛЕЛ ПРЕДИ ДА СВАЛИ САМОЛЕТА,КАТО НЯКОИ АКЪЛА ИДВА ОТ ПОСЛЕ,МАНДАЛОТО ХЛОПНА,ПРИКАЗВАТ ХУБАВИ ПРИКАЗКИ, А БОМБЯТ ТОКА ЗА КРИМ.
18
5
 
14
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
НАЛИ ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ СА БЪЛГАРСКИ И ГОЛЕМИТЕ СИЛИ ГИ ДАДОХА НА ЮГОСЛАВИЯ,НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА,С КАКВО МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО ТЕ Я ВЛАДЕЯТ,АКО НЯКОЙ ЗНАЕ ДА ПОЯСНИ.НЕ МОЖЕ ЛИ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ДА СИ ГИ ПОИСКАТ.ДОКОЛКОТО ДАВУТОГЛУ,ТОЙ ОБИКАЛЯ,ЗАЩОТО НЕ МОЖЕ ДА СИ НАМЕРИ МЯСТОТУРЦИЯ МУ Е ТЯСНА,МОЖЕ НАРОДА ДА МУ ПОИСКА СМЕТКА,ТЪРСИ ТАКИВА КАТО НЕГО,НО ТРЯБВА ДА ИЗЯДЕ ПОПАРАТА КОЯТО НАДРОБИ, А ТЯ НЕ Е МАЛКА ИНЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕЯ ПРЕГЛЪТНЕ.ДУШИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ТРАКИЙЦИ НЕ МУ ДАВАТ МИРА, ДА СТОИ НА ЕДНОМЕСТО
17
4
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До Западни покрайниниНадявам се и вие гласувате. В Босилеград и района се чувствам у нас, но за съжаление в Пирот и дори Цариброд (в Зайчар не съм ходил, но говорих с човек от селата) все повече ми говорят на "ние" и "вие". Все повече сръбски имена сред младите. Повечето не казват пред нас, че са "сърби". Това е прекрасно за сърбите, които не са съществували по тези земи в миналото (освен завоеванията на душманина Душан), а и по огромна част от сегашните си земи преди освобождението.
16
8
 
8
 
! Отговори
Западни покрайнини преди 8 години
До Кратун Сърбите ще останат един файтон и ще се събират под една слива! Тези които сте гласували за сърбомана- да ви умрат децата!